vrijdag 24 juli 2009

Supporters en hun support

Morgen is de officiële aftrap van het Nederlandse voetbalseizoen 2009-2010. In de ArenA nemen AZ en sc Heerenveen het dan tegen elkaar op in de strijd om de supercup, ook wel Johan Cruijff-schaal geheten.

Een week later staat dan de eerste competitieronde van de eredivisie op het programma, weer een week later vangt ook de Jupiler League aan. Supporters maken zich op voor een nieuwe jaargang van gezang, geschreeuw, gezeur en gejuich en getreur. Zij pakken dat op verschillende manieren aan.

AZ en Heerenveen zijn twee clubs die vooral in het laatste decennium een grote vlucht genomen hebben, ook qua supportersaantallen. Dat vindt zijn weerslag in het fanatisme van het publiek. Van beide clubs zou je kunnen zeggen dat ze over een 'salonpubliek' beschikken.

Bij AZ is het dramatisch. Iedereen zit maar met kartonnen flyers en opblaasbare dingetjes vrolijke herrie te maken, het is voor hen vooral een gezellig avondje uit. Bovendien verlaat de helft enkele minuten voor tijd het stadion, zelfs bij een voorsprong! De echte supporters moeten zich daar dood aan ergeren. Heerenveensupporters hebben de naam zo braaf te zijn. Niet voor niets hanteren regionale rivalen FC Groningen en sc Cambuur de oneliner 'bij Heerenveen zitten toeschouwers, hier supporters'.

De grootste schare echte supporters heeft Feyenoord. Ze staan erom bekend hun ploeg te allen tijde te steunen, ook in de huidige tijden van tegenspoed. Het is altijd weer een kippenvelmoment als het legioen na een tegengoal meteen het Lied van Feyenoord aanheft. Toch zijn er ook in De Kuip steeds meer lege plekken te zien, want ook Feyenoord is niet ongevoelig voor slechte prestaties.

Het publiek van Ajax heeft een mindere reputatie. Het staat bekend als verwend en ongemeen kritisch. Die kwalificaties zijn zeer terecht, minder juist is het verwijt dat het een stil publiek is. Bij thuiswedstrijden klinkt er veel geluid van de tribunes. Let overigens ook eens op de drukbevolkte 'parkeerplaats' achter het doel met aan de rolstoel gekluisterde supporters. Bij een doelpunt van Ajax zie je er negen van de tien van vreugde uit hun karretje springen en enkele meters naar voren rennen...

'PSV heeft de domste supporters van Nederland,' zei Theo Maassen ooit. Daar kan ik niet over oordelen, feit is wel dat ze niet zelden een onbeholpen, stuntelige en lachwekkende indruk maken. De liederen zijn bloedeloos en gespeend van elke originaliteit (dieptepunt: 'kam-pie-oe-nuh, kampie, kampie-oenuh' op de maat van 'kom-tie-dan-hè') en bij elke halve kans vliegen ze als wildgeworden apen de hekken in.

Guus Meeuwis, nota bene een Tilburger, moet regelmatig het clublied komen zingen. Een clublied waarvan het gros van de aanhang slechts de eerste regel luid weet mee te zingen, het vervolg wordt onverstaanbaar meegemurmeld: 'Voor róód-wit gezóóóóngen, huh-huh-hu-hu-heeeuuuu...'.

Ik lig ook nog steeds krom bij het zien van de beelden van PSV-Kaiserslautern van zo'n tien jaar geleden. De 'harde kern' was verhit en slaagde er zowaar in een hek te forceren. Legendarisch was het vervolg: een deel stormde het veld op, maar wist toen niet zo goed meer wat te doen. Stonden ze daar een beetje wezenloos rond te turen: 'En nou???'

Geef mij dan maar ADO Den Haag. De Hagenezen hebben een zeer slechte naam: ze zijn agressief, vandalistisch en grofgebekt. Inderdaad houdt de aanhang van Den Haag wel van een robbertje vechten, dat neemt niet weg dat ze de supporters zijn die over de grootste dosis humor van allemaal beschikken. Want ondanks de soms verwerpelijke leuzen weten ze elke keer weer met inventieve, dolkomische spreekkoren op de proppen te komen.

Humor hebben ze ook wel in Tilburg. Daar kon ooit een supporter het abominabele veldspel van zijn ploeg niet meer aanzien, waarop hij besloot te gaan warmlopen op de tribune, compleet met armzwaaien, knieheffen en het trekken van korte sprintjes. Wat een koning. De coach heeft overigens geen beroep op hem gedaan.

Bij de buren in Breda spreken ze neerbuigend van 'Stilburg'. Zelf hebben NAC-supporters een positief imago. Daar valt wel wat op af te dingen. Zo wisten ze het een aantal jaren geleden voor elkaar te krijgen dat de bezoekende supporters geen trommel meer mee het uitvak in mochten nemen. De trommel is een zeer geschikt instrument om sfeer te maken en blijkbaar wilden de Bredanaren voorkomen dat de supporters van de tegenstander ook voor sfeer zouden zorgen. Het bestuur van NAC trapte er nog in ook.

Ook bij FC Twente heeft de aanhang een goede naam. Dat zou hem dan vooral zitten in het aanhoudende en zeer luide gezang dat de volle negentig minuten van de tribunes afrolt. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat elke Tukker een aangeboren harde, schelle stem heeft en het produceren van een krachtig geluid dus vanzelf gaat. Daarnaast kan men bij elk doelpunt van de Twentenaren een vreemd geluid waarnemen, al jaren lang.

Ik kan niet met zekerheid verklaren wat nu precies dat geluid veroorzaakt, maar ik denk nog steeds dat het het gestamp is van hardhouten klompen op ijzeren roosters.

Geen opmerkingen: