zaterdag 15 mei 2010

Zeven dagen lang (18)

9 t/m 15 mei

ZONDAG Vrij associëren
Op bol.com vulde Jan Peter Balkenende ooit een lijstje in met zijn favoriete boeken. De vleespotten van Egypte van Marnix Gijsen was zijn favoriete roman.
Er bestaat een spreekwoord 'Terugverlangen naar de vleespotten van Egypte.'
Dat betekent 'Terugverlangen naar een vroegere toestand van materiële welvaart.'
Balkenende zag het begrotingstekort al opdoemen toen hij het lijstje invulde.

MAANDAG Omgekeerde opvoeding
Jochie, wijzend op met graffiti bevuilde trein: 'Kijk dan mama!'
Moeder: 'Ja, dat hebben ze mooi gemaakt hè'
Jochie: 'Maar... dat is toch vandalisme!?'

DINSDAG Lijst Brinkman
Hero Brinkman, het altijd goedlachse enfant terrible van de PVV, heeft met zijn kritiek op de structuur van de PVV voor aardig wat commotie gezorgd. Hoewel Wilders de zaak bagatelliseert voorspellen velen dat Brinkman binnenkort als 'Lijst Brinkman' verder zal moeten gaan.
Er heeft echter al ooit een Lijst Brinkman bestaan, in 1922. Die deed toen alleen mee in het district Noord-Holland en behaalde in totaal ternauwernood 0,01% van de stemmen. Dat moet Hero toch kunnen overtreffen.

WOENSDAG Doekje voor het bloeden
'Doek valt voor BV Veendam.' Het is een drama in heel veel bedrijven, zo vaak is dat doek daar al gevallen. Opdoeken moet het zijn.

DONDERDAG Opa's aan de top
Mannen gaan in de regel veel eerder dood dan vrouwen. Toch zijn het momenteel in de literatuur juist de mannen die in de categorie 'stokoud' (van 1920 of eerder) de dienst uitmaken.
L.Th. Lehmann (1920), Willem G. van Maanen (1920) en Leo Vroman (1915) gaan onverdroten voort.

VRIJDAG Lijkwade
'In verband met Pinksteren krijgt BV Veendam een dag langer respijt. Tot 25 mei 23.59 uur kan men bezwaar aantekenen tegen het faillisement.'
Tuurlijk, misschien weet iemand in het Pinksterweekend nog de Heilige Geest in de club te blazen.

ZATERDAG Kraai
Al lange tijd zoek ik naar een treffende omschrijving van de charismaloze Richard Krajicek. Auke Kok gaat in Vrij Nederland met de eer strijken: 'de altijd wat mismoedige Krajicek'.

Geen opmerkingen: