Wat was er ook weer met wervelend beginnen aan een WK? O ja, dat je dat niet moet doen. Duitsland imponeerde in de eerste wedstrijd tegen Australië, maar na de 0-1 tegen Servië van vandaag, VRIJDAG 18 JUNI, is uitschakeling plotseling een reële mogelijkheid. De Duitsers domineren de volle 90 minuten, ook na de rode kaart van Klose en het doelpunt van Jovanovic. Die kaart is terecht. De eerste gele kaart sloeg inderdaad nergens op, maar als je hem dan toch op je strafblad hebt staan, dan moet je niet zo'n domme overtreding maken op het middenveld. De arbiter wappert met kaarten dat het een lieve lust is, dat dan weer wel.
Een mindere scheids dus, en dat terwijl het niveau van de arbitrage de eerste week zo onvoorstelbaar hoog was. Je zag weer eens glashelder waarom er geen Nederlandse delegatie aanwezig is in Zuid-Afrika. Maar ook in de tweede wedstrijd van vanmiddag gaat het mis. De Malinees Coulibaly keurt om onduidelijke redenen een glaszuiver doelpunt van de Verenigde Staten af. De goal zou de 3-2 hebben betekend, een schitterend resultaat voor de Amerikanen na een 2-0 achterstand tegen Slovenië. 2-2 dus, er wordt eindelijk volop gescoord.
Engeland haalt het gemiddelde 's avonds weer wat omlaag. De ploeterende mannen van Cappello komen tegen het nietige Algerije niet verder dan 0-0. Wanprestatie.
Op de ochtend van ZATERDAG 19 JUNI gaan onze gedachten uit naar Raymond Domenech. Het is een raar gevoel, maar daar is opeens een sprankje medeleven en medelijden met de zo gesmade coach. De ware reden voor het wisselen van Anelka is namelijk naar buiten gekomen. De falende vedette zou zijn coach in de rust hebben uitgemaakt voor 'hoerenjong'.
Onze eigen Grote Leider staat gelukkig nog wel boven zijn spelers. Van Marwijk begint tegen Japan met dezelfde 11 als tegen Denemarken. 90 slaapverwekkende minuten later staat er 1-0 op het bord. Twee gewonnen, nul treffers geïncasseerd, achtste finale bereikt. Prima. Maar het gebrek aan creativiteit, aan dreiging, is toch wel zorgelijk voor Oranje.
Heel wat leuker is Ghana - Australië. De Aussies van Verbeek komen zowaar op voorsprong. Wederom geeft een grabbelende doelman de onbedoelde assist. Daarna krijgt Kewell rood voor hands, scoort Asamoah Gyan zijn tweede penalty en lijkt Australië rijp voor de sloop. De tegenvoeters houden echter dapper stand. De antiheld Scott Chipperfield valt uitstekend in en wordt bijna de held. 1-1, iedereen leeft nog in groep D.
's Avonds schiet Dennis Rommedahl Oranje definitief naar de volgende ronde. De Deen, bij Ajax recordhouder ballen over de achterlijn lopen, wordt met een puike assist en een fraai doelpunt zowaar man van de wedstrijd voor Denemarken. Een wedstrijd die het aanzien volledig waard is, het spel golft op en neer. Kameroen, dat helemaal niet slecht speelt, staat uiteindelijk met lege handen: 1-2.
ZONDAG 20 JUNI is de anarchie in het Franse kamp compleet. Evra botst met de verzorger en de spelers weigeren te trainen. Daar stappen ze naar de spelersbus, de arme Toulalan en pispaal Gourcuff er troosteloos achteraan sjokkend. Een triest beeld. Ik heb nu al medelijden met Laurent Blanc, die dit zootje ongeregeld na het WK onder zijn hoede krijgt. Als ik hem was zou ik voor de eer bedanken. Laat die dwazen het maar lekker zelf uitzoeken. Laten ze zich aansluiten bij de Afrikaanse bond of zo, misschien winnen ze dan nog eens wat.
Slowakije zal niet weten wat het meemaakt. Al voor de tweede keer speelt het een wedstrijd in een stadion met angstaanjagend lege tribunes. Speel je eindelijk op het hoogste podium, is er bijna niemand die je wil komen toejuichen. De bonkige kaalkopjes kunnen ook geen vuist maken tegen Paraguay: 0-2.
's Middags mogen we weer genieten van de moedige Simon Elliott en zijn Nieuw-Zeeland. Italië denkt zich onbezorgd in vorm te kunnen spelen tegen de veredelde amateurs maar komt bedrogen uit. Een vroege achterstand wordt via een makkelijk gegeven penalty rap gelijk getrokken, maar daarna vecht Nieuw-Zeeland voor elke meter. Je gunt de kiwi's zonder meer een punt, maar tegelijkertijd is daar de gedachte: Italië wordt zo wel tweede en dan komen wij ze tegen in de tweede ronde... Bijna wordt die vrees zinloos als de piepjonge doch beresterke Chris Wood maar ternauwernood de bal naast het doel mikt. Het blijft 1-1, bondscoach Ricki Herbert is zo onderhand de Leo Beenhakker van 2010.
Ronduit tegenvallend is dan weer Brazilië - Ivoorkust, nochtans een topper op voorhand. Ivoorkust gaat echter vrolijk verder waarmee het tegen Portugal begonnen was: schoppen. En ze kunnen zo goed voetballen... Brazilië verliest Elano met een scheenbeenblessure en Kaka met twee keer geel. Arbiter Lannoy (FRA) blundert ook bij de 2-0 van Luís Fabiano. De spits, met een facie als Rivaldo na een auto-ongeluk, heeft twee keer zijn biceps nodig, eerst om de bal te controleren en daarna om hem mee te nemen, maar de scheids laat vrolijk doorspelen. Terwijl hij het wel heeft geconstateerd, zo blijkt uit camerabeelden waarop te zien is hoe Lannoy vrolijk lachend Fabiano erop wijst dat je eigenlijk niet je arm als binnenkant voet mag gebruiken. Fluit dan, verrekte camembert!
We gaan naar bed met Frankrijk, we worden MAANDAG 21 JUNI wakker met Frankrijk. Domenech meldt dat er spelers zijn die dreigen met een staking. Volgens mij doen ze dat al het hele toernooi, maar ja.
Half twee, Noord-Korea! Onze favoriete exoten treden weer aan. Zou Jong Tae-se weer gaan huilen? Hij knijpt nu zijn ogen dicht om de vloed in te dammen. De camera zoomt in, iedereen wacht op het Máxima-moment, maar helaas: de Traan blijft binnen. De wedstrijd zal in de Democratische Volksrepubliek Korea live uitgezonden worden, een primeur naar het schijnt. (Of dat klopt, weet natuurlijk niemand.) Die wetenschap werkt verlammend op de spelers, Portugal dendert met maar liefst 7-0 over de arme geknechten heen. Na de 3-0 voelt elk doelpunt als een nieuwe doodskus. En de lach van Cristiano Ronaldo na zijn schertsdoelpunt is de genipeige lach van de beul. Ook erg: dit was de laatste voormiddagwedstrijd. Nooit meer Zuid-Afrika 2010 om 13 uur 30.
Dan is het de beurt aan twee verrassingen uit de eerste speelronde. Het swingende Chili neemt het op tegen het dodelijk effectieve Zwitserland. Het kan aan mij liggen, maar elke keer als commentator Philip Kooke de achternaam van Zwitser Gokhan Inler uitspreekt, versta ik 'Hitler'. Hoe dan ook, de Abwehr van de Zwitsers houdt opnieuw lang stand. Ze zien een doelpunt van Chili afgekeurd worden, pakken en passant het all time record 'de nul houden', maar gaan uiteindelijk toch het schip in: 0-1. Zes uit twee, geen tegendoelpunten, uitstekend veldspel, en toch kan Chili door de vele gemiste kansen zomaar klaar zijn na drie wedstrijden.
Dat hangt dan van Spanje af. Na de valse start vinden de Europees kampioenen eindelijk een beetje hun draai. De broertjes Palacios kunnen met hun Honduras geen vuist maken tegen Spanje: 0-2. David Villa scoort twee keer en mist terecht een penalty. Hij kan bovendien een schorsing tegemoet zien voor een gemene oorveeg, uitgedeeld buiten het zicht van de arbiter.
Nicolas Anelka landt DINSDAG 22 JUNI in Londen. Zwarte capuchon half over de kale schedel: het is net Stevie Wonder. Die zien we nooit meer te-rug.
Ideaal zou zijn alle 64 WK-wedstrijden te kijken. Dat is echter per definitie onmogelijk doordat in elke poule in de derde speelronde de twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld worden. Gelukkig zendt de NOS ze beide uit, lang leve drie publieke netten. Ik besluit maar te schakelen tussen Frankrijk - Zuid-Afrika en Mexico-Uruguay, en dan maar hopen steeds op het juiste net te zitten als de doelpunten vallen. Dat lukt nog bij de 1-0 van Zuid-Afrika, maar het doelpunt van lepe Luís Suarez mis ik helaas. Domenech heeft nog 11 spelers bereid gevonden voor Frankrijk op het veld te gaan staan, maar meer doen ze dan ook niet. De hartverwarmende Afrikanen ruiken zowaar even aan de tweede ronde maar gaan eervol ten onder. Raymond Domenech botst na afloop met Alberto Pareira, misschien verwart Raymond hem met Felipe Scolari, in deze klucht is immers niets te dol. Elders houdt Uruguay Mexico op 1-0 en wordt toch wel overtuigend groepswinnaar. Baas Blanco start wonderwel in de basis. Hij neemt na 60 minuten plaats op de bank, doodop.
's Avonds hetzelfde verhaal: schakelen tussen de velden. Als Nigeria op voorsprong komt tegen Zuid-Korea is Griekenland zowaar virtueel tweede. Dat zou werkelijk te gek voor woorden zijn. Na de wanprestatie tegen Korea zouden een in de schoot geworpen overwinning tegen Nigeria en een salon-0-0 tegen Argentinië voldoende zijn. Ik gun Otto Rehhagel veel, maar je kunt ook overdrijven. Gelukkig maken Nigeria en Korea er een echte wedstrijd van. Het vermakelijke foutenfestival eindigt in 2-2, in nachtelijk Zuid-Korea is het bal. Argentinië doet uiteindelijk toch maar zijn plicht en wint eenvoudig met 2-0. Bilardo kan zo langzamerhand vast wat glijmiddel gaan bestellen. De vier landen die uit Poule A en B doorstromen naar de tweede ronde had ik alvast goed voorspeld.
WOENSDAG 23 JUNI, goeiemorgen, nog nieuws uit Frankrijk? Jawel. President Nico Sarkozy heeft Thierry Henry verzocht uitleg te komen geven aan hem en nog een zooitje ministers. Dissident Patrice Evra verklaart elders aan het eind van de week de hele grote diepe smerige beerput wagenwijd open te zullen gooien. We wachten af.
Vandaag is de cruciale dag voor die andere twee grootmachten, Engeland en Duitsland. Gaan ze de Fransen achterna? Engeland begint goed tegen Slovenië. Eindelijk staat Defoe erin in plaats van opa Heskey. Defoe prikt de 1-0 binnen, daarna wordt Slovenië op inzet tegengehouden. De pinguïnduik van Terry is magisch. De Slovenen verzuimen bovendien echt op jacht te gaan naar de gelijkmaker, want met 0-0 bij de Verenigde Staten tegen Algerije is Slovenië gewoon door.
De Amerikanen geven alles tegen de Noord-Afrikanen, met als grote initiator de vieve Clint Dempsey, die een zuiver doelpunt afgekeurd ziet worden. Het lijkt allemaal tevergeefs. Ik schakel even terug naar Slovenië - Engeland om de laatste seconden van die wedstrijd te bekijken, zap na het fluitsignaal weer terug naar Nederland 3 en zie daar Landon Donovan extatisch richting hoekvlag buikschuiven. Dus toch nog 1-0! En terecht, de VS zijn twee goals ontnomen en de drive van de ploeg is een lust voor het oog. Mooi ook voor Landon Donovan, een van de sympathiekste spelers uit de voetbalwereld. Een bescheiden, gevoelige jongen, helemaal on-Amerikaans. Scheidsrechter Frank Debleeckere deelt nog een terechte rode kaart uit. Helaas aan de verkeerde speler. Juist de Algerijn die drie volledig door het lint gaande landgenoten tracht te kalmeren, krijgt de prent voorgehouden. Stomverbaasd sjokt hij naar de kant, zich onderwijl afvragend:هل هذا Belgenmop؟
In de avond de ontknoping van de groep des doods, maar niet voordat het WK-journaal is geweest. Ik word een beetje moe van dat krampachtige verzwijgen wat de uitslagen van de middagwedstrijden zijn totdat de samenvattingen zijn geweest. Is er iemand die tegen 19 uur nog in blinde onwetendheid leeft? Ik kan het me niet voorstellen. Ik ken wel mensen die zich in het lopende seizoen elke zondag afsluiten van elke informatie om 's avonds onbevangen de eredivisiesamenvattingen te kunnen zien. Dat gedrag komt voort uit een zekere nostalgie of traditie - zondagavond bord op schoot, maar tijdens het WK? Bovendien is er elke avond wel weer iemand die per ongeluk alles verklapt. Dit keer is die twijfelachtige eer weggelegd voor Pieter Huistra. Als deze nieuwe coach van FC Groningen overigens in zijn wedstrijdbesprekingen net zo 'inspirerend' vertelt als hier bij de NOS, dan gaat Groningen een zwaar seizoen tegemoet.
Afijn. Voetbal. Ik zit net bij Australië - Servië als op het andere net bij Ghana - Duitsland Özil de 0-1 scoort. Eenmaal overgeschakeld naar die wedstrijd zet Tim Cahill op 3 Australië op voorsprong. Zul je net zien - of juist niet zien in dit geval. Met de kennis van nu is een winnend Duitsland niet erg, want dat levert de achtstefinalekraker Engeland - Duitsland op. Ghana wordt bij deze stand 'gewoon' tweede. Meteen pegelt Bretje Holman echter ook Australië's tweede achter Stojkovic. Australië dan door? Dat zou helemaal mooi zijn voor de Aussies en Pim Verbeek. Maar helaas, cultheld Joshua Kennedy mikt naast en als Schwarzer even later weer eens een bal loslaat is Pantelic er als de kippen bij om de aansluitingstreffer te maken. Nu gloort de tweede ronde plots weer voor de voormalig Joegoslaven. Dit is spanning, dit is WK-voetbal op het scherp van de snede. Pantelic schiet ook de 2-2 binnen, maar doet dit offside. Er verandert niets meer aan de scores. Duitsland en Ghana door, Australië eervol derde. Prima.
DONDERDAG 24 JUNI, Sarkozy heeft weer niet kunnen slapen en heeft, al starende naar het plafond, bedacht dat er zelfs een parlementaire enquête moet komen naar de gang van zaken. Zuid-Afrika begint een beetje het Srebrenica van Frankrijk te worden.
Laat in de middag valt ook die andere finalist van het vorige WK. Italië gelooft nog steeds dat het de volgende ronde echt wel haalt en de rest van de wereld gelooft dat ook, omdat het hier Italië betreft. Maar neen, de benige skinheads van Slowakijke slaan genadeloos toe. Vittek is de veller van het vonnis, met een Wouters-Van Bastentje bij de 1-0 en een lepe tweede goal. Italië is echter nooit afgeschreven en komt nog dicht bij een stunt. Maar na 3-2 en een afgekeurde treffer is het dan toch echt exit Italië. Op het andere veld verliest Nieuw-Zeeland opnieuw niet. Paraguay hoeft ook niet zo nodig: 0-0. De Kiwi's moeten naar huis, maar doen dat met opgeheven hoofd, zoals dat zo mooi heet.
Dan mag Oranje nog een keer. Kameroen delft in een wederom weinig sprankelend duel het onderspit: 1-2. Sneijder speelt weer als een krant, Van Persie scoort een belangrijke goal. Hoogtepunt is toch wel de rentree van Robben. Even is daar de brille als hij de bal richting verre hoek krult. Huntelaar schiet de van de paal terugstuiterende bal heel knap binnen. Hoe vaak zie je zo'n rebound niet meters naast of huizenhoog over gaan? Samen met Nederland gaat Japan door. Onder leiding van de toch wel charismatische Honda hebben de Japanners de juiste flow te pakken. Denemarken wordt met 3-1 verslagen.
Het begint nu echt spannend te worden met de achtste finales in zicht. Slowakije is een niet te onderschatten horde voor Oranje en Engeland - Duitsland belooft oorlog. Ook mooi: uit het rijtje Uruguay, Zuid-Korea, Ghana, Verenigde Staten komt een halvefinalist voort. Ke Nako!
Een mindere scheids dus, en dat terwijl het niveau van de arbitrage de eerste week zo onvoorstelbaar hoog was. Je zag weer eens glashelder waarom er geen Nederlandse delegatie aanwezig is in Zuid-Afrika. Maar ook in de tweede wedstrijd van vanmiddag gaat het mis. De Malinees Coulibaly keurt om onduidelijke redenen een glaszuiver doelpunt van de Verenigde Staten af. De goal zou de 3-2 hebben betekend, een schitterend resultaat voor de Amerikanen na een 2-0 achterstand tegen Slovenië. 2-2 dus, er wordt eindelijk volop gescoord.
Engeland haalt het gemiddelde 's avonds weer wat omlaag. De ploeterende mannen van Cappello komen tegen het nietige Algerije niet verder dan 0-0. Wanprestatie.
Op de ochtend van ZATERDAG 19 JUNI gaan onze gedachten uit naar Raymond Domenech. Het is een raar gevoel, maar daar is opeens een sprankje medeleven en medelijden met de zo gesmade coach. De ware reden voor het wisselen van Anelka is namelijk naar buiten gekomen. De falende vedette zou zijn coach in de rust hebben uitgemaakt voor 'hoerenjong'.
Onze eigen Grote Leider staat gelukkig nog wel boven zijn spelers. Van Marwijk begint tegen Japan met dezelfde 11 als tegen Denemarken. 90 slaapverwekkende minuten later staat er 1-0 op het bord. Twee gewonnen, nul treffers geïncasseerd, achtste finale bereikt. Prima. Maar het gebrek aan creativiteit, aan dreiging, is toch wel zorgelijk voor Oranje.
Heel wat leuker is Ghana - Australië. De Aussies van Verbeek komen zowaar op voorsprong. Wederom geeft een grabbelende doelman de onbedoelde assist. Daarna krijgt Kewell rood voor hands, scoort Asamoah Gyan zijn tweede penalty en lijkt Australië rijp voor de sloop. De tegenvoeters houden echter dapper stand. De antiheld Scott Chipperfield valt uitstekend in en wordt bijna de held. 1-1, iedereen leeft nog in groep D.
's Avonds schiet Dennis Rommedahl Oranje definitief naar de volgende ronde. De Deen, bij Ajax recordhouder ballen over de achterlijn lopen, wordt met een puike assist en een fraai doelpunt zowaar man van de wedstrijd voor Denemarken. Een wedstrijd die het aanzien volledig waard is, het spel golft op en neer. Kameroen, dat helemaal niet slecht speelt, staat uiteindelijk met lege handen: 1-2.
ZONDAG 20 JUNI is de anarchie in het Franse kamp compleet. Evra botst met de verzorger en de spelers weigeren te trainen. Daar stappen ze naar de spelersbus, de arme Toulalan en pispaal Gourcuff er troosteloos achteraan sjokkend. Een triest beeld. Ik heb nu al medelijden met Laurent Blanc, die dit zootje ongeregeld na het WK onder zijn hoede krijgt. Als ik hem was zou ik voor de eer bedanken. Laat die dwazen het maar lekker zelf uitzoeken. Laten ze zich aansluiten bij de Afrikaanse bond of zo, misschien winnen ze dan nog eens wat.
Slowakije zal niet weten wat het meemaakt. Al voor de tweede keer speelt het een wedstrijd in een stadion met angstaanjagend lege tribunes. Speel je eindelijk op het hoogste podium, is er bijna niemand die je wil komen toejuichen. De bonkige kaalkopjes kunnen ook geen vuist maken tegen Paraguay: 0-2.
's Middags mogen we weer genieten van de moedige Simon Elliott en zijn Nieuw-Zeeland. Italië denkt zich onbezorgd in vorm te kunnen spelen tegen de veredelde amateurs maar komt bedrogen uit. Een vroege achterstand wordt via een makkelijk gegeven penalty rap gelijk getrokken, maar daarna vecht Nieuw-Zeeland voor elke meter. Je gunt de kiwi's zonder meer een punt, maar tegelijkertijd is daar de gedachte: Italië wordt zo wel tweede en dan komen wij ze tegen in de tweede ronde... Bijna wordt die vrees zinloos als de piepjonge doch beresterke Chris Wood maar ternauwernood de bal naast het doel mikt. Het blijft 1-1, bondscoach Ricki Herbert is zo onderhand de Leo Beenhakker van 2010.
Ronduit tegenvallend is dan weer Brazilië - Ivoorkust, nochtans een topper op voorhand. Ivoorkust gaat echter vrolijk verder waarmee het tegen Portugal begonnen was: schoppen. En ze kunnen zo goed voetballen... Brazilië verliest Elano met een scheenbeenblessure en Kaka met twee keer geel. Arbiter Lannoy (FRA) blundert ook bij de 2-0 van Luís Fabiano. De spits, met een facie als Rivaldo na een auto-ongeluk, heeft twee keer zijn biceps nodig, eerst om de bal te controleren en daarna om hem mee te nemen, maar de scheids laat vrolijk doorspelen. Terwijl hij het wel heeft geconstateerd, zo blijkt uit camerabeelden waarop te zien is hoe Lannoy vrolijk lachend Fabiano erop wijst dat je eigenlijk niet je arm als binnenkant voet mag gebruiken. Fluit dan, verrekte camembert!
We gaan naar bed met Frankrijk, we worden MAANDAG 21 JUNI wakker met Frankrijk. Domenech meldt dat er spelers zijn die dreigen met een staking. Volgens mij doen ze dat al het hele toernooi, maar ja.
Half twee, Noord-Korea! Onze favoriete exoten treden weer aan. Zou Jong Tae-se weer gaan huilen? Hij knijpt nu zijn ogen dicht om de vloed in te dammen. De camera zoomt in, iedereen wacht op het Máxima-moment, maar helaas: de Traan blijft binnen. De wedstrijd zal in de Democratische Volksrepubliek Korea live uitgezonden worden, een primeur naar het schijnt. (Of dat klopt, weet natuurlijk niemand.) Die wetenschap werkt verlammend op de spelers, Portugal dendert met maar liefst 7-0 over de arme geknechten heen. Na de 3-0 voelt elk doelpunt als een nieuwe doodskus. En de lach van Cristiano Ronaldo na zijn schertsdoelpunt is de genipeige lach van de beul. Ook erg: dit was de laatste voormiddagwedstrijd. Nooit meer Zuid-Afrika 2010 om 13 uur 30.
Dan is het de beurt aan twee verrassingen uit de eerste speelronde. Het swingende Chili neemt het op tegen het dodelijk effectieve Zwitserland. Het kan aan mij liggen, maar elke keer als commentator Philip Kooke de achternaam van Zwitser Gokhan Inler uitspreekt, versta ik 'Hitler'. Hoe dan ook, de Abwehr van de Zwitsers houdt opnieuw lang stand. Ze zien een doelpunt van Chili afgekeurd worden, pakken en passant het all time record 'de nul houden', maar gaan uiteindelijk toch het schip in: 0-1. Zes uit twee, geen tegendoelpunten, uitstekend veldspel, en toch kan Chili door de vele gemiste kansen zomaar klaar zijn na drie wedstrijden.
Dat hangt dan van Spanje af. Na de valse start vinden de Europees kampioenen eindelijk een beetje hun draai. De broertjes Palacios kunnen met hun Honduras geen vuist maken tegen Spanje: 0-2. David Villa scoort twee keer en mist terecht een penalty. Hij kan bovendien een schorsing tegemoet zien voor een gemene oorveeg, uitgedeeld buiten het zicht van de arbiter.
Nicolas Anelka landt DINSDAG 22 JUNI in Londen. Zwarte capuchon half over de kale schedel: het is net Stevie Wonder. Die zien we nooit meer te-rug.
Ideaal zou zijn alle 64 WK-wedstrijden te kijken. Dat is echter per definitie onmogelijk doordat in elke poule in de derde speelronde de twee wedstrijden tegelijkertijd gespeeld worden. Gelukkig zendt de NOS ze beide uit, lang leve drie publieke netten. Ik besluit maar te schakelen tussen Frankrijk - Zuid-Afrika en Mexico-Uruguay, en dan maar hopen steeds op het juiste net te zitten als de doelpunten vallen. Dat lukt nog bij de 1-0 van Zuid-Afrika, maar het doelpunt van lepe Luís Suarez mis ik helaas. Domenech heeft nog 11 spelers bereid gevonden voor Frankrijk op het veld te gaan staan, maar meer doen ze dan ook niet. De hartverwarmende Afrikanen ruiken zowaar even aan de tweede ronde maar gaan eervol ten onder. Raymond Domenech botst na afloop met Alberto Pareira, misschien verwart Raymond hem met Felipe Scolari, in deze klucht is immers niets te dol. Elders houdt Uruguay Mexico op 1-0 en wordt toch wel overtuigend groepswinnaar. Baas Blanco start wonderwel in de basis. Hij neemt na 60 minuten plaats op de bank, doodop.
's Avonds hetzelfde verhaal: schakelen tussen de velden. Als Nigeria op voorsprong komt tegen Zuid-Korea is Griekenland zowaar virtueel tweede. Dat zou werkelijk te gek voor woorden zijn. Na de wanprestatie tegen Korea zouden een in de schoot geworpen overwinning tegen Nigeria en een salon-0-0 tegen Argentinië voldoende zijn. Ik gun Otto Rehhagel veel, maar je kunt ook overdrijven. Gelukkig maken Nigeria en Korea er een echte wedstrijd van. Het vermakelijke foutenfestival eindigt in 2-2, in nachtelijk Zuid-Korea is het bal. Argentinië doet uiteindelijk toch maar zijn plicht en wint eenvoudig met 2-0. Bilardo kan zo langzamerhand vast wat glijmiddel gaan bestellen. De vier landen die uit Poule A en B doorstromen naar de tweede ronde had ik alvast goed voorspeld.
WOENSDAG 23 JUNI, goeiemorgen, nog nieuws uit Frankrijk? Jawel. President Nico Sarkozy heeft Thierry Henry verzocht uitleg te komen geven aan hem en nog een zooitje ministers. Dissident Patrice Evra verklaart elders aan het eind van de week de hele grote diepe smerige beerput wagenwijd open te zullen gooien. We wachten af.
Vandaag is de cruciale dag voor die andere twee grootmachten, Engeland en Duitsland. Gaan ze de Fransen achterna? Engeland begint goed tegen Slovenië. Eindelijk staat Defoe erin in plaats van opa Heskey. Defoe prikt de 1-0 binnen, daarna wordt Slovenië op inzet tegengehouden. De pinguïnduik van Terry is magisch. De Slovenen verzuimen bovendien echt op jacht te gaan naar de gelijkmaker, want met 0-0 bij de Verenigde Staten tegen Algerije is Slovenië gewoon door.
De Amerikanen geven alles tegen de Noord-Afrikanen, met als grote initiator de vieve Clint Dempsey, die een zuiver doelpunt afgekeurd ziet worden. Het lijkt allemaal tevergeefs. Ik schakel even terug naar Slovenië - Engeland om de laatste seconden van die wedstrijd te bekijken, zap na het fluitsignaal weer terug naar Nederland 3 en zie daar Landon Donovan extatisch richting hoekvlag buikschuiven. Dus toch nog 1-0! En terecht, de VS zijn twee goals ontnomen en de drive van de ploeg is een lust voor het oog. Mooi ook voor Landon Donovan, een van de sympathiekste spelers uit de voetbalwereld. Een bescheiden, gevoelige jongen, helemaal on-Amerikaans. Scheidsrechter Frank Debleeckere deelt nog een terechte rode kaart uit. Helaas aan de verkeerde speler. Juist de Algerijn die drie volledig door het lint gaande landgenoten tracht te kalmeren, krijgt de prent voorgehouden. Stomverbaasd sjokt hij naar de kant, zich onderwijl afvragend:هل هذا Belgenmop؟
In de avond de ontknoping van de groep des doods, maar niet voordat het WK-journaal is geweest. Ik word een beetje moe van dat krampachtige verzwijgen wat de uitslagen van de middagwedstrijden zijn totdat de samenvattingen zijn geweest. Is er iemand die tegen 19 uur nog in blinde onwetendheid leeft? Ik kan het me niet voorstellen. Ik ken wel mensen die zich in het lopende seizoen elke zondag afsluiten van elke informatie om 's avonds onbevangen de eredivisiesamenvattingen te kunnen zien. Dat gedrag komt voort uit een zekere nostalgie of traditie - zondagavond bord op schoot, maar tijdens het WK? Bovendien is er elke avond wel weer iemand die per ongeluk alles verklapt. Dit keer is die twijfelachtige eer weggelegd voor Pieter Huistra. Als deze nieuwe coach van FC Groningen overigens in zijn wedstrijdbesprekingen net zo 'inspirerend' vertelt als hier bij de NOS, dan gaat Groningen een zwaar seizoen tegemoet.
Afijn. Voetbal. Ik zit net bij Australië - Servië als op het andere net bij Ghana - Duitsland Özil de 0-1 scoort. Eenmaal overgeschakeld naar die wedstrijd zet Tim Cahill op 3 Australië op voorsprong. Zul je net zien - of juist niet zien in dit geval. Met de kennis van nu is een winnend Duitsland niet erg, want dat levert de achtstefinalekraker Engeland - Duitsland op. Ghana wordt bij deze stand 'gewoon' tweede. Meteen pegelt Bretje Holman echter ook Australië's tweede achter Stojkovic. Australië dan door? Dat zou helemaal mooi zijn voor de Aussies en Pim Verbeek. Maar helaas, cultheld Joshua Kennedy mikt naast en als Schwarzer even later weer eens een bal loslaat is Pantelic er als de kippen bij om de aansluitingstreffer te maken. Nu gloort de tweede ronde plots weer voor de voormalig Joegoslaven. Dit is spanning, dit is WK-voetbal op het scherp van de snede. Pantelic schiet ook de 2-2 binnen, maar doet dit offside. Er verandert niets meer aan de scores. Duitsland en Ghana door, Australië eervol derde. Prima.
DONDERDAG 24 JUNI, Sarkozy heeft weer niet kunnen slapen en heeft, al starende naar het plafond, bedacht dat er zelfs een parlementaire enquête moet komen naar de gang van zaken. Zuid-Afrika begint een beetje het Srebrenica van Frankrijk te worden.
Laat in de middag valt ook die andere finalist van het vorige WK. Italië gelooft nog steeds dat het de volgende ronde echt wel haalt en de rest van de wereld gelooft dat ook, omdat het hier Italië betreft. Maar neen, de benige skinheads van Slowakijke slaan genadeloos toe. Vittek is de veller van het vonnis, met een Wouters-Van Bastentje bij de 1-0 en een lepe tweede goal. Italië is echter nooit afgeschreven en komt nog dicht bij een stunt. Maar na 3-2 en een afgekeurde treffer is het dan toch echt exit Italië. Op het andere veld verliest Nieuw-Zeeland opnieuw niet. Paraguay hoeft ook niet zo nodig: 0-0. De Kiwi's moeten naar huis, maar doen dat met opgeheven hoofd, zoals dat zo mooi heet.
Dan mag Oranje nog een keer. Kameroen delft in een wederom weinig sprankelend duel het onderspit: 1-2. Sneijder speelt weer als een krant, Van Persie scoort een belangrijke goal. Hoogtepunt is toch wel de rentree van Robben. Even is daar de brille als hij de bal richting verre hoek krult. Huntelaar schiet de van de paal terugstuiterende bal heel knap binnen. Hoe vaak zie je zo'n rebound niet meters naast of huizenhoog over gaan? Samen met Nederland gaat Japan door. Onder leiding van de toch wel charismatische Honda hebben de Japanners de juiste flow te pakken. Denemarken wordt met 3-1 verslagen.
Het begint nu echt spannend te worden met de achtste finales in zicht. Slowakije is een niet te onderschatten horde voor Oranje en Engeland - Duitsland belooft oorlog. Ook mooi: uit het rijtje Uruguay, Zuid-Korea, Ghana, Verenigde Staten komt een halvefinalist voort. Ke Nako!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten