maandag 17 mei 2010

Campagne

Soms vallen dingen op hun plaats. Je schrijft twee stukjes op je weblog die niks met elkaar te maken hebben. Twee tekstjes over twee verschillende onderwerpen. En dan ineens zoeken ze elkaar op, zonder dat je daarin de hand hebt, en worden ze één. En heb je weer stof voor een nieuw stukje.

Op 6 april ging het over die prachtige programma's in de zendtijd voor politieke partijen. Oscarwaardige juweeltjes met de PVV als eigenwijste jongetje van de filmschoolklas. Kort daarna kwam mevrouw Rita Verdonk daar nog even overheen met haar campagnefilmpje. Het land wist niet goed of het nu heel hard moest lachen of zich dood moest ergeren. Mensen in een zwembad, watertrappelend, snor en neusknijper nog net boven de waterspiegel, en dan badjuf Rita met haar gesproken bijschrift: 'Het water staat ons aan de lippen!' Dan is 'zoals u ziet is het niet altijd makkelijk om tegen de stroom in te roeien' nog een sympathieke taalgrap.

Verdonk de ridicuulste thuis. Maar het kan nog erger, zo bleek vandaag. Hier komt het tweede blogbericht de hoek om kijken. Op 10 mei ging het over BNN en voorzitter Patrick Lodiers. Die bedenkt niet alleen geniale programma's, hij treedt ook buiten de gebaande paden, zo blijkt nu. BNN doet namelijk met een jongerenpartij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, Lijst 17. En daar hoort een campagnefilmpje bij. Ziehier de symbiose.

Het filmpje was zojuist, even voor zessen, op tv te bewonderen. Er is maar één conclusie mogelijk: Rita Verdonk kan wel inpakken. Bekijkt u eerst eens de officiële Lijst 17 campagnefilm.

Zo ridicuul kan het dus ook. De allerslechtste voice actors aller tijden (ai ai ai, die Mark Rutte-imitatie!), een stuitende asynchroniteit van beeld en geluid en als klap op de vuurpijl een wauwelende lijsttrekster Lotje Fijen. Intrigerendste standpunt: 'We moeten gebruik maken van de multiculturele samenleving.' Wat moeten we daar van denken? Hangt het misschien samen met dat andere vet coole idee, 'dat softdrugs legaal worden'?

Tsja, de campagne is met deze rolprent weer op gang gekomen. Het werd tijd. Afgelopen zaterdag zou Job Cohen in Amsterdam deelnemen aan een paneldiscussie ter gelegenheid van 150 jaar Multatuli's Max Havelaar. Cohen was er wel, maar hij deed niet mee omdat de campagne was stilgelegd... Wat heeft de Max Havelaar te maken met de naderende verkiezingen? Dan weet je ook weer welke partijpolitiek daar eigenlijk bedreven had moeten worden door Cohen. Maar ook de anders altijd zo verstandige Alexander Pechtold begint al te zwatelen: 'Stem niet op de Grote Drie maar op de Paarse Pechtold.'

Nog maar drie weken tot 9 juni. Tijd voor het echt werk, tijd voor debat.

3 opmerkingen:

Barend zei

campagnefilpje = geen sympathieke taalgrap.

Marc van Zoggel zei

Dank u Frits, de tikfout is verbeterd.

Frits zei

Vriendelijke bedankt.