zaterdag 19 februari 2011

Zeven dagen lang (52)

13 t/m 19 februari

ZONDAG Boeken
Schokkende mededeling van de Amerikaanse oncoloog Siddharta Mukherjee in VPRO Boeken: kanker is zo verweven met ons genenpakket dat de ziekte naar alle waarschijnlijkheid nooit uit te roeien is: 'Kanker maakt deel uit van onze genetische erfenis. Het is 'n fout in onze genetische erfenis, maar je kan het er niet uithalen. Het idee dat we kanker kunnen uitroeien, zoals pokken of polio, is een onmogelijk idee. De kern van de ziekte is eigen aan ons lichaam.' De kankercellen die de kanker produceert zijn in feite volmaakte versies van onze eigen cellen. Angstaanjagend. Zie

MAANDAG VI
Genieten weer, Voetbal International, maar die druif van Graydon elke week met z'n 'ik heb de cijfers eens bekeken' word ik zo langzamerhand wel moe. En dan in de aftiteling van het programma lezen: 'gesponsord door Graydon'. Dan weet je ook weer waarom ze die kerel steeds aan het woord móeten laten.

DINSDAG CL
Kwart voor negen thuis, snel de tv aan, Milan-Spurs op het programma!, naar Nederland 3 gezapt en... geen voetbal. Blijkt de NOS maar voor twee van de vier wedstrijden de rechten te hebben gekocht. Schande.

WOENSDAG LOL
Opmerkelijk: de potentieel-Gouden-Loeki-winnende reclame met Raemon Sluiter is al aangepast. De soep-scène is eruit.

DONDERDAG Hond
De overval op vleeshandelaar Wals mislukte omdat Wals geen geld bleek te hebben. En daarom loont hij nu 5000 (vijfduizend) euro uit voor de gouden tip. Koning. Zoon Wals is trouwens een held, zie.

VRIJDAG Hofland
Nog een mooi weemoedig citaatje uit Montags kronieken, p.279: 'Nu verdwijnt de koe uit ons landschap. Er groeit een generatie op die de koe alleen nog ziet als een door runderpest getroffen dier in de grijper van een hijskraan of als biefstuk op het bord. [...] Hebt u weleens de kans gekregen een koe recht in de ogen te kijken? [...] Dan bent u ouder dan veertig, op z'n minst.' (12 juni 2004)

ZATERDAG Te slim bevonden
Gisteren verschenen, het 'schotschrift' Martin Bosma. Te licht bevonden van Ronald Havenaar. Een interessante, zinnige bijdrage aan de discussie. Eindelijk weer eens een tegenstander van de PVV die het kind niet met het badwater weggooit, getuige de conclusie: 'Zo dienen problemen die de PVV aan de orde stelt serieus te worden genomen, dat wil zeggen consequent en niet halfzacht te worden bestreden: de oververtegenwoordiging in criminaliteit van Marokkaanse jongeren, het bovenproportionele gebruik van sociale uitkeringen door moslims, discriminatie van vrouwen, joden en homo's, uithuwelijking, etc. Gewenst is een bestrijding van bepaalde aspecten van het gedrag van een beperkte groep moslims. Contra-productief is echter de fanatieke demoniseringscampagne van de PVV tegen een islam die als godsdienst heel goed kan samengaan [...] met gematigd en fatsoenlijk gedrag.'
Jammer is wel de presentatie van de tekst. 'Schotschrift' is een wel erg overdreven term voor wat in feite een groot uitgevallen opiniestuk is. En dat 'te licht bevonden' komt ook niet uit de verf: bij Bosma zijn, zo staat op het achterplat te lezen, 'kennis en inzicht vervangen door schrille dogmatiek, geloofsijver en missiedrang'. Dat laatste is nou net het enige waar voor- en tegenstanders het over eens zijn. Juist die retoriek maakt Bosma een 'slimme, interessante demagoog' (Hofland). Uit de tekst blijkt ook niet dat Bosma te licht bevonden wordt, eerder te schrander, te uitgeslapen. Ik vermoed dat Havenaar aan titel en genrevermelding van zijn tekst niet schuldig is, hier is de uitgever Van Oorschot de boosdoener. Havenaars tekst wordt ook ingezet om reclame te maken voor Tirade (voor) en een boek van De Kadt (achter, 'nog enkele exemplaren verkrijgbaar'). Daarom: gooi de kaft weg, lees de tekst.

Geen opmerkingen: