zondag 16 augustus 2009

Hennie van der Most

Wie is Hennie van der Most? Dat is een vraag waar ik al vrij lang mee rond loop. Het begon allemaal met een Toyota-commercial. Een blonde vrouw nam het in het nieuwste model Toyota op tegen een helikopter met daarin ... 'mister Hennie vèn der Most'. De Toyota ging pijlsnel van start, maar na een paar seconden kwam Hennie van der Most, grinnikend, met z'n knuisten om de stuurknuppel, langszij. Wie het sprintduel won? Daarvoor moest je een bezoek brengen aan toyota.nl, wat ik overigens niet gedaan heb. Maar de vraag bleef knagen: wie is deze Hennie van der Most dat hij in een spotje van een Japans automerk mag schitteren?

Komkommertijd bij de publieke omroep, dat betekent elke zomer weer 10% Zomergasten, 80% herhalingen en 10% nieuwe programma's. Zelden zijn die nieuwe programma's opzienbarend, anders waren ze wel in het televisiehoogseizoen geprogrammeerd. Een van de nieuwe programma's deze zomer is Operatie Van der Most, gemaakt door MAX en RVU. Regelmatig werd de kijker er tijdens de commercials op geattendeerd. Daar was hij weer: Hennie van der Most. Eerst een glansrol in een tv-commercial, nu zelfs een eigen programma. En daar was ook weer de knellende vraag: Wie is Hennie van der Most?

Afgelopen vrijdag was het zover: ik had mij voorgenomen een aflevering van Operatie Van der Most te gaan kijken. Nederland 2, 21.20 uur. In de promo werd al enigszins duidelijk wie of wat Hennie nu was. Hij bleek een topondernemer te zijn die in Operatie noodlijdende onderneminkjes van broodnodig advies zou voorzien teneinde het voortbestaan van deze bedrijven te garanderen. Ik kreeg een vermoeden wat voor type Hennie moest zijn. Zo'n puissant rijke zakenman die aan het rentenieren is geslagen en ondertussen wat leuke tv-klusjes erbij doet.

Dat beeld werd aanvankelijk bevestigd. We zagen Hennie in een nogal luxueus kantoor achter een laptop zitten, sigaar in de hand, de noodkreet van de ondernemer van deze week wat arrogant lachend aanhorend. Hennie moest naar Friesland. Daar runden Jacob Nauta en zijn vrouw Janne-Rins een melkveehouderij met landwinkel. Met slechts tien klanten per week hadden zij moeite het hoofd boven water te houden. Of Hennie wilde helpen.

Wat volgde was nogal ontnuchterend. Hennie vloog direct per helikopter naar Friesland - die helikopter schijnt een beetje zijn gimmick te zijn. Hij bleek behept met een stevig Oost-Nederlands dialect. Hennie keek eens rond op het erf en kwam vervolgens met de meesterlijke conclusie: 'wat 'n bende/rotzooi/troep hier.' Zijn advies was niet minder briljant: 'moet nog veel gebeur'n hier...' Jacob werd gesommeerd het oud ijzer op te ruimen, Janne-Rins moest de landwinkel een beter en vooral zichtbaarder aanzien geven door een speeltuintje en terras aan te leggen.

Nee, de strategische en gedurfde beslissingen bleven vooralsnog uit. Daarom schakelden we over naar Hennie's hoofdkwartier. Hennie riep hulp in van 'Rechterhand Theo'. Die moest het project maar eens serieus gaan aanpakken. Na een week ging Hennie inspecteren hoe het ervoor stond. 'Moet nog veel gebeur'n,' zei hij tegen Jacob. Die vatte vervolgens gloedvol samen voor Hennie wat er allemaal al gebeurd was. 'Ja, ja, nog harder werk'n want er moet nog veel gebeur'n.'

Jacob belde Hennie op: de gemeente weigerde een vergunning te verlenen voor een kleine verbouwing. 'Wat?', riep Hennie quasi-verbaasd. 'Wacht maar, ik ga wel met ze prat'n.' We zagen Hennie koffie drinken met de wethouder en even later was de vergunning geregeld. Het dieptepunt van de uitzending, te genant voor woorden. Na deze 'meesterzet' van Hennie veranderde zijn Operatie in een veredeld klus- en tuinprogramma. Een ploegje vrienden en bekenden werd ingeschakeld om binnen een week het erf een weelderig aanzien te verschaffen. Zou het ze lukken? vroeg de commentaarstem zich af. Wat dacht u? Operatie Van der Most geslaagd. Maar wat Hennie nu precies voor aandeel in de opknapbeurt had gehad, weet ik nog steeds niet.

Hennie van der Most is in feite een simpele heikneuter die met veel bluf en geluk ('lef en creativiteit' volgens de commentaarstem) zijn LTS-opleiding heeft weten om te buigen naar een glansrijke carrière als ondernemer. Daar is niks mis mee, integendeel. Zijn succesverhaal is jaloersmakend en mag als voorbeeld dienen voor velen. Maar een helder verhaal vertellen zit er nog steeds niet in, en van charisma of televisiegeniekheid ontbreekt elk spoor. Toch wel belangrijk als je een eigen tv-programma hebt.

Daarom is het antwoord op de vraag Wie is Hennie van der Most?: Een boer. Een rijke en zakelijk succesvolle boer, dat wel, maar niettemin: een boer.

1 opmerking:

Anoniem zei

kansloos!!!!!!!!