dinsdag 6 april 2010

Een programma in de zendtijd voor politieke partijen

Vlak voor het journaal van zes uur kijk ik altijd graag naar het 'programma in de zendtijd voor politieke partijen'. Onvervalste propagandafilmpjes die vaak zo knullig en stuntelig zijn gemaakt dat ze automatisch onder 'satire' dreigen te vallen. Van dik hout zaagt men planken, Camaretten op z'n Haags.

De partijen doen geen enkele moeite de bestaande clichés en vooroordelen te bestrijden. D66 laat vanzelfsprekend de lesbische jonge moeder met een baan bij een 'adviesbureau' aan het woord, de SP heeft het creatieve werk nog maar een keer uitbesteed aan knuffelbeer Bobbie Fosko en het CDA wil iets met fatsoen en met normen en waarden. Weinig inventief, nogal slaapverwekkend, daar schiet je geen zwevende kiezers mee uit de lucht.

Echt leuk wordt het pas bij de VVD. Een begintune die zo overgenomen lijkt uit Medisch Centrum West of Ingang Oost, een knip-en-plak-shot van Wouter Bos die uit een auto stapt, beelden van de bedrijvigheid in een ziekenhuis. Kortom: 'Wouter Bos komt bij de dokter', dat wordt genieten.

Dokter: 'Wat scheelt er aan?'
(Stem van) Wouter: 'Nou dokter, ik weet het niet, maar ik heb echt zo'n ongelooflijke pijn aan m'n hand, echt al meer dan een jaar...'
Dokter: 'Laat maar eens even kijken...'

Iedereen voelt hem nu natuurlijk al van mijlenver aankomen, en jawel hoor:

'Ooohh... maar ik zie het al: u heeft een gat in uw hand!'

Het spotje blijkt aan het eind van toepassing op de voorbije gemeenteraadsverkiezingen, maar de versie op YouTube heet een 'aangepaste' versie te zijn, geüpload door de 'vvdtube'. De moeite om ome Bos te vervangen is dus niet genomen. Daarmee zou overigens ook het hele fundament onder het filmpje wegvallen. Werk aan de winkel dus.

Maar niet alleen de VVD is laks, ook de PvdA zelf zond onlangs in haar zendtijd nog gewoon een filmpje uit met Wouter Bos als onwrikbare voorman. Hilarisch filmpje trouwens, zeker met de kennis van nu. Wouter met zelfverzekerde stem: Wij van de PvdA lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Ach, wat jammer nou, die theorie is zojuist gefalsifieerd. Op YouTube is de promo al verwijderd, ik kan hem in ieder geval niet meer terugvinden. Waarschijnlijk werkt men nu hard aan een prent met Jobcoman.

De aanmoedigingsprijs gaat naar de Partij voor de Dieren. Hun spotje begint uiteraard bio-industrieel. Veel emo-tv met stuiterende kuikentjes, kermende varkens en kale kippen. Daar moet deze partij het van hebben. Niet van de verbale kunsten van leidster Marianne Thieme. Mevrouw heeft de vervelende gewoonte de betrekkelijke voornaamwoorden 'die' en 'dat' door elkaar te halen, en laat men nou net een pijnlijk voorbeeld hiervan prominent in het prop-filmpje hebben opgenomen.

Thieme na de winst bij de verkiezingen van 2006: 'Voor het eerst is er een partij dat exclusief opkomt voor de belangen van dieren'. Maar daar blijft het niet bij. Ook een van haar befaamde versprekingen is geselecteerd: 'Verandering is onomkoopbaar... onontkoombaar.' En als klap op de vuurpijl krijgen we nog de volledig misplaatste 'uitsmijter' in haar spreektijd tijdens het Irak-debat: 'Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.' Ongelukkige keuzes, en dan ben ik nog coulant in mijn oordeel.

De allerleukste thuis is echter de PVV. Geert en Fleur in een bootje. Simpel, eenvoudig, Hollands.

Geert: 'We hebben nu negen tweedekamerzetels als PVV, Fleur.'
Fleur: 'Ja nou dat worden er zeker meer!'
Geert: 'Maar dan hebben we extra hulp nodig.'
Fleur: 'Ja nou zeker weten.'

De twee roeien over een doodstil watertje. Geert, in de camera: 'Zoals u ziet is het niet altijd makkelijk om tegen de stroom in te roeien.' Nou, zo te zien wel. Maar Geert zoekt dan ook mensen 'die kunnen roeien met de riemen die ze hebben'. Haha. Maar het roeirepertoire is nog niet uitgeput. 'Roei mee met de PVV,' zo luidt de bijkans geniale slogan. Na Fitna een nieuw meesterwerk uit de collectie-Wilders. Die PVV-arthousefilmpjes gaan nog eens heel groot worden.

# Bekijk op YouTube de besproken filmpjes van de VVD, de Partij voor de Dieren en de PVV.

Geen opmerkingen: