dinsdag 18 mei 2010

[WK2010] Groep B

11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden de deelnemende landen besproken, hun kansen ingeschat, de resultaten voorspeld. Vandaag: Groep B.

Groep B

Argentinië
Bijzonder: Argentinië heeft van alle WK-deelnemers de beste speler en de slechtste trainer. Lionel Messi is een goddelijke wereldspeler, Diego Maradona is een abominabele coach. Pluisje is natuurlijk alleen nog maar hoofdtrainer van de Argentijnen omdat hij Maradona is. Hij teert op de roem uit het verleden, hij is een soort Argentijnse Aad de Mos, zonder Aad tekort te willen doen. Messi heeft voorin gezelschap van klinkende namen als Tévez, Higuaín, Aguero en Milito. Zij moeten niet te veel ontzag tonen voor de corpulente, schuimbekkende heilige in het coachvak. Als Messi, ideale schoonzoon, en Aguero, Diego's schoonzoon, hun virtuoze voeten laten spreken kan Argentinië ver komen.

Nigeria
Ooit was Nigeria 'hot'. In 1994 en 1998 veroverde het de harten van de voetballiefhebber. Het was slechts een kwestie van tijd: Nigeria zou de eerste wereldkampioen afkomstig van het Afrikaanse continent worden. Nu is het 2010 en is alles anders. Vier jaar geleden waren ze er niet bij en ook Zuid-Afrika leek aan de Nigeriaanse neuzen voorbij te gaan. Een misstap van Tunesië op de laatste speeldag bezorgde de Super Eagles alsnog een ticket. Sterspeler is middenvelder John Obi Mikel van Chelsea. De selectie van Sparta-houthakker Dele Adeleye zegt echter genoeg over de defensieve kracht. Ook weer geselecteerd: Nwankwo Kanu! Finidi 'opdraaipoppetje' George is al met pensioen.

Zuid-Korea
Altijd leuk: Kimmen en Lee's tellen in de (voor)selectie van Zuid-Korea. De oogst van 2010: 8 maal Kim en 7 maal Lee. De bondscoach is dit keer een Koreaan met een toepasselijke naam: Huh. Aan hem de ondankbare taak de prestatie van Guus Hiddink (Hi-Dung Gu) uit 2002 te evenaren. In 2006 ging Zuid-Korea onder leiding van Dick Advocaat al in de eerste ronde onderuit. Nu proberen ze het dus met Huh. Toch heeft Zuid-Korea niet alle banden met Nederland doorgesneden. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen maakt deel uit van Huh's staf. Verheijen heeft de Koreanen meteen verhuisd naar een resort op 1100 meter hoogte, de ideale hoogte om conditioneel optimaal geprepareerd te zijn...

Griekenland
Griekenland is bijna failliet. Slechts een Europees reddingsplan kan de Grieken nog overeind houden. Alleen Duitsland ligt nog dwars. De enige Duitser die nooit meer iets fout kan doen bij de Grieken is ongetwijfeld Koning Otto Rehhagel I. In 2004 leidde hij de Grieken naar een nog altijd niet te bevatten Europese titel. Maar helaas: 'op het hoogtepunt stoppen' bleek niet in Otto's spreekwoordenboek te staan. Het WK van 2006 werd gemist en in 2008 viel Rehhagel vooral op door zijn enorme keycord en vale trainingsbroek. Anno 2010 is hij nog steeds de bondscoach. Het Griekse team zal het gekwelde thuisfront de zorgen even willen doen vergeten. Daar is een nieuw wonder voor nodig.

Prognose
Meteen na een EK- of WK-loting zoeken de media koortsachtig naar de 'poule des doods'. Gek genoeg werd dit keer vaak Groep B als kandidaat genoemd. Deze poule is echter zwakker dan hij lijkt. Drie landen die teren op oude roem plus een altijd ongrijpbaar Zuid-Korea.
1.Argentinië
2.Zuid-Korea
3.Nigeria
4.Griekenland

Geen opmerkingen: