donderdag 13 augustus 2009

Vergane glorie #5: Ferdi Vierklau

Naam: Ferdi Vierklau
Functie: Voetballer

De glorie
Voetbalplaatjes sparen is alleen de moeite waard als iedereen het doet. Het seizoen 1994-1995 is zo'n jaar waarin het hele schoolplein gonst van de Panini-plaatjes ruilende kinderen. Het is het seizoen dat zal eindigen met de Champions League-winst van Ajax, maar dat weet dan nog niemand uiteraard. Op de cover van het album (à 2 gulden) staan Marc Overmars en een speler van Go Ahead Eagles, en iedereen heeft de verdedigers van Vitesse meerdere malen dubbel: in elk pakje zit weer óf Theo Bos óf Edward Sturing óf Erwin van de Looi óf Arjan Vermeulen.

Lachen is het om de absurde tronies waarmee sommige spelers bedeeld zijn. John Feskens met zijn centenbak. De kwaad kijkende Romano Sion. De gigantische gok van Tomek Iwan - over vergane glorie gesproken. En natuurlijk de magische bult op het hoofd van Ferdi Vierklau, FC Utrecht. Is hij daags voor de fotosessie van de trap gevallen? Nee, de bult van Vierklau is aangeboren. Daarin schuilt zijn kracht.

Ferdi Vierklau is anno 1994 de matige rechtsback van het al even matige FC Utrecht. In 1996 vertrekt hij naar Vitesse, waar hij korte tijd excelleert. Het levert hem een uitnodiging van bondscoach Guus Hiddink op. Vierklau zal uiteindelijk twee duels in Oranje spelen. Een seizoen later versiert hij een transfer naar het Spaanse Tenerife. Daar speelt hij één seizoen in de basiself. Het tweede seizoen komt hij nauwelijks nog aan spelen toe, waarop zowaar het grote Ajax hem binnenhaalt. Vierklau heeft zijn top bereikt.

De vergetelheid
Het seizoen 1998-1999 zal het magerste jaar uit de geschiedenis van de hoofdstedelingen worden sinds 1964-1965. Onder eerst Morten Olsen en na de winterstop Jantje Wouters wordt Ajax slechts zesde. Vierklau speelt acht wedstrijden. De twee daaropvolgende jaargangen blijven zowel Ajax als Vierklau aanmodderen. Ajax wordt vierde en derde, Vierklau speelt tien en veertien duels in het eerste elftal. In 2001-2002 wordt Ajax weer kampioen. Vierklau heeft geen aandeel in het succes, hij mag in slechts zes wedstrijden opdraven, Hatem Trabelsi is de nieuwe rechtsback.

Ferdi Vierklau nam aan het eind van dat seizoen resoluut afscheid van het betaalde voetbal. Hij was pas 29 jaar oud. Vierklau ging spelen voor de Utrechtse amateurs van RUC, de Raven USCL Combinatie. Hoe het hem daar is vergaan is niet bekend, maar naar verluidt was zijn spel in het eerste van RUC niet meteen ruk.

Ferdi Vierklau behoort tot dat selecte groepje Oranje-spelers van wie je je afvraagt hoe ze in vredesnaam ooit in het Nederlands Elftal verzeild zijn geraakt. Denk aan Jeffrey Talan, John Veldman, Dries Boussatta, Eric Viscaal en Victor Sikora: spelers die in de jaren negentig enkele caps achter hun naam kregen, maar nu reeds totaal vergeten zijn. Concluderend had Ferdi Vierklau nooit naar Ajax moeten gaan. Hij had gewoon die modale verdediger van FC Utrecht moeten blijven. Zo zullen we hem ook herinneren: in dat Amev-shirtje, met schedelbult en altijd die vage glimlach op zijn kanis.

1 opmerking:

stefan zei

ik wist niet eens meer dat hij ook bij ajax had gezeten haha