zondag 10 januari 2010

Vergane glorie #6: Macaulay Culkin en Norman D. Golden II

Naam: Macaulay Culkin en Norman D. Golden II
Functie: Acteurs

De glorie
Afgelopen Kerst werden Home Alone en Home Alone 2 weer uitgezonden. De films zijn inmiddels uitgegroeid tot onvervalste kerstkrakers. Dat is terecht, vooral deel 1 heeft nog niets van zijn glans verloren. Home Alone weet nog steeds kinderen te betoveren. Op nieuwjaarsdag zag ik een film die voor mij persoonlijk eveneens te maken heeft met jeugdsentiment maar die helaas niet zo vaak op tv is: Cop and a Half. In de genoemde films trekken twee kindsterretjes alle aandacht naar zicht toe: in Home Alone Macaulay Culkin en in Cop and a Half Norman D. Golden II.

Macaulay Culkin was nog geen tien jaar ten tijde van de opnames van Home Alone. Hij speelde Kevin McAllister, het jongetje dat met Kerst per abuis door zijn ouders thuis wordt achtergelaten wanneer de hele familie op vakantie gaat. De kleine schavuit verdedigt vervolgens met verve het ouderlijke huis tegen twee sukkelige inbrekers. Culkin blonk uit door zijn mimiek en stal natuurlijk de harten van alle filmkijkers. Hij werd overladen met prijzen en werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor 'beste acteur'. Vooral de boobytraps in Home Alone maakten veel indruk: je wilde Kevin zijn. Ook het kerstgevoel was optimaal aanwezig: sneeuw, kerstboom, kerk en de hereniging met de familie aan het eind.

De aaibaarheidsfactor van Golden was zo mogelijk nog groter. Hij speelde Devon Butler, een kereltje dat niets liever wil dan politieagent worden. Wanneer hij getuige is van een moord, eist hij in ruil voor een getuigeverklaring een tijdje als een echte agent mee te mogen lopen aan de hand van de nurkse rechercheur Nick McKenna, gespeeld door Burt Reynolds. De film werd slecht ontvangen door de kritiek, maar daar heb je als kind geen weet van, laat staan dat je er een boodschap aan hebt. De film was een klassieker op kinderfeestjes.

Cop and a Half was een grappige, ontroerende film met memorabele quotes (Devon mag op het bureau een telefoontje beantwoorden maar wordt door de beller niet serieus genomen: 'Damned civilians!'; Devon bekijkt mug shots van verdachten: 'Haha, look at that fat jumbo!', met de onsterfelijke ondertiteling 'Kijk die dikke klojo eens!') en een lief, gevat mannetje als kindsterretje. Overigens ontdekte ik toen ik de film 1 januari keek dat er een racistische scène in zit. McKenna en Devon zitten in een politie-auto en de kleine vraagt: 'How old do you think I am?', waarop McKenna antwoordt: 'I can't tell, it's too dark in here.' Tsja.

De vergetelheid
Kindsterretjes blijven altijd kindsterretjes. Je hoort er nooit meer iets van, tenzij ze voortijdig komen te overlijden door een overdosis. Iedereen onthoudt het beeld van het onschuldige jongetje en eigenlijk mag een kindsterretje niet ouder worden. Dat doet afbreuk aan de mythe, aan de vertedering, de herinnering. Een volwassen geworden kindster is een gruwel.

Macaulay Culkin kwam begrijpelijkerwijs nooit meer onder het juk van Home Alone uit. Michael Jackson ontfermde zich over de kleine man en de twee werden beste vrienden. Daar valt van alles bij voor te stellen. We weten alleen dat Culkin veel tijd doorbracht op Neverland en dat hij peetoom werd van Jacksons kinderen Prince en Paris. In 1998, pas 17 jaar oud, trouwde hij met de eveneens 17-jarige actrice Rachel Miner. Twee jaar later scheidden ze alweer. Hij kwam in 2004 nog even het nieuws toen hij gearresteerd werd voor - wat een verrassing - drugsbezit.

In goede films hebben we hem na 1994 nooit meer gezien. Zijn laatste twee 'verschijningen' spreken boekdelen: hij speelde in een Britse commercial voor een verzekeraar en hij had een klein gastrolletje in een 'WWE Raw'-gevecht. In dit nepworstelen werd een vechter verslagen met een Home Alone-move: hij werd geveld door een aan een touw bevestigd verfblik dat door een deuropening werd gegooid. Culkin verscheen vervolgens in de deuropening en sprak in de camera: 'That's not funny.' Inderdaad. Er lijkt dus geen enkele reden te zijn om de inmiddels 29-jarige Macaulay Culkin nog te benijden. Dat is echter niet waar. Hij heeft momenteel namelijk een relatie met Mila Kunis, dat mokkel uit That 70's Show. De mazzelpik.

Norman D. Golden II verdween helemaal in de vergetelheid. Het arme ventje moet sowieso een trauma hebben opgelopen toen hij genomineerd werd voor een 'Razzie' naar aanleiding van zijn optreden in Cop and a Half. Dat is geestelijke kindermishandeling. Van Reynolds werd overigens gezegd dat Cop and a Half funest zou zijn voor zijn verdere carrière. De film zou voor hem zijn wat Stop! Or My Mom Will Shoot voor Stallone was... Norman Golden speelde nog in een tv-remake van Moby Dick, maar zonder succes. Tegenwoordig schijnt hij rapper te zijn onder de naam 'eNormus'. Komt hij zo toch nog met de politie in aanraking...

3 opmerkingen:

ditisstefan zei

Check deze... Russell Brand over het maken van de film 'Forgetting Sarah Marshal' met Mila Kunis. "Hey Mac!"

http://www.veoh.com/browse/videos/category/gaming/watch/v1817510db2p7w4r

Bob van Tiel zei

Leuk stukje om op de vroege ochtend te lezen. John Candy had voor zijn bijrol in "Home Alone" als polka-koning Gus Polinski een Oscar moeten krijgen!

Marc van Zoggel zei

Hij had hem al voor 'Uncle Buck' moeten krijgen, maar Gus Polinski is inderdaad ook legendarisch. Zijn grootste hit: 'Polka, polka, polka'...