maandag 1 februari 2010

Vergane glorie #7: Daniel Bedingfield

Naam: Daniel Bedingfield
Functie: Zanger

De glorie
Jeugdzondes, deze rubriek loopt er van over. Je bent scholier, onwetend en onderworpen aan de grootste stemmingswisselingen. Je luistert naar muziek die 'in' is en aansluit bij je primitieve gevoelens, en die je pas veel later zult ontmaskeren als middle of the road. Zo was er rond de millenniumwisseling de alombejubelde Spaanse melodramaticus Enrique Iglesias met het mierzoete 'Hero'. En iedereen had zijn eigen, particuliere zonde. Een vriend ging voor de schorre, besnorde hiphopper Ja Rule ('Wuwuwuwu livin' it up!'). Een andere vriend veerde op bij de fluisterzang van David 'Leap of Faith' Charvet. En ondergetekende zette de repeatknop aan op de weeë ballad 'If You're Not the One' van Daniel Bedingfield.

'If You're Not the One' stond in 2003 maar liefst 19 weken in de Top 40. Toch kwam het nummer niet hoger dan plaats 13. De tekst spreekt voor zich: 'If you're not the one, then why does my soul feel glad today? [...] I don't wanna run away, but I can' take it, I don't understand, If I'm not made for you then why does my heart tell me that I am?' enz. Een perfect nummer voor de hunkerende puber.

Volgens een vriend, die ene van Ja Rule, was het lied behalve duf en zeikerig ook nog eens veel te lang, kritiek die ik nu wel kan onderschrijven. Hij vond Bedingfield's eersteling 'Gotta Get Thru This' beter. Dat 'garage'-nummer reikte tot plaats 14, net als 'Never Gonna Leave Your Side', de al even sentimentele opvolger van 'If You're Not the One'. De 23-jarige Nieuw-Zeelander Bedingfield was 'hot'.

De vergetelheid
Dat duurde echter maar één cd lang. De drie genoemde hits waren alle afkomstig van het succesvolle studioalbum Gotta Get Thru This. Daarna verdween de sympathieke kiwi uit beeld en werd hij al gauw overvleugeld door zijn zuster Natasha. In de onlangs uitgezonden Zeroes Top 1000 van 3fm stond 'Gotta Get Thru This' nog net op 942, 'If You're Not the One' had de lijst niet eens gehaald.

Daniel blijkt op nieuwjaarsdag 2004, ongeveer een jaar na zijn glorieuze doorbraak, een zwaar auto-ongeluk te hebben gehad. Ernstig hoofd- en nekletsel noopten hem zes maanden lang met een nekbrace rond te lopen om te kunnen herstellen. In november van datzelfde jaar verscheen evenwel het album Second First Impression. De titel zette de toon: de cd flopte. Dat lijkt overigens wel een constante te zijn in deze rubriek: de vergetelheid zet meestal in met een lelijke televisieprogramma- of cd-titel.

Sindsdien is het echt muisstil rond Daniel. Hij heeft naar eigen zeggen in 2007 drie volledige albums opgenomen, maar wanneer zijn computer gestolen wordt is hij alles kwijt. Eerst eens kijken of het eerste van de drie cd'tjes een beetje aanslaat alvorens de tweede en de derde op te nemen was blijkbaar geen optie. Of een back upje branden. Nu is het 2010 en zit dat derde album er volgens Daniel nu toch echt aan te komen. Misschien zijn de huidige zestienjarigen ontvankelijk voor een nieuwe pathetische tophit van Bedingfield, mij kan het allemaal gestolen worden.

Tenzij hij een duet opneemt met David Charvet. Of, nog beter, Ja Rule.

Geen opmerkingen: