donderdag 13 mei 2010

[WK2010] Groep A

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep A.

Groep A

Zuid-Afrika
Twee jaar geleden stond gastland Oostenrijk voor de schier onmogelijke taak zichzelf een afgang te besparen. Hetzelfde geldt dit keer voor Zuid-Afrika. De Afrikanen deden in '98 en '02 nog verdienstelijk mee maar zijn sindsdien afgezakt tot een bedenkelijk niveau. Zuid-Afrika vinden we op de wereldranglijst terug op de 90ste plek, vlak voor IJsland en maar net achter Haïti, Guinee en Mozambique. De enige bekende spelers zijn de ex-Ajacieden Steven Pienaar en 'Toet Toet Boing Boing' Benni McCarthy. Eén groot voordeel heeft Zuid-Afrika wel: de vuvuzelaherrie zal stimulerend werken, waar deze voor de tegenstander gelijk staat aan trommelvliezenterrorisme.

Mexico
Al decennialang een trouwe deelnemer. De Noord-Amerikaanse zone is dan ook zo zwak bezet dan de Mexicanen weinig moeite hebben zich te kwalificeren. Dit keer ging het echter allemaal wat moeizamer dan anders. Het doet mij grote deugd dat de nekloze held Cuauhtemoc Blanco (37) weer (voor)geselecteerd is. Blanco, bekend van de 'Blanco Bounce' - of 'Cuauhtemiña' -, naar eigen voorkeur de meest briljante of meest bespottelijke passeerbeweging aller tijden (FILMPJE). Achterin staat PSV-attractie Carlos Salcido, die een 'ongelukkig' seizoen heeft gehad. 'Sal' is Spaans voor 'zout' en 'cido' betekent 'zuur'. Als Kareltje Zoutzuur op de bank blijft, maakt Mexico een kans.

Uruguay
Een voorhoede met Diego Forlán en Luis Suarez, daar tekent elke coach voor. Bondscoach Oscar Washington Tabarez is de geluksvogel. Verder is het behelpen voor Oscar Washington. Verdedigend is Uruguay typisch Zuid-Amerikaans: temperamentvol en van dik hout zaagt men planken. Suarez en de zijnen sleepten voor de poorten van de hel het 32ste en laatste WK-ticket weg: eredivisieconcurrent Bryan Ruíz werd met Costa Rica uitgeschakeld door Uruguay in een play-off. Suarez wil graag naar Barcelona - daar hebben ze een heerlijk zachte en doorverende grasmat - en is gebrand op succes. In deze poule moet de tweede ronde haalbaar zijn.

Frankrijk
Tsja, hier had dus eigenlijk Ierland moeten staan. De arme Ieren werden zwaar genaaid in de beslissende play-off tegen Franktijk. Thierry Henry nam de bal subtiel met de hand mee het vijandelijke doelgebied in. LeBron James maakt ook vaak zo'n actie als hij voor de Cleveland Cavaliers op weg is naar zijn zoveelste dunk, Ierland en de rest van de wereld waren in dit geval minder onder de indruk. Iedereen hoopt dan ook op een roemloze aftocht. Aan de belangrijkste voorwaarde daarvoor is in ieder geval al voldaan: de sympathieke, innemende en helemaaaal niet arrogante Raymond Domenech is nog steeds bondscoach! De uitvinder van het zandzakkenvoetbal (barricaderen en afwachten maar) laat Europese sterren Benzema en Nasri thuis. 'Toppers' als André-Pierre Gignac (Toulouse) en Jimmy Briand (Stade Rennes) krijgen de voorkeur in de voorselectie. Sympathiek!

Prognose
Met gastland Zuid-Afrika als groepshoofd is Poule A de zwakste groep. De Afrikanen hopen te kunnen stunten maar zullen met een figurantenrol genoegen moeten nemen. De andere drie landen ontlopen elkaar niet veel. Frankrijk heeft als nadeel dat het pas in de laatste wedstrijd tegen Zuid-Afrika speelt.
1.Uruguay
2.Mexico
3.Frankrijk
4.Zuid-Afrika

2 opmerkingen:

Le Bob zei

Dat lijkt me een staaltje wishful thinking, Marc! Want Frankrijk komt deze poule ongetwijfeld door. Die Forlan heeft een doelpuntgemiddelde van 0.38, dat deed Kluivert nog beter. Uruguay wordt dus mooi derde, me dunkt.

Anoniem zei

Opvallend inderdaad jouw eindstand in de poule Marc. Al hoop ik natuurlijk wel dat de Fransen eruit vliegen. Wat me nog meer opvalt is dat je deze poule de zwakste noemt. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw verhalen bij poule B,C en H die mij op het oog veel zwakker lijken.

Gr. Thomas