zaterdag 6 augustus 2011

Zeven dagen lang (72)

31 juli t/m 6 augustus

ZONDAG Taal
Als kind begreep ik deze regel uit Frogers 'Een eigen huis' nooit: 'Als ik geen zin heb om te koken, loop ik effe naar de markt voor een mootgebakken vis'.
Wat is 'mootbakken' vroeg ik me vertwijfeld af. Roerbakken, koken, grillen, braden, dat kende ik wel, maar mootbakken?

MAANDAG Voetbal International weer begonnen
Die hele dynamiek van Genee versus Derksen valt helemaal weg als Hans II Kraay er is, dan trekken ze opeens eensgezind als duo op tegen Hansie.

DINSDAG Lullig
'Alle operatiekamers van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond zijn dicht. In een van de OK's is de verlichting naar beneden gekomen. Daarbij raakten een patiënt en een OK-medewerker gewond.'
Zij konden vervolgens niet geholpen worden omdat de OK's dicht waren?

WOENSDAG Elite
Gelezen: Het fascisme en de nieuwe vrijheid (1939) van Jacques de Kadt. Voor de broodnodige context rondom Bosma's boek.
Bosma citeert op p. 87 van zijn boek de passage waarin De Kadt schreef over de elite die zich niet zou kunnen ontplooien 'omdat ze moeten gehoorzamen aan de schijn-élite van de valse munters'.
Problematisch is, denk ik, dat De Kadt indertijd met 'elite' iets heel anders bedoelde dan tegenwoordig onder dat begrip verstaan wordt. De elite waar Wilders cs tegen strijdt is wat toen de schijnelite was, en wat toen elite was is nu de 'weldenkende burger'.
Veel interessanter is dan ook een ander citaat op p. 234 (Bosma verwijst abusievelijk naar p. 240), waar schijnelite en valsemunters nog niet in één zin gebruikt worden. De Kadt stelt daar dat het van cruciaal belang is dat de groep mensen die echt wat kan 'in de gelegenheid is, werkelijk leiding te geven en dat het niet weggedrongen wordt door de schijn-élite, door "begaafde" charlatans, of door "knappe" zwendelaars, door handige, maar ook brutale lieden die wel wat kunnen, maar die toch op hun gebied niet het beste kunnen, en die daarom hun tekort aanvullen met connecties en relaties, met demagogie of salon-charme, in 't kort de valse spelers en valse munters op het gebied der élite-waarden.'
Waarbij 'salon-charme' tegenwoordig heel goed door 'salonsocialisme' vervangen zou kunnen worden.
Ook Anil Ramdas en Von der Eigendunk krijgen avant la lettre nog een nuttige wenk, p. 241: 'Wat men nooit mag doen, dat is: proberen de demagogen [...] te bestrijden door nog méér te bieden, nog harder te verkondigen, dat de O-groep [de laagopgeleiden] het zout der aarde is. Men moet bereid zijn deze groep te steunen, maar ook haar in bedwang te houden.'

DONDERDAG ADO-Omonia
Belangrijkste conclusie na vier Europese wedstrijden van ADO Den Haag: Wesley Verhoek is hopeloos uit vorm. Dra-ma-tisch.

VRIJDAG Net goed
De afspeelknop in het middelste plaatje van de bovenste rij maakt van haatbaard Sjeik Fawaz heel mooi een haatsmurf:




















ZATERDAG Nog een plaatje: Guess Who's Back, the sequel

Geen opmerkingen: