11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep E.
Groep E
Nederland
Om de twee jaar hoor je vertrouwde geluiden opklinken: we hebben een topteam, we kunnen iedereen verslaan. Maar ook: we zijn maar een klein landje, we missen de mentaliteit. Dit keer is het niet anders. We hebben spelers van wereldklasse, drie van ons stonden in de Champions League-finale. Maar ook: de verdediging is een zorgenkindje, we missen de beleving en overtuiging die de doorslag geven. Feit is dat we met Bert van Marwijk de geschiktste bondscoach hebben sinds Hiddink. 1998 zal voor mij toch altijd het referentiepunt zijn. Met F. de Boer en Cocu heeft het Oranje van nu twee '98-veteranen als assistent die je graag op in plaats van langs het veld zou zien. Daar zit misschien ook de crux: Van Persie is de Bergkamp van vandaag, Robben de Overmars, Sneijder en Van Bommel samen de Davids. Maar Nigel de Jong is geen Cocu, Mathijsen geen F. de Boer. Oranje is komende weken geen outsider, het is een van de favorieten. Maar zoals in 1998 wordt het nooit meer.
Denemarken
Oranje begint het WK op een maandagmiddag. Om half twee. Geen ideaal uitgangspunt. Ook de tegenstander nodigt niet uit tot een eerste wedstrijd die in het teken staat van acclimatiseren en in the mood geraken. De Denen zijn stugge, sterke opponenten, perfect gerepresenteerd door Jon Dahl Tomasson: onvermoeibaar, technisch én tactisch begaafd, boordevol ervaring. Bondscoach Morten Olsen beschikt naast Tomasson ook over 'Nederlanders' Poulsen, Enevoldsen, Rommedahl en het godenzoontje Christian Eriksen. Door de dip van Zweden is Denemarken de enige Scandinavische vertegenwoordiger in Afrika. Hopelijk verzorgen ze net zo goed het Scandinavisch Blond op de tribune als de buren altijd hebben gedaan.
Japan
Opvallend aan landen als Zuid-Korea en Japan is dat er zo weinig spelers in Europa actief zijn. Op enkele uitzonderingen na komen alle spelers uit in de eigen competitie. Dat maakt deze landen zo ongrijpbaar. Japan neemt vier 'Europeanen' mee naar Afrika, waaronder natuurlijk Keisuke Honda, de geblondeerde god met de gouden linkervoet. De zwakste schakel lijkt bondscoach Takeshi Okada. Die ligt onder vuur door de zwakke voorbereiding. 'Ik vroeg de bondsvoorzitter of hij wil dat ik doorga als bondscoach,' aldus Okada. 'Hij zei "ja", dus ik ga door.' Daar spreekt weinig zelfvertrouwen uit. Het is de archetypische nederige Japanner die buigt en, een maagzweer kwekend, doorgaat tot het hakblok.
Kameroen
Een Afrikaans land in je poule hebben is op dit WK in Zuid-Afrika niet gunstig. Kameroen speelt een halve thuiswedstrijd tegen Oranje. Toch is Kameroen tegenwoordig meer vergane glorie dan een ploeg voor de toekomst. Samuel Eto'o is 'pas' 29 maar heeft zijn beste tijd wel gehad en ouwe bok Rigobert Song staat nog steeds in de verdediging. Vier jaar geleden waren ze er niet bij en dit jaar had Kameroen in de voorronde de grootste moeite met Gabon. In de jaren negentig was Kameroen een fris en fruitige ploeg met een onuitputbare longinhoud, wat de Kameroeners de bijnaam 'de ontembare leeuwen' opleverde. Maar nu lijken ze langzaamaan uitgebruld.
Prognose
Oranje is ingedeeld in een nuttige poule: drie landen die verslaanbaar zijn maar die wel opperste concentratie en gedegen veldspel eisen vanaf minuut één. Denemarken zal Kameroen nipt aftroeven in de strijd om een achtstefinaleticket.
1.Nederland
2.Denemarken
3.Kameroen
4.Japan
1 opmerking:
1. nederland
2. japan
3. kameroen
4. denemarken
1 pond?
Een reactie posten