dinsdag 28 juli 2009

Vergane glorie #3: Ted van der Parre

Naam: Ted van der Parre
Functie: Sterke man

De glorie
Als klein jongetje vond ik een van de leukste programma's op tv de wedstrijden waarin grote, brede kerels streden om de titel 'Sterkste man'. De nationale held was Ted van der Parre, 2 meter 13 groot en 159 kilo schoon aan de haak. Van der Parre was gezegend met een bicepsomtrek van zo'n 54 centimeter, een borstomvang van 144 centimeter en een schitterende snor van minstens 15 centimeter lengte.

In de Sterkste Man-wedstrijden hielden spierbonken zich onledig met onder meer het gooien van tractorbanden, vliegtuig- en/of vrachtwagentrekken, het stapelen van vaten en - mijn favoriete onderdeel - het met gestrekte armen in de lucht houden van een loodzware bijl (zie afbeelding). Het was een indrukwekkend schouwspel, met bovendien in die tijd - we spreken van de eerste helft van de jaren negentig - een sterke Nederlandse delegatie met naast Van der Parre ook mánnen als Tjalling van den Bosch, Berend Veneberg en Wout Zijlstra.

Ted van der Parres ultimate moment of fame voltrok zich in 1992 toen hij de titel van World's Strongest Man veroverde in IJsland, nota bene in de achtertuin van zijn grote rivaal Magnús Ver Magnússon, een viking wiens kracht al deels in zijn naam zat besloten. (Tip: spreek die naam eens hardop uit en je voelt je krachten toenemen.) Het was een spannende strijd en de winst van Van der Parre maakte hem een nationale held.*

De vergetelheidDat duurde echter niet lang. Ted van der Parre verdween snel uit beeld. In 1994 verscheen hij weer voor even aan het firmament. Hij werd voor de derde keer Sterkste Man van Nederland en was er klaar voor om op het wereldkampioenschap Magnússon opnieuw te verslaan, dit keer in Sun City, Zuid-Afrika. Het liep echter anders. Van der Parre raakte geblesseerd en eindigde als achtste en laatste. Magnús Ver Magnusson won zijn tweede titel, hij zou er uiteindelijk vier in totaal winnen. Van der Parre probeerde nadien nog regelmatig terug te keren, maar aanhoudende blessures noopten hem in 1996 definitief een punt achter zijn loopbaan te zetten. Nieuwe woestelingen als Peter Baltus en Jarno Hams namen het stokje over.

Wat is Ted van der Parre nadien gaan doen? Magnússon heeft slim gebruik gemaakt van zijn sterrenstatus. Hij heeft zijn eigen sportschool in Reykjavik en treedt nog regelmatig aan als jurylid in Sterkste Man-wedstrijden. Ook verschijnt hij soms op tv, zoals in 2008 toen hij zijn opwachting maakte in The Daily Show van Comedy Central. Ted van der Parre heb ik nooit meer op tv gezien. Hij schijnt tegenwoordig net als Magnússon als jurylid op te treden, maar niet bij grote wedstrijden. Hier zien we hem op de vierde foto als jurylid bij een B- of C-wedstrijd vorige week in Maastricht. Wie goed kijkt, herkent nog iets van de oude glorie.

Jarno Hams zagen we niet zo lang geleden in een niet onaardige commercial voor Cup-a-Soup. Hams moet een vrachtwagen pullen, maar na het nuttigen van een soepje besluit hij de truck simpelweg over de streep te chaufferen ('Kijk dat vingertje!'). Hier had ik graag Ted van der Parre gezien. Twee meter dertien spieren in een vrachtwagen met een bekertje tomatensoep in zijn knuist. En dan zwaaien met dat vingertje en pronken met die snor. Dan zou iedereen aan de Cup-a-Soup zijn gegaan alsmede zijn snor hebben laten staan. Als eerbetoon aan superheld Ted van der Parre.

* De complete beelden van World Strongest Man 1992 zijn op YouTube te bekijken (zoek op 'WSM 1992').

1 opmerking:

Anoniem zei

En de bierbuik die hij nu heeft...