dinsdag 21 juli 2009

Vergane glorie #2: Rolf Wouters

Naam: Rolf Wouters
Functie: Tv-presentator

De glorieNa Peter Jan Rens en Oscar Harris is Rolf Wouters ongetwijfeld mijn tv-idool van midden jaren negentig. Dat kwam door één programma: Wedden dat? Wijlen Jos Brink had dit programma bij de AVRO naar grote hoogten getild (Televizierring e.d.) en in 1993 nam Wouters het stokje over van Brink toen het programma naar de jonge omroep RTL4 verhuisde. Wedden dat? was daar de eerste grote live-show op de zaterdagavond. Miljoenen mensen keken ernaar.

Gasten beweerden iets bijzonders te kunnen en gingen vervolgens een weddenschap aan over het welslagen ervan. Het spannende aan Wedden dat? was de onzekerheid over de haalbaarheid van de weddenschappen. Omdat het live opgenomen was, was er geen sprake van meerdere takes. Memorabele weddenschappen gingen over pingpongballen en wasmachines. Een kerel kon merken pingpongballen onderscheiden aan de hand van het stuitergeluid; een klein manneke kon van elke willekeurige wasmachine het merk noemen (Wouters was nog bezig de weddenschap aan te kondigen, het joch riep al 'Siemens!' toen de eerste wasmachine de studio binnen werd geschoven).

Rolf Wouters droeg in grote mate bij aan het succes van het programma. Hij had een overtuigende presentatietechniek en een beetje de uitstraling van een gladjanus. Zijn assistent was ook legendarisch: meneer Sjon met z'n piepstem. Wedden dat? was Wouters' eerste grote show. Later scoorde hij met Now or Never en Uhhh... vergeet je tandenborstel niet. Rolf Wouters was de eerste presentator van het zeer controversiële Big Brother.

De vergetelheid
Na Big Brother verdween de roem voor Rolf Wouters als sneeuw voor de zon. Op zijn cv staan na Big Brother programma's als Televisione di Rolfo, Rolf's Discotrain en Rolf's antwoordapparaat, programma's waarvan de titels een aardige graadmeter zijn voor de kwaliteit ervan. Wouters was inmiddels zijn eigen productiebedrijf begonnen, dat later opging in IdTv. In 2005 keert hij nog eenmaal terug voor de schermen als presentator van Talpa's Sponsor Loterij Superbal.

Daarna is het zwart. De grote vraag is nu: waar is Rolf Wouters gebleven? Elke presentator heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum, maar Wouters was nog lang niet afgeschreven. Op internet klinkt steeds luider de roep om een terugkeer van de presentator. Misschien zou dat leuk zijn, misschien is het beter van niet. Het zou de herinnering geweld aan kunnen doen, de herinnering aan de zaterdagavonden op de bank, met natte haren, een zakje chips en een beker ranja.

4 opmerkingen:

stefan zei

ahah ojaa!!

Bob van Tiel zei

O ja! Dat was inderdaad een koning. Hoewel Superbal natuurlijk zelfs naar Talpa-maatstaven een slecht programma was.

Robert zei

Zeker terug op TV Rolf is nog steeds één van de beste

Unknown zei

dit is een van de leukste presentatoren die ik ooit heb gezien.
jammer dat hij niet meer presenteerd.
jammer.jammer,jammer.....