De eerste maandag na de Tour, als vanouds een lege dag. Na drie weken vrijwel non stop etappes en avondetappes kijken moet er weer afgekickt worden. Toch was de voorbije Tour een weinig memorabele. De organisatie is daarvoor de hoofdschuldige, het parcours nodigde nauwelijks uit tot spektakel. Slechts drie keer finishte een etappe bergop, dieptepunt was de zogenaamde 'Pyreneeënetappe' naar Tarbes, niet ten onrechte bestempeld als 'een belediging voor een majestueuze col als de Tourmalet'. Maar liefst 156 van de gestarte 180 renners haalden Parijs, een record.
De relatief lage moelijkheidsgraad van deze ronde is een van de oorzaken voor het hoge aantal finishers. Een andere reden is dat er dit jaar geen renners of hele ploegen naar huis zijn gestuurd na een positieve test. Eindelijk mochten we weer genieten van een 'schone Tour'. Dat wil uiteraard niet zeggen dat dat zo blijft. Dopingbestrijders vermoeden dat de toprenners gebruik hebben gemaakt van een nieuwe generatie prestatiebevorderende middelen waar de controleurs zelf nog geen weet van hebben. Uit arren moede hebben ze aangekondigd de urinestalen uit 2008 nogmaals te gaan controleren, onder anderen die van Menchov en Ten Dam. We wachten het maar weer af.
Met Alberto Contador heeft de Tour de France 2009 een glansrijke, oppermachtige winnaar. Nederland moest het tot de laatste woensdag van rode lantaarn Kenny van Hummel hebben. Opnieuw werd er geen etappe gewonnen, terwijl het vaderland met 11 renners toch het zesde land was qua aantal renners. Pieter Weening 2005 is de laatste etappezege. Na het voortijdige uitvallen van Robert Gesink was Nederland op slag beroofd van zijn hoop en verwachting. Eigenlijk begon de misère al voorafgaand aan de proloog, toen Thomas Dekker een startverbod kreeg opgelegd.
Hieronder de beoordeling van de ploegen en renners, gebaseerd op de prognose. Nu verwijzen de cijfers voor de namen van de coureurs niet meer naar hun rugnummer, maar naar hun respectieve eindklasseringen. Tussen vierkante haken het rapportcijfer. Mart zou zeggen: 'Het verdict van 2009.'
Cervélo Test Team [7]
17.Sastre - 45.Gustov - 79.Roulston - 87.Cuesta - 97.Haussler - 106.Hushovd - 127.Lancaster - 155.Klier - DNF Gomez
De wildcardformatie van Cervélo scoort een ruime voldoende door de etappezeges van Haussler en Hushovd en de groene trui van laatstgenoemde. Hausslers zege was een schitterende en Hushovd verdiende zijn puntentrui door er in de bergen solo op uit te trekken. Grote tegenvaller was natuurlijk Carlos Sastre. De regerend winnaar kon geen moment aanspraak maken op een ritzege, laat staan op titelprolongatie. Sastre was ook nog eens onzichtbaar, tegen zijn natuur in. Dat geldt ook voor de overige renners, met uitzondering van Hayden Roulston, die vaak in de aanval ging.
Silence-Lotto [5]
15.Van den Broeck - 30.Evans - 46.Lloyd - 59.Wegelius - 76.Lang - 89.Van Avermaet - 93.Van Summeren - 101.Delage - 123.Scheirlinckx
De Belgische formatie zal deze Tour zo snel mogelijk willen vergeten. Kopman en beoogd uitdager van Contador Cadel Evans zakte in de Alpen volledig door het ijs. Evans was geen schim van het bijtertje dat hij in voorgaande jaren was. Het ging eigenlijk al mis in de ploegentijdrit toen Evans in de laatste meters zijn eigen ploegmakkers uit het wiel sprintte, zo kostbare tijd verspelend. De enige Lotto met een dikke voldoende is Jurgen van den Broeck. De jonge Vlaming was in de bergen altijd in de aanval en kon met de besten mee. Zijn val in de ploegentijdrit stond een top 10-klassering in de weg.
Astana [9]
1.Contador - 3.Armstrong - 6.Klöden - 27.Zubeldia - 35.Paulinho - 41.Popovych - 138.Rast - 148.Muravyev - DNF Leipheimer
Drie man bij de eerste zes, drie etappezeges, de gele trui en het ploegenklassement: Astana was oppermachtig, ondanks de interne strubbelingen en de onduidelijkheid over het kopmanschap. De lichtblauwe trein liep uiterst gesmeerd. Rast en Muravyev deden hun werk op het vlakke, de rest bergop. Sergio Paulinho was een positieve verrassing. Alberto Contador bleef koel en troefde iedereen af. Triest was wel dat hij aan het eind geketend was aan de ploegentactiek en niet zelf voor de etappezeges mocht gaan. Lance Armstrong vierde zijn rentree met een respectabele podiumplaats, mede behaald door steeds scherp van voren te zitten.
Saxo Bank [8,5]
2.A.Schleck - 5.F.Schleck - 31.N.Sörensen - 34.C.A.Sörensen - 50.Larsson - 91.Cancellara - 124.O'Grady - DNF Voigt - DNF Arvesen
De formatie van Riis haalde er het maximale uit. De Schleckjes vielen naar hartelust aan en eindigden keurig als tweede en vijfde. Cancellara won de proloog en droeg een week het geel, Nicki Sörensen soleerde fraai naar een ritzege. De valpartij van Jens Voigt was gruwelijk, zo'n smak wens je niemand toe. De benauwende teamtactiek van Saxo bracht Andy Schleck op het podium, maar zorgde er tevens voor dat talenten als Larsson en Anker Sörensen gedegradeerd werden tot knechten, en dat is best jammer.
Rabobank [5]
51.Menchov - 54.Niermann - 60.Ten Dam - 62.Gárate - 73.Posthuma - 99.Freire - 102.Flecha - 118.Clement - DNF Gesink
De schitterende prestaties van Gárate en Posthuma op de Ventoux redden de Tour voor Rabobank nog enigszins, anders was het rapportcijfer een dikke vier geweest. Freire was niet attent genoeg. Menchov was niet in vorm en heeft dan niet de mentaliteit om te blijven knokken. Laurens ten Dam toonde wel karakter, wat prijzenswaardig is. Rabobank zat duidelijk in de hoek waar de klappen vielen, zo vaak schoof er een Rabo over het asfalt. Het rijden van Stef Clement moet Breukink tot nadenken stemmen over de selectiecriteria voor volgend jaar: een blakende vorm voorafgaand aan de Tour is geen garantie voor succes, integendeel.
Garmin [8]
4.Wiggins - 8.Vandevelde - 49.Hesjedal - 77.Zabriskie - 85.Millar - 98.Maaskant - 121.Dean - 141.Pate - 151.Farrar
Twee renners in de top 10: Garmin mag tevreden terugkijken op de voorbije Tour. Bradley Wiggins verraste vriend en vijand met zijn sterke rijden drie weken lang. Christian Vandevelde stond enigszins in de schaduw van Wiggins, maar zijn tweede top 10-klassering op rij is ook een pluim waard. Millar en Zabriskie begonnen ook sterk, maar zij zakten in de laatste week nog ver weg in het klassement. Martijn Maaskant reed veel beter dan vorig jaar. Hij was veel in de aanval, mengde zich in de sprints en fietste redelijk omhoog.
Euskaltel [7]
11.Astarloza - 44.Martínez - 61.Verdugo - 66.Antón - 72.RPérez - 107.Oroz - DNF Txurruka - DNF A.Pérez - DNF K.Fernández
Eindelijk werd de aanvalslust van de oranje Basken beloond met een etappezege. De sympathieke Mikel Astarloza won een bergetappe waarin meer Euskatels vóór het peloton reden dan erin, wat tekenend is voor hun offensieve manier van rijden. Astarloza verloor overigens op de Ventoux nog zijn top 10-klassering. De drie uitvallers kwamen alle drie buiten de tijdslimiet binnen. Vooral voor Txurruka was dat sneu, de mini-Bask reed tot dan toe erg sterk. Egoi Martínez werd knap tweede in het bergklassement.
Team Columbia [7]
19.Hincapie - 28.Monfort - 36.Martin - 57.Kirchen - 103.Rogers - 131.Cavendish - 134.Grabsch - 149.Renshaw - 150.Eisel
Voor Columbia was het een Tour met twee gezichten. Enerzijds waren daar natuurlijk de zes ritzeges van Mark Cavendish. De Brit is een enorme eikel - vooral zijn 'gevecht' met Rooijakkers was smakeloos - maar momenteel is hij oppermachtig in de sprint. Het treintje met Eisel en vooral Renshaw deed steeds het halve werk. Anderzijds was er het uitermate wisselvallige optreden van de klimmers. Rogers was snel uitgeschakeld door een val, maar Monfort, Martin én Kirchen hadden alle drie een enorme inzinking die hun een duikeling in het klassement opleverde. Na etappe 15 stonden ze nog resp. 15de, 8ste en 17de. Veteraan Hincapie was uiteindelijk nog de beste, dat zegt genoeg.
AG2R [8]
14.Nocentini - 16.Goubert - 23.Roche - 33.Dupont - 81.Arrieta - 82.Riblon - 133.Mondory - DNF Dessel - DNF Efimkin
Kopmannen Vladimir Efimkin en Cyril Dessel haalden Parijs niet. En toch staat AG2R er heel goed op in het klassement. Het toont de sterkte van de Franse ploeg aan. Rinaldo Nocentini reed lang in het geel, maar ook toen hij zijn trui kwijt raakte bleef hij goed klimmen, getuige zijn veertiende plek. Stéphane Goubert (39 jaar) verbeterde zich ook dit jaar weer, zijn zestiende plaats is zijn hoogste klassering ooit. Lof is er tot slot ook voor het strijdlustige koersen van Nicolas Roche en Christophe Riblon.
Liquigas [8]
7.Nibali - 9.Kreuziger - 37.Pellizotti - 86.Willems - 92.Kuschynski - 116.Vandborg - 120.Vanotti - 135.Bennati - 147.Sabatini
Twee renners in de top 10 en de bolletjestrui plus bokaal voor meest strijdlustige renner voor Pellizotti: een uitstekend rapport voor de Italianen. Vincenzo Nibali bevestigde zijn status als belofte voor de toekomst. Roman Kreuziger was net als vorig jaar vrij onzichtbaar. Op de Ventoux was hij eindelijk in topvorm, wat hem ternauwernood een top 10-klassering opleverde. Franco Pellizotti viel aan waar het nodig was en veroverde terecht de bergtrui. De andere zes reden in dienst van de grote drie en gingen - met uitzondering van Kuschynski - zelf niet in de aanval.
Française des Jeux [7,5]
10.Le Mével - 12.Casar - 48.Roy - 108.Veikkanen - 119.Geslin - 142.Vaugrenard - 156.Hutarovich - DNF Coppel - DNF Joly
Ze reden weinig opvallend, de witte Fransen, maar met Le Mével op tien en Casar op twaalf is er toch sprake van een bescheiden succes. Christophe Le Mével belandde eigenlijk heel stiekem in de top 10 toen hij in de ontsnapping-Hincapie meezat. Dat hij vervolgens zijn topklassering kon consolideren is grote klasse. Sandy Casar deed wat hij altijd doet: met Goubert net achter de grote jongens omhoog fietsen. Tegenvaller was tijdrijder Benoît Vaugrenard: 121ste in de proloog, 126ste in de grote tijdrit. Yauheni Hutarovich finishte als laatste, op vier uur en een kwartier.
Caisse d'Epargne [6,5]
26.Sánchez - 39.Pasamontes - 52.Urán - 69.Arroyo - 71.Gutierrez - 84.Rojas - 115.Coyot - DNF Rui Costa - DNF Pereiro
De geniepige etappewinst van Luis-Leon Sánchez was het enige wapenfeit van de Spanjaarden deze Tour. Zonder Valverde werd er weinig klaargespeeld, zoals voorspeld. Oscar Pereiro (moe) en Rui Faria da Costa (val) waren snel naar huis, David Arroyo was nergens, Luís Pasamontes kon het niveau net niet aan en Rigoberto Urán, jongste deelnemer, was één dag heel goed, om vervolgens op de Ventoux achterin de bus te finishen. Ze willen nu Contador hebben, naar het schijnt.
Cofidis [5,5]
38.Minard - 43.Pauriol - 58.Moncoutié - 65.Moinard - 75.Kern - 94.Duque - 105.B.Fernández - 136.Augé - 139.Dumoulin
De klasseringen van de renners geven heel aardig weer hoe Cofidis presteerde: redelijk, maar zeker niet meer dan dat. Sébastien Minard reed een behoorlijke eerste Tour, maar Amaël Moinard kon zijn vijftiende plaats van vorig jaar absoluut geen passend vervolg geven. Net als kopman Moncoutié kwam hij niet in het spel voor. Mannen als Kern, Augé, Dumoulin en - in de bergen - Pauriol gingen veelvuldig in de aanval, echter zonder succes. Een kleurloze Tour voor Cofidis.
Lampre [4,5]
53.Loosli - 80.Bruseghin - 95.Ballan - 109.Spilak - 110.Righi - 132.Santambrogio - 145.Bandiera - 146.Sapa - DNF Furlan
Zoals verwacht bakte Lampre er bitter weinig van, deze editie. De matige selectie wilde bij vlagen wel, maar het ontbrak aan klasse en kracht. De enige klimmer, Marzio Bruseghin, moest steeds vroeg lossen, alleen David Loosli hield het nog even vol. Alessandro Ballan kende voor aanvang van de Tour een rampseizoen. Hij reed zich in Frankrijk enkele malen in de kijker, maar hij is nog steeds ver verwijderd van zijn oude niveau. Mannen als Mauro Santambrogio en Marco Bandiera hebben helemaal niets laten zien, nog geen demarrage.
Bbox Bouygues [8]
22.Rolland - 42.Lefèvre - 47.Trofimov - 56.Fedrigo - 67.Voeckler - 117.Pichot - 128.Bonnet - 129.Arashiro - 143.Haddou
Supertalent Pierre Rolland deed het goed met een 22ste plaats in zijn debuut-Tour. Succes was er ook voor Pierrick Fedrigo, die een etappezege wegkaapte voor de neus van Pellizotti, en voor Thomas Voeckler, die eindelijk een keer de bloemen en zoenen in ontvangst mocht nemen. Twee zeges, behaald door een flinke dosis aanvalslust: precies zoals deze ploeg het wil. Een klassement zullen ze nooit rijden, hoe hard Yury Trofimov het ook wil. De Japanner Arashiro reed anoniem mee, William Bonnet werd een keer 7de, 8ste, 9de en 10de in een massasprint.
Quick Step [5]
20.Chavanel - 63.Barredo - 83.Devolder - 88.Pineau - 104.Rosseler - 114.Tosatto - 153.De Jongh - DNF Boonen - DNF Van de Walle
Een matige, bleke Tour voor de internationale formatie met Belgische roots. Tom Boonen was eerst mentaal en vervolgens ook fysiek niet in orde en ging naar huis. De arme Stijn Devolder fietste opnieuw geen deuk in een pakje boter. Zelfs de anders altijd zeer actieve Jerôme Pineau reed wezenloos rond door zijn thuisland. Alleen Sylvain Chavanel onttrok zich enigszins aan de malaise door onopvallend twintigste te worden.
Katusha [6,5]
13.Karpets - 18.Botcharov - 40.Ivanov - 74.Horrach - 96.Vandenbergh - 100.Pozzato - 122.Trussov - 140.Ignatiev - DNF Napolitano
De miljoenenformatie wist de olieroebels nauwelijks te verzilveren. Succes was er alleen voor Serguei Ivanov, terwijl Vladimir Karpets en Alexandre Botcharov een prima klassement reden. Mikhail Ignatiev was een kandidaat voor de meeste strijdlustige renner. Bovendien kan hij uitgroeien tot een nieuwe Cancellara. Napolitano kwam al snel buiten de tijd binnen en Pozzato had het te druk met het showen van zijn verschillende tricots. Al met al geen slechte Tour voor Katusha, maar van een ploeg met zo'n budget mag iets meer verwacht worden.
Agritubel [7,5]
25.B.Feillu - 29.Moreau - 55.Calzati - 64.Lequatre - 68.Vogondy - 70.Bouet - DNF R.Feillu - DNF Gonzalo - DNF Lelay
Agritubel was snel drie renners kwijt, maar de overige zes deden van zich spreken. Brice Feillu bleek een klimmer te zijn die een machtige ritwinst boekte. De Tour duurde eigenlijk net een week te lang voor de jonge Fransman, maar dat had gek genoeg weinig invloed op zijn klassement. Calzati en Lequatre waren zeer actief in de laatste week, de piepjonge Maxime Bouet ging steevast heerlijk naïef in de aanval en zelfs Christophe Moreau reed een voortreffelijke laatste week. Alle zes de renners eindigden in de bovenste helft van het klassement, een prestatie op zich.
Milram [6,5]
21.Knees - 24.Gerdemann - 32.Velits - 78.Fröhlinger - 125.Fothen - 126.Ciolek - 137.Wegmann - 152.Terpstra - DNF Wrolich
Een veelbelovende selectie, maar uiteindelijk toch een vrij matte Tour. Peter Velits leek lange tijd de beste Milram te gaan worden, maar een off day in de etappe naar Le Grand Bornand kostte hem een topklassering. Zijn Duitse teamgenoten Christian Knees en Linus Gerdemann reden constanter, zonder overigens iets spectaculairs te doen. Niki Terpstra verdiende zijn startbewijs in de Dauphiné, maar in de Tour zocht hij net als Clement hopeloos naar zijn goede benen.
Skil Shimano [6]
90.Hupond - 111.De Kort - 112.Beppu - 113.Geschke - 130.Timmer - 144.Lemoine - 154.Hivert - DNF Van Hummel - DNF Rooijakkers
De tweede Nederlandse ploeg stal de harten van de neutrale kijker door onvermoeibaar ten aanval te trekken. En door Kenny van Hummel en zijn eenzame gevecht tegen de klok. Aan zijn mentaliteit lag het niet, andere renners waren al lang afgestapt. Albert Timmer reed een puike ronde, met zelfs nog een 46ste plaats op de Ventoux. Van Koen de Kort mag meer verwacht worden. Skil eindigde vanzelfsprekend laatste in het ploegenklassement, met een achterstand van 7 uur, 2 minuten en 52 seconden op Astana. Begrijpelijk voor een team zonder echte klimmers dat voor de aanval kiest. Maar is het ook genoeg voor een nieuwe uitnodiging?
Toegift:
Ook dit jaar mag hij niet ontbreken: De Maarten Ducrot quote top-vijf!
1. Herbert: "En daar gaat die Kuschynski weer!" Maarten: "Inderdaad weer Kuschynski, die hebben we al vaker zien aanvallen vandaag". Michael Boogerd, voorzichtig: "Dit is volgens mij niet Kuschynski..." Maarten: "Het is inderdaad niet Kuschynski." Herbert: "Dit lijkt me dan Kreuziger of Nibali..." Maarten: "Dat lijkt mij ook..." Boogerd: "Het is in elk geval niet Kreuziger, Nibali denk ik inderdaad."
Enkele seconden verstrijken...
Maarten: "Het is Frederik Willems!" Verder commentaar overbodig
2. "Ongelooflijk. Dan zit er de hele tijd zo'n zak long te klapperen in je borstkas." Jurgen van de Walle heeft met een klaplong de tweede etappe uitgereden
3. Herbert: "De Russen spreken de 'H' uit als een 'K'. Ze noemen mij ook altijd 'Gerbert'." Maarten: "Dat is toch geen 'K'?" Naar aanleiding van Hutarovich
4. "Hier staat Voigt, onder onze commentaarpositie. Ik hoor zijn adem hier gieren." Maarten is zoals altijd onder de indruk van de manier waarop Jens Voigt een tijdrit rijdt
5. "Daar komt Astarloza weer naar voren gereden! Die gast moeten ze ook eerst tien keer doodschieten voordat ie eindelijk stil blijft liggen." Mikel Astarloza lost regelmatig, maar keert steeds weer terug vooraan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten