zaterdag 23 oktober 2010

Zeven dagen lang (36)

17 t/m 23 oktober
ZONDAG Van Gogh Museum
Opmerkelijk: sta je in een museum naar een schilderij te turen, duiken er mensen weg wanneer ze voor je langs lopen. Wat denken die mensen? Dat je een belangrijk gedeelte mist als zij door het beeld lopen? Het is geen film, dat schilderij ziet er nog precies hetzelfde uit voor en na. De invloed van de bewegendebeeldencultuur is blijkbaar enorm.

MAANDAG Juist
Ruben Gowricharn, hoogleraar sociale cohesie en transnationale vraagstukken, heeft in De Groene Amsterdammer minder woorden nodig dan ik hier: 'ik hoop dat ze [het nieuwe kabinet] één ding realiseren met behulp van Wilders. Dat is dat ze de straatschuimers van allochtone afkomst wat meer weten aan te pakken. Veel mensen hebben op straat vervelende ervaringen opgedaan met Marokkaanse jongens, Antilliaanse jongens. Dat probleem is te lang blijven aankoeken. Als je dat probleem, bij wijze van gedachte-experiment, uit de vergelijking zou wegknippen, dan zou de belasting van de multiculturele samenleving een stuk lichter zijn. Die kleine criminaliteit is een plaag geworden.'
Het hele rondetafelgesprek met vijf hoogleraren over het kabinet-Rutte is trouwens zeer de moeite van het lezen waard. Frank Ankersmit zegt er alleen maar zinnige dingen.

DINSDAG FD
Zonde van het geld: het Financiële Dagblad. Wat een clubblaadje. Er staat zelfs een rubriek in met wie waar directeur is geworden! Schandelijk.

WOENSDAG JKdJ
Jan Kees de Jager sleept er in Brussel een akkoord uit. Na 5 maanden onderhandelen krijgt het Stabiliteitspact nu handhavingsmiddelen: toestanden als in Griekenland worden in de toekomst voorkomen. De Jagers partner Frankrijk haakte op het laatste moment af, waardoor Nederland plots het grootste land was dat voor de regeling pleitte. En toch lukt het hem. Geef die jongen een pluim.

DONDERDAG Rijk
Je ziet ze op alle stations hangen: de wervingsposters van de overheid: 'Werken bij het Rijk. Als je verder denkt.'
Net nu de regering fors wil gaan snoeien in het aantal ambtenaren.
Dan zijn er dus ambtenaren die hebben bedacht dat er toch een wervingscampagne moet komen. Als ze die nou eens als eerste ontslaan.

VRIJDAG CDA
Aandoenlijk hoe Hannie van Leeuwen (84) ook in haar taalgebruik een evenwicht probeert te vinden tussen oud en nieuw: 'Ik wil het niet opkloppen of downspelen.'

ZATERDAG Bosma
Leestip: De schijn-élite van de valse munters van Martin Bosma. Zelden word ik tijdens het lezen zo heen en weer geslingerd tussen hartstochtelijk eens en hartgrondig oneens, soms zelfs binnen één zin.

Geen opmerkingen: