donderdag 21 april 2011

Ramdas, dumb and dumber

'Het huidige kabinet is nu een halfjaar oud, en nu al is duidelijk dat deze coalitie van VVD, CDA en PVV een ramp is voor allochtonen. Nederland heeft nooit eerder een regering gehad die zich tegenover allochtonen en tegenover moslims zo hard en zo onvriendelijk opstelde.'

Van wie is deze uitspraak? Van niemand minder dan Anil Ramdas. Ramdas werd ooit bekend toen hij in een essay Joost Zwagerman aanviel, omdat die in zijn roman De buitenvrouw geen volwaardige zwarte personages zou hebben neergezet. Dat in Zwagermans roman de gebeurtenissen door de ogen van de bevooroordeelde blanke hoofdfiguur werden beschreven en dat diens bekrompenheid dus juist gethematiseerd werd, ontging Ramdas volledig.

Zo dreigde Ramdas de geschiedenis in te gaan als de man die pleitte voor realistische negers in de literatuur. Vorig jaar was hij ineens terug, als columnist voor deburen.eu. De meeste PVV-stemmers zijn 'white trash', had Ramdas geconcludeerd uit een paar comments op de Telegraaf-site. Het zijn 'tokkies' en 'families Flodder'. Ze zijn 'boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd'.

Zwagerman moest weer orde op zaken komen stellen na zoveel domheid: 'Als Wilders op basis van de misdragingen van een kleine groep jonge Marokkaanse Nederlanders een hele bevolkingsgroep stigmatiseert en schoffeert, dan heet dat "gevaarlijk" en xenofoob. Dat zal heus. Als iemand als Ramdas op basis van het getier van een kleine groep rancuneuze kleinburgers die zich roeren op internet een hele bevolkingsgroep (bijna 2 miljoen Nederlanders) stigmatiseert als "achterlijk", dan vindt Ramdas dat van zichzelf vermoedelijk heel strijdbaar en vooruitstrevend.'

Meer het kan altijd nog marginaler. Ramdas maakt nu ZOZ, een discussieprogramma voor een multiculturele omroep. Het is ergens op de zaterdagmiddag weggestopt, op Nederland 2. Afgelopen zaterdag keken er 28 000 mensen naar ZOZ, dat opende met de aan het begin van dit stukje geciteerde revelatie van de gastheer.

Hebben allochtonen het echt opeens slechter nu Rutte/Verhagen regeert met Wilders in de zijspan (span aan de rechterkant)? Ik geloof er niks van. Studenten, huurders, de cultuursector, defensiepersoneel, die zijn de pineut, maar de allochtonen, de moslims als groep? Neen. Alleen ritueel slachtende moslims zien hun ritueel bedreigd. Maar dat is nu net een wetsvoorstel van de oppositie waar de regering juist tegen is.

Jan Mulder - nog zo'n licht - dacht eerder al de primeur te hebben toen bleek dat er Afghaanse meisjes uitgezet zouden worden. Dat was de schuld van Wilders, die Leers het mes op de keel zou zetten. Maar hij moest rap op zijn schreden terugkeren, want wat bleek: Leers voerde slechts bestaand beleid uit. De vreemdelingenwet-Cohen nota bene.

Ramdas verwart nu concrete beleidsmaatregelen met holle retoriek. Als er weer een PVV-kaalkopje iets wil, dan wil dat niet zeggen dat zijn wil meteen wet wordt. Bovendien lijkt het er eerder op dat Wilders qua islamofobe uitspraken een paar tandjes terug heeft geschakeld nu hij een regering gedoogt. In zijn pamflet over Martin Bosma wijst Ronald Havenaar al op de noodzaak van de huidige constructie: de PVV is voorlopig ingekapseld en heeft geen vrije rol meer zonder verantwoordelijkheid. Rutte en vooral Verhagen krijgen hiervoor lof toegezwaaid.

Te gast waren zaterdag drie 'kritische' CDA'ers: socioloog Anton Zijderveld, die al geen lid meer is, Leonard Geluk, ex-wethouder in Rotterdam, en loyaliste Kathleen Ferrier. Ramdas ontpopte zich tot de allochtone Andries Knevel: die liet Abdullah van de Ven zeggen dat Wilders liefst spoedig sterve aan kanker. Ramdas zwaaide net zo lang met de NSB-kaart tot zijn gasten doodgemoedereerd de vergelijking met de aanhang van de PVV bevestigden om van het gezeur af te zijn.

Aan het slot voelde Ramdas Kathleen Ferrier aan de tand: 'Verwacht u dat u ooit het besluit neemt dit kabinet te laten vallen.' Ik schrijf hier bewust geen vraagteken aan het eind, want Ramdas stelde de vraag niet als vraag. Niet qua intonatie, maar ook omdat het een bewering was, zo bleek al gauw.

Ferrier: 'als op het punt van de gelijkwaardigheid van alle mensen in ons land [...] deze regering een kant uitgaat waarin wij de christendemocratie niet herkennen, zullen wij moties van de oppositie die dit tegengaan steunen'.

En Ramdas concludeerde: 'uw antwoord is: ja, er komt waarschijnlijk een moment waarop ik het kabinet laat vallen.'

Ramdas doet denken aan Lloyd uit Dumb & Dumber. De domoor vraagt aan de mooie Mary wat zijn kansen zijn. Mary: 'Not good.' Lloyd: 'You mean like one out of a hundred?' Mary: 'More like one out of a million.' Lloyd: 'So you're tellin' me there's a chance!!!' En Lloyd rent euforisch weg: zie je wel.

Het is wel duidelijk: de gasten zaten er voor spek en bonen, als decor bij de als discussieprogramma vermomde gesproken column van Anil Ramdas.

Geen opmerkingen: