maandag 4 april 2011

Vergane glorie #12: Dragon Ball Z

Naam: Dragon Ball Z
Functie: animatieserie

Sinds vandaag is Kindernet terug op de buis. Wicki de Viking, Alfred J. Kwak, Nils Holgersson, Boes Boes, Sindbad de Zeeman, de helden uit de kindertijd zijn terug van weggeweest. Kindernet vervangt TMF, een mooie symbolische daad: de nostalgie wint het van de apathie. En passant onttrekken de genoemde series zich voorlopig aan het predikaat 'Vergane glorie'. Dat biedt wel mooi de gelegenheid om een nieuwe aflevering in deze, veel pageviews scorende, rubriek te wijden aan een serie die de puberteit kleur gaf: Dragon Ball Z. Kamehameha!

De glorie
Het heet dat meiden wat eerder volwassen worden dan jongens. Daarom vinden ze op de middelbare school de jongens uit hun klas in de regel maar kinderachtig en vallen ze op oudere jongens. De vijftien- en zestienjarige jongens van begin eenentwintigste eeuw ondervinden de gevolgen van deze wet wanneer ze in de ban raken van Dragon Ball Z. De meisjes lachen de jongens uit. Ze schamperen over 'een tekenfilm'. Ze begrijpen het niet. DBZ is veel meer dan dat.

Dragon Ball Z is een van origine Japanse 'manga'-serie die tussen 2000 en 2003 op de Nederlandse televisie te zien is. De 276 afleveringen worden door Cartoon Network en Yorin uitgezonden. Hoofdpersoon is Goku. De met zwart piekhaar getooide krijger verdedigt met een bont gezelschap medestanders de aarde en andere planeten tegen het kwaad. Het is moeilijk exact aan te geven wat de aantrekkingskracht is van de serie. Het is in ieder geval een stoere serie. De gevechten zijn veelomvattend en heftig, de 'saga's' spannend en verslavend, de karakters aansprekend en evoluerend - letterlijk en figuurlijk.

De epische gevechten in DBZ worden vaak over meerdere afleveringen uitgesmeerd. Dat geeft de serie een bepaalde traagheid die soms wel erg aan het vertragen-en-uitstellen-principe van de soapserie doet denken. Positief daarentegen is dat niet alle personages zwart of wit zijn. Zo is Vegeta aan het begin de slechterik, maar later schaart hij zich aan de zijde van Goku en de zijnen. Toch blijft hij altijd een duister randje behouden en verlaat het gevoel je nooit dat hij niet helemaal te vertrouwen is en dat er elk moment een dramatische wending kan plaatsvinden.

Yorin zendt onder de naam Yorkiddin' de programma's van Cartoon Network uit. Legendarisch is de 'Dragonball Z Rewind' in het weekend: alle afleveringen van de voorbije week worden achter elkaar herhaald. Ideaal als je er doordeweeks eentje gemist hebt en perfect voor de verregende zondagen. Dragon Ball Z is de ideale serie voor puberende jochies tussen servet en tafellaken: je kijkt nog steeds naar een soort van tekenfilm, maar wel naar eentje die niet geschikt is voor kinderen en die bovendien verre van kinderachtig is.

De vergetelheid
Dragon Ball Z verdween na 2003 snel van het toneel. Daar waren verschillende oorzaken voor. Yorin hield ermee op, sequel Dragon Ball GT was minder interessant dan Z en zoals alle hypes was ook de Dragon Ball-hype niet het eeuwige leven beschoren. Belangrijkste reden was misschien wel het feit dat de serie een specifieke generatie jongeren aansprak. Elke nieuwe generatie heeft weer zijn eigen favoriete series en hypes.

Vreemd genoeg is de serie nooit op een op de Nederlandse markt toegespitste reeks DVD's uitgebracht. Dat is een trend die voor meer schitterende series van vroeger geldt. Ook Alfred Jodocus Kwak is nog nooit gewoon chronologisch op dvd gezet, zoals tegenwoordig met zo'n beetje elke serie gebeurt. Alle afleveringen van Alfred zijn op 17 'thema'-dvd's uitgebracht, maar de chronologie is volledig doorbroken en afleveringen zijn nogal willekeurig gegroepeerd.

De Dragon Ball Z-saga's zijn wel in een Amerikaanse versie verschenen. Geïmporteerde boxen met alle 9 seizoenen worden op Marktplaats aangeboden. Biedingen gaan al snel boven de 300 euro, wat aangeeft dat er hier absoluut een markt voor is. Overdag Boes Boes kijken en 's avonds een dvd Dragon Ball Z: mannen blijven jongens.

3 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

Ik moet zeggen dat ik nooit begrepen heb wat men zo leuk vindt aan Dragon Ball. Af en toe weleens een aflevering gekeken, maar je moet er geloof ik een beetje inkomen. Ben trouwens wel benieuwd wat je van de filmadaptie vindt... (http://www.imdb.com/title/tt1098327/)

ditisstefan zei

Ik heb het vroeger gekeken, maar na een aflevering of 150-160 was de lol er voor mij vanaf. Wel erg goed gedaan. Ik had dan ook hoge verwachtingen van de film, maar die is ongelooflijk, ongelooflijk SLECHT. Helaas.

stefan zei

ja dat waren de tijden...