zondag 23 mei 2010

[WK2010] Groep C

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep C.

Groep C

Engeland
Om maar meteen een boude bewering te doen: ik zou mijn geld deze zomer eens op Engeland zetten. De Engelsen hebben altijd te kampen gehad met oververmoeide spelers door het zware Engelse seizoen en Champions League-overuren. Dit jaar is alles anders. De Engelse clubs werden voortijdig uitgeschakeld en dat is in dit geval wel degelijk relevant: van de dertig spelers in de voorselectie van succescoach Capello is namelijk 100% actief in de vaderlandse competitie. Ook de lichte blessure van Wayne Rooney zou weleens een geluk bij een ongeluk kunnen zijn. Waar sterspelers in de regel op een groot toernooi een loodzwaar seizoenseinde in de benen hebben (zie C. Ronaldo vier jaar geleden), daar kan Rooney nu in alle rust zich opladen voor het WK.

Verenigde Staten
In de VS is voetbal wat in Nederland honkbal is: een sport waar men goed in is maar waarvoor nauwelijks belangstelling is van media en volk. In Amerika gaat alle aandacht uit naar basketbal, ijshockey, honkbal en football. De Verenigde Staten zijn echter altijd een gevaarlijke outsider op een WK voetbal. Want al is voetbal een marginale sport in de States, het aantal actieve beoefenaars is er zo groot dat er genoeg talent moet zijn. Het wonderkind Freddy Adu (inmiddels 'al' twintig jaar - hij debuteerde op zijn veertiende) is echter niet geselecteerd. Het handjevol supporters in eigen land eist niettemin minimaal de kwartfinale.

Algerije
Met Noord-Korea is Algerije dit WK waarschijnlijk de grote onbekende. De Noord-Afrikanen versloegen in hun poule het tragische Egypte. De bekendste Algerijn was natuurlijk Zinedine Zidane, maar die nam vier jaar geleden afscheid met een rode kaart toen hij de borstkas van Marco Materazzi als airbag gebruikte. In de huidige selectie is geen enkele bekende naam terug te vinden. Opvallend is wel dat bijna alle spelers in de grote Europese competities actief zijn, zij het dan bij staartclubs als Valenciennes, Bochum, Portsmouth, Charleroi, Santander en Siena. Men vreest rellen in Franse banlieues bij grote Algerijnse nederlagen én bij overwinningen. Voor de lieve vrede gunnen we ze daarom maar een gelijkspelletje of twee...

Slovenië
Slovenië is een dark horse. Het Midden-Europese land maakte begin deze eeuw furore door met een uitstekende generatie spelers deelname af te dwingen aan het EK van 2000 en het WK van 2002. Absolute sterspeler was toen Zlatko Zahovic - wie kent hem nog? Na een jarenlang verblijf in de marge is Slovenië nu terug met een nieuwe generatie. Een nieuwe Zahovic telt de selectie niet. FC Groningen-spits Tim 'ik heb een zuurtje in mijn mond' Matavz is met zijn selectie beloond voor een goed seizoen in de Eredivisie. De Slovenen versloegen in de play-off het favoriete Rusland van Guus Hiddink en hebben dus zeker wat in hun mars.

Prognose
Engeland wint de groep, Algerije wordt laatste. Het tweede ticket voor de achtste finale zal in principe op 18 juni in Johannesburg vergeven worden als Slovenië en de Verenigde Staten elkaar treffen. Er zit echter een addertje onder het gras: ik vermoed dat Engeland na 2 wedstrijden al zeker zal zijn van de tweede ronde en de laatste wedstrijd - tegen Slovenië - zal laten lopen.
1.Engeland
2.Slovenië
3.Verenigde Staten
4.Algerije

Geen opmerkingen: