zaterdag 11 februari 2012

Zeven dagen lang (98)

5 t/m 11 februari

ZONDAG Opslaan
Citaat dat als motto van deze rubriek zou kunnen gelden, ware het niet dat ik elke week weer de fout bega waarvoor nu juist gewaarschuwd wordt:
'Als schrijver hoor je mensen regelmatig dingen zeggen waarvan je denkt: dat is een grappige, bijzondere, eigenaardige opmerking. Die moet ik onthouden. [...] De ervaring heeft me inmiddels geleerd dat je, als je zoiets hoort, denkt dat je zo'n uitlating gemakkelijk kunt onthouden. Later blijkt echter dat je nooit in staat bent om exact weer te geven wat er gezegd werd. Als je iets bijzonders hoort, moet je onmiddellijk een aantekening maken.'
(Maarten 't Hart, De bril van God. De Schrift betwist II, 2002, p. 154)

MAANDAG Elfstedenkneuterigheid
Twee citaten uit de laatste update op Teletekst: '"De zwakste schakel is het Slotermeer", aldus ijsmeester Jan Oosterbrug. "Het rayonhoofd van Sneek is er nog niet in geslaagd het meer over te steken en die van Balk is er doorheen gezakt."'
'"Het is vandaag en morgen volle maan", hield Oosterbrug de moed erin. "Zwaait ie om naar het oosten, dan ben ik positief."'
Geen idee wat het betekent, maar het lijkt me volkscultuur in optima forma; de citaten zouden zo uit Voskuils Bureau kunnen komen. Alsof die Oosterbrug bedoelt: we hangen vanavond de nageboorte van een paard in een boom, dan komt het wel goed.

DINSDAG Elfstedentelevisie
Jammer dat er tussen al die Elfstedentochtprogramma's geen plaats is voor Jan Douwe Kroeske: Elf steden, twaalf onbenullen.

WOENSDAG Elfstedenhysterie
Mijn voorspelling: als de tocht der tochten door was gegaan was het één grote tegenvaller geworden. Nederland is sinds 1997 namelijk onherstelbaar veranderd: massahysterisch en vercommercialiseerd.
Mij staat nog scherp de zwartste dag uit de recente geschiedenis van het land voor ogen: de rondvaart door de grachten van Oranje na de verloren WK-finale. De aanleiding doet er niet meer toe, als we maar een excuus hebben om lekker gek te doen.
En de tocht had niet meer Elfstedentocht geheten maar UNOX Elfstedentocht, of - als Jort Kelder zijn zin had gekregen - de Spaarpot Betaalpot Elfstedentocht.

DONDERDAG Der ewige Pendler
Iedereen die aan fascisten dacht, heeft altijd aan iets anders gedacht dan aan de NS. Maar fascisten, hoor. Want dat zijn ze.
(Vrij naar een zeker twistgesprek uit 1969)

VRIJDAG Klacht
Ik ga een klacht indienen bij het Meldpunt voor overlast Oost- en Midden-Europeanen: ik heb last van Midden- en Oost-Europese europarlementariërs die zich beklagen over het Meldpunt voor overlast Oost- en Midden-Europeanen. Waar bemoeien die lui zich mee?

ZATERDAG Zevende dag (V)
Ook cabaretier Ronald Goedemondt is verslaafd aan koffie: Ga dan koffie halen!!

Geen opmerkingen: