vrijdag 31 juli 2009

Blink-182 on tour

Vorige week donderdag vond in Las Vegas, Nevada de officiële herstart plaats van Blink-182. Las Vegas was het eerste concert van de 'summer tour', ook wel 'Blink 182 Reunion Tour' genaamd. Deze concertreeks is de eerste sinds 2004. Aan het eind van dat jaar ontstonden de eerste spanningen in de groep en begin 2005 verliet Tom DeLonge de band. Hij begon aan het project Angels & Airwaves, dat twee cd's en een dvd opleverde. Mark Hoppus en Travis Barker gingen verder als Plus 44 en brachten uiteindelijk maar één cd uit.

De ommekeer vond plaats in september vorig jaar, toen Barker ternauwernood aan de dood ontsnapte toen een vliegtuigje waarin hij met vier anderen zat, verongelukte. Drie inzittenden kwamen om bij de crash. Na het ongeluk vond een ontmoeting plaats tussen Barker en zijn oud-Blinkers Hoppus en DeLonge, waarbij veel kou uit de lucht werd genomen. Tijdens de ceremonie van de Grammy's, in februari dit jaar, verschenen de drie samen op het podium. Barker nam het woord en kondigde aan dat de drie weer samen muziek zouden gaan maken. 'Blink-182 is terug!' schreeuwde Hoppus erachteraan.

Aanvankelijk wilde Blink-182 deze zomer al een nieuw album uitbrengen, getiteld Up All Night, maar de productie van de cd heeft vertraging opgelopen. Er is al wel een nummer gereedgekomen, eveneens getiteld 'Up All Night', dat door Hoppus en DeLonge samen is geschreven en ook door beiden gezongen wordt. Hoppus: 'Tekstueel gaat het helemaal over hoe iedereen dezelfde behoeften, angsten en wensen heeft. Onafhankelijk van wie je bent, van waar je vandaan komt. Aan het eind van de dag wil iedereen gewoon gemoedsrust.' Het lijkt erop dat vooral DeLonge deze conclusie heeft getrokken.

Luisterend naar de muziek van Angels & Airwaves stuit mij steeds meer tegen de borst hoe DeLonge wel heel erg de nadruk legt op zijn ego en gearriveerde status. Waar Hoppus en Barker op het sombere Plus 44-album When Your Heart Stops Beating uitgebreid getuigenis afleggen van hun gevoelens van boosheid en onbegrip over de breuk, daar zingt DeLonge op het tweede album I-Empire regels als: 'If I had a chance for another try/ I wouldn't change a thing/ This made me all who I am inside' en 'everyday I wake/ I tell myself a little harmless lie/ The whole wide world is mine.'

Hopelijk is hij tot inkeer gekomen en wordt het nieuwe album een waardige opvolger van het laatste, zeer volwassen en vernieuwende album Blink-182. Ik ben zeer benieuwd. De tour duurt nog tot 3 oktober. In het voorprogramma staan topbands als Weezer, Taking Back Sunday, Motion City Soundtrack, Panic! at the Disco, Fall Out Boy en All-American Rejects.

Geen opmerkingen: