zaterdag 29 mei 2010

[WK2010] Groep D

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep D.

Groep D

Duitsland
Iedereen wint graag van Duitsland. Al lang niet meer om politiek-historische redenen, maar om sportieve redenen. De Duitsers naaien iedereen een kaart aan, hebben altijd geluk met de loting en winnen altijd onterecht - en dan nog bij voorkeur in de laatste minuut. De eerste reden gaat tegenwoordig echter niet meer op. Alle spelers, van de Nederlanders tot de Noord-Koreanen, hebben zich inmiddels bekwaamd in theatermaken en naaiballen. Aan de tweede reden is dit keer eindelijk iets gedaan. Duitsland is zowaar ingedeeld in de poule des doods. De oosterburen kunnen dus niet meer zoals voorheen 'in het toernooi groeien'. Maar dan is er altijd nog die derde reden... Ballack is dan wel geblesseerd, maar ook een nobody als linksback Badslipper kan vanuit het niets scoren.

Australië
Australië heeft dit keer voor het eerst de kwalificatiewedstrijden in de Aziatische zone gespeeld. De Oceanische zone is zo zwak dat de Tegenvoeters er geen tegenstand meer hadden. Maar ook in Azië wandelde het land probleemloos door de voorronde heen. China, Irak, Japan, ze waren geen partij. De Nederlander Pim Verbeek is de bondscoach die de prestatie van Gus Hiddink van 2006 (achtste finale) moet gaan evenaren. Verbeek bracht meteen een Nederlands tintje aan door de pas achttienjarige Tommy Oar op te roepen. Oar speelt na de zomer voor Utrecht. De aanvalslinie is het zorgenkindje, Australië mist node een scorende spits. Scott McDonald werd zelfs uit de voorselectie verwijderd omdat hij voor de zestiende wedstrijd op rij het net niet had gevonden.

Ghana
Van alle Afrikaanse landen is Ghana het meest on-Afrikaans. Waar landen als Nigeria en Kameroen in het verleden een overvloed aan snelheid, kracht en technisch vernuft nog paarden aan lompheid, overmoed en tactische onkunde, daar combineert Ghana the best of both worlds. Bovendien blinken de Ghanese jeugdploegen al jarenlang uit op jeugdwereldkampioenschappen. Vier jaar geleden imponeerde Ghana al, maar was de eerste ronde het eindstation. Nu, op het eigen continent, moet het gebeuren. De ploeg heeft echter met tegenslag te kampen. De vorm is nog ver te zoeken en de absolute sterspeler Mickaël Essien is te geblesseerd om deel te kunnen nemen.

Servië
In 2006 was Oranje ingedeeld bij Servië en Montenegro. De voormalige Joegoslaven werden toen beschouwd als gevaarlijke outsider omdat ze in de hele kwalificatiecampagne slechts één tegendoelpunt hadden gehad. In Duitsland eindigden ze laatste met 0 punten en 10 goals tegen. So much for voorspellingen op basis van de kwalificaties dus. Toch zou ik Servië (zonder Montenegro nu) opnieuw als lastige klant bestempelen. Met Nemanja Vidic (Man Utd), Dejan Stankovic (Inter) en Nikola Zigic (Valencia) heeft Servië in elke linie een wereldspeler. Ook Marko Pantelic en Danko Lazovic zijn erbij, al is dat geen reden om Servië te vrezen. Ajax-miskoopje Miralem Sulejmani heeft de schifting niet overleefd.

Prognose
De groep des doods dus: vier landen die de capaciteiten hebben ver te komen in het toernooi. Het is dus bijzonder moeilijk een goed onderbouwde voorspelling te doen (wat overigens al een contradictio in terminis op zich is). Ik gok dan maar op Ghana, vanwege het 'thuisvoordeel', en Duitsland, omdat ze Duitsland zijn.
1.Duitsland
2.Ghana
3.Servië
4.Australië

Geen opmerkingen: