vrijdag 4 juni 2010

[WK2010] Groep F

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep F.

Groep F

Italië
Italië is nog altijd de trotse wereldkampioen. Vier jaar geleden rekenden de frivole Azzuri af met onder meer gastland Duitsland en flipperkast Frankrijk. De grote man van toen, Fabio Grosso, is dit keer niet geselecteerd. Ook topspitsen Totti en Toni hebben geen invitatie ontvangen van bondscoach Marcello 'Harmen Siezen' Lippi. Die verkoos Pazzini en Pepe, van respectievelijk Sampdoria en Udinese. Onbekende namen dus, en dat is op zich geen verkeerde strategie. Jonge honden waren er vier jaar geleden immers niet bij en zijn dus nog hongerig. De Italianen kennen wel een uiterst moeizame voorbereiding. Maar in deze zwakke poule kunnen ze in alle rust de shirtjes gladstrijken om weer uit te groeien tot dezelfde taaie ploeg als altijd.

Paraguay
Merkwaardig land, dat Paraguay. Echte sterspelers die schitteren in Europese topcompetities heeft het land niet, en toch slaagt het er elke keer weer vrij probleemloos in zich te kwalificeren voor de mondiale eindronde. De Paraguayanen hebben hun hoop gevestigd op een talentvol spitsenduo van Borussia Dortmund, Nelson Valdez en Lucas Barrios. Barrios is feitelijk een Argentijn, maar wisselen van nationaliteit om maar op een WK te kunnen spelen is tegenwoordig net zo gewoon geworden als van club wisselen. Het scheelde niet veel of wij hadden nu Salomon Kalou als oranje-international gehad. Kalou wilde zo graag voor Nederland spelen... Nou, denk maar niet dat hij sinds zijn vertrek naar Chelsea ook maar een seconde spijt heeft gehad dat het niet gelukt is. Die mislukte naturalisatie is trouwens een wapenfeit van Rita Verdonk. Dat is ook al zo vervreemdend vandaag de dag: Verdonk die iets betekend heeft voor Nederland.

Nieuw-Zeeland
Australië en Nieuw-Zeeland zijn traditioneel de enige twee landen uit de dunbezaaide Oceanische zone die een beetje kunnen voetballen. Omdat Australië de wijk heeft genomen naar Azië zijn we dus de komende tien wereldkampioenschappen verzekerd van de deelname van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland kennen we vooral van het prachtige rugbyteam, de all blacks. Voetballend is het behelpen. Ivan Vicelich, ooit een onopvallend stofzuigertje bij Roda JC, moet in de verdediging de lijnen uitzetten. Verder veel grut van de locale topclub Wellington. Achter de nummer 7, rechtsbuiten Simon Elliott, vinden we zelfs de aanduiding 'geen club'. Als Nieuw-Zeeland overigens ooit besluit om ook de oversteek naar Azië te maken, dan krijgen we Tahiti of de Solomons Eilanden op het WK. Ook mooi.

Slowakije
Het grote Tsjechië dat sinds 1996 de harten van de liefhebber stal is nu definitief in het pantheon der wonderelftallen bijgezet. Oude broer Slowakije neemt dit keer de plaats in van de Tsjechen. Bekendste namen zijn Martin Skrtel, de stoïcijnse mandekker van Liverpool, en Miroslav Stoch, de watervlugge vleugelspits uit de opleiding van Chelsea die afgelopen seizoen een praktijkstage liep in Twente. Bondscoach Vladimir Weiss heeft ook Vladimir Weiss geselecteerd. Inderdaad, zijn eigenste zoon. Slowakije is een stugge ploeg die een goede kans heeft deze poule te overleven en daarmee misschien wel Oranje te treffen in de volgende ronde (mits, mits, ik weet het...).

Prognose
Poule F is een relatief zwakke groep. Een decadente wereldkampioen, een bleek Latijns-Amerikaans gezelschap, semi-professionele kiwi's en een debutant. Italië is het aan zijn stand verplicht groepswinnaar te worden, maar Paraguay en Slowakije zouden zomaar eens de hoofdrolspelers in een Italiaans drama kunnen worden.
1.Italië
2.Slowakije
3.Paraguay
4.Nieuw-Zeeland

Geen opmerkingen: