donderdag 2 juli 2009

[Tour 2009] Voorbeschouwing

De Tour de France die aanstaande zaterdag aanvangt in Monaco is voorlopig de laatste grote ronde die in het organiserende land van start gaat. De komende drie rondes beginnen alle drie(!) in Nederland: de Vuelta over twee maanden in Assen, vervolgens de Giro in het voorjaar van 2010 in Amsterdam en tot slot in de zomer Grand Départ van de Tour de France in Rotterdam. Grote kans echter dat dat laatste evenement een deceptie wordt: Rabobank zou daar weleens de grote afwezige kunnen zijn.

Nu Thomas Dekker alsnog betrapt is op doping, zal Christian Prudhomme niet schromen de Rabobank-ploeg niet meer uit te nodigen. Ik houd bovendien nog steeds de vreselijke optie open dat de oranjehemden al een startverbod krijgen voor de komende drie weken. Na Rasmussen betekent de affaire-Dekker immers de tweede aantekening achter de naam Rabobank en Prudhomme heeft zijn naam ('verstandige man') nog nooit eer aan gedaan, zo blijkt ook al uit het gesteggel rond Boonen.

De laboratoria hebben er blijkbaar plezier in om elk jaar vlak voor aanvang van de Tour met een positieve renner op de proppen te komen. Ze maken mij niet wijs dat ze 'toevallig' net nu ontdekken dat Dekker twee jaar geleden positief was. Gevolg is nu dat Rabo non stop door pers en publiek belaagd zal worden en dus bij voorbaat een achterstand heeft op de concurrentie. Merk op dat Dekker niet eens meer voor Rabobank reed en dat de negen renners van nu, die er dus helemaal niks mee te maken hebben, de dupe zijn.

Wat het extra wrang maakt is dat Nederland eindelijk weer eens een Tour mocht begroeten met veel (12) en vooral goede Nederlandse renners. Voor het eerst sinds 2000 nemen weer twee Nederlandse ploegen deel (naast Rabobank ook Skil-Shimano), en met Ten Dam, Clement, Dekker en de debuterende Gesink stonden vier goede tot uitstekende klimmers op de startlijst. Dekker de kokosnoot gooit roet in het eten. Maar aan de andere kant: elk jaar neemt de organisatie minder aankomsten bergop op in het schema. Ook dit jaar stikt het weer van etappes met de mooiste cols aan het begin of in het midden van het parcours. Vreselijk.

Kommer en kwel dus, zoals elk jaar. Niettemin is hier mijn jaarlijkse voorbeschouwing:

Cervélo
1.Sastre 2.Cuesta 3.Gómez Marchante 4.Gustov 5.Haussler 6.Hushovd 7.Klier 8.Lancaster 9.Roulston
Regerend winnaar Carlos Sastre is weg bij Saxo Bank en is voor een geheel nieuw team gaan rijden. De sympathieke Spanjaard heeft nu wel een zwakker collectief om zich heen dan vorig jaar. Gómez en de eveneens van Saxo komende Gustov zijn prima knechten, Iñigo Cuesta is al 40 jaar oud! Cervélo zal wel een voorname rol gaan spelen in de massasprints: het heeft met Hushovd en Haussler de beste sprinters na Cavendish. Goed tot slot is dat de ploeg geswitcht is naar witte tricots. De normale zwarte leken als twee druppels olie op die van Caisse d'Epargne.

Silence-Lotto
11.Evans 12.Delage 13.Lang 14.Lloyd 15.Scheirlinckx 16.Van Avermaet 17.Van den Broeck 18.Vansummeren 19.Wegelius
Geen Dekker dus, de brildragende Brit Charlie Wegelius is zijn vervanger. Cadel Evans lijkt er zich weinig van aan te trekken, hij zal het toch zelf moeten doen. Met Jurgen van den Broeck (vorig jaar 7de in de Giro) heeft hij wel eindelijk een meesterknecht. Ik vind Evans maar een nare man, ik hoop dat hij weer tweede wordt. De rest van het team bestaat uit middelmatige renners, al kan Greg van Avermaet misschien een sprintzege uit het vuur slepen. Zeer goed nieuws is dat de antiwielrenner Wim Vansevenant niet meedoet.

Astana
21.Contador 22.Armstrong 23.Klöden 24.Leipheimer 25.Moeravjev 26.Paulinho 27.Popovich 28.Rast 29.Zubeldia
Astana - het Real Madrid van het wielrennen. Real koopt Cristiano Ronaldo voor 94 miljoen, Astana heeft met Contador, Armstrong, Leipheimer, Zubeldia, Klöden en Popovich even zes Ronaldo's in huis. Als deze renners de eerste zes plekken van het eindklassement zouden vullen, zou dat niemand verbazen. Geen wonder dat er financiële problemen zijn. Alles draait deze editie natuurlijk om de terugkeer van Lance Armstrong. Grijzend aan de slapen, maar gebrand op zijn achtste zege. Alle aandacht gaat uit naar de Amerikaan. Waardoor Contador de Tour wint.

Saxo Bank
31.A.Schleck 32.Arvesen 33.Cancellara 34.Larsson 35.O'Grady 36.F.Schleck 37.C.A. Sørensen 38.N.Sørensen 39.Voigt
Na het vertrek van Sastre zullen de Luxemburgse broertjes Frank en Andy Schleck het dit jaar moeten gaan waar maken. Frank kwakkelt echter met kleine blessures, Andy was nog niet in vorm in de Dauphiné. Of spaarde hij zijn krachten? Hij is kopman en zou zomaar eens in de top vijf kunnen eindigen. Met Gustav Erik Larsson en Chris Anker Sørensen heeft Saxo eindelijk eens wat verjonging doorgevoerd. Oudgedienden O'Grady, Voigt en Nicki Sørensen doen echter gewoon weer mee. Cancellara gaat op zeker weer een tijdrit winnen.

Rabobank
41.Menchov 42.Clement 43.Flecha 44.Freire 45.Gárate 46.Gesink 47.Niermann 48.Posthuma 49.Ten Dam
De Raboploeg lijkt dit jaar sterker dan ooit. En toch heb ik serieuze twijfels bij de voorbereiding. Menchov en Ten Dam hebben een loodzware Giro in de benen, de geschiedenis leert dat de winnaar van de Giro in de tweede of derde week van de Tour fysiek op is. Megatalent Robert Gesink mag eindelijk debuteren. Hij werd fraai 4de in de Dauphiné, maar dat werd hij vorig jaar ook. Toen reed hij echter geen Tour. Heeft Gesink te vroeg gepiekt? Het zou al mooi zijn als hij op 'pagina 2' van teletekst eindigt, dus ergens tussen de 18e en 36e plek. Met Ten Dam en Gárate hebben de kopmannen wel uitstekende knechten. Let ook op Stef Clement: kan weleens gaan verrassen. En o ja: Koos Moerenhout had gewoon geselecteerd moeten worden.

Garmin
51.Vandevelde 52.Dean 53.Farrar 54.Hesjedal 55.Maaskant 56.Millar 57.Pate 58.Wiggins 59.Zabriskie
Christian Vandevelde was vorig jaar dé surprise met zijn vijfde plaats in de eindrangschikking. Evenaring zal zeer lastig worden. 'Halve' klimmers David Millar en Ryder Hesjedal zullen hem in ieder geval weinig tot steun zijn. Met brokkenpiloot Julian Dean en vooral Tyler Farrar zal Garmin focusen op de massasprint. Martijn Maaskant was eigenlijk niet geselecteerd, maar door de knieblessure van Daniel Martin mag hij gelukkig toch meedoen. Groot vraagteken is David Zabriskie: wat kan hij nog?

Euskaltel
61.Astarloza 62.Antón 63.K.Fernández 64.Martínez 65.Oroz 66.A.Pérez 67.R.Pérez 68.Txurruka 69.Verdugo
Het vertrek van Haimar Zubeldia naar Astana is een fikse aderlating voor de feloranje Basken. Mikel Astarloza is de enig overgebleven klassementsrenner, want ook Olympisch kampioen Samuel Sanchez doet niet mee. Igor Antón is inmiddels alweer een aantal jaren een belofte, zal hij dit jaar de plaats van Zubeldia overnemen? Ik betwijfel het. De overige renners zullen we veelvuldig in de aanval gaan zien. Grotendeels onbekende namen of gekende aanvallers zullen ze proberen in elke ontsnapping mee te zitten.

Columbia
71.Cavendish 72.Eisel 73.Grabsch 74.Hincapie 75.Kirchen 76.Martin 77.Monfort 78.Renshaw 79.Rogers
Lijkt het erop dat die vervelende Jens Voigt eindelijk aan zijn laatste Tour bezig is, hebben we met de oerlelijke - zowel qua kop als naam - Tony Martin reeds een nieuwe Voigt in het peloton. Zucht. Columbia is wel een ploeg die de zeges aan elkaar rijgt. Dat Mark Cavendish tot kopman is benoemd, toont aan dat Columbia mikt op sprintzeges. Eisel en Renshaw zijn de perfecte gangmakers. Klimmers Lövkvist en Sivtsov zijn thuisgelaten. En waarom zou je ook niet, als je ook al Michael Rogers, Kim Kirchen en Maxime Monfort hebt? Vooral die laatste gaat het goed doen.

AG2R
81.Efimkin 82.Arrieta 83.Dessel 84.Dupont 85.Goubert 86.Mondory 87.Nocentini 88.Riblon 89.Roche
De beste Franse ploeg is al jaren met afstand AG2R. Vorig jaar werden de wit-blauwen zelfs tweede in het ploegenklassement, vooral dankzij het trio klimgeiten Efimkin, Dessel en Goubert. Vladimir Efimkin werd heel slinks tiende, ik verwacht geen evenaring van die prestatie. Ook dit jaar bestaat AG2R weer uit louter klimmers. Stéphane Goubert (39 jaar) reed vorig jaar beter dan ooit en heeft er daarom nog maar weer een jaartje aan vastgeplakt.

Liquigas
91.Pellizotti 92.Bennati 93.Kreuziger 94.Kuchynski 95.Nibali 96.Sabatini 97.Vandborg 98.Vanotti 99.Willems
Liquigas is de enige Italiaanse ploeg die de Tour de France serieus neemt en een representatieve selectie afvaardigt. Met supertalenten Roman Kreuziger (witte trui) en Vincenzo Nibali (witte trui als Kreuziger die niet pakt), en blonde adonis Franco Pellizotti beschikken de groenhemden over drie uitstekende kandidaten voor het klassement. En dan doen Ivan Basso, Sylwester Szmyd en Oliver Zaugg nog niet eens mee! Dat had een tweede Astana opgeleverd. Gek genoeg is juist Pellizotti kopman, van de andere twee verwacht ik meer. Sprinter Daniele Bennati lijkt over zijn top heen.

Française des Jeux
101.Casar 102.Coppel 103.Geslin 104.Hutarovich 105.Joly 106.Le Mével 107.Roy 108.Vaugrenard 109.Veikkanen
Een nogal armetierige ploeg was het altijd, dat Française des Jeux. Sandy Casar reed altijd wel top 20, maar alleen door in de laatste week een half uur te winnen in een ontsnapping, de rest was middelmatig tot slecht. Dit jaar staat er echter met Le Mével en vooral Jussi Veikkanen een zeer behoorlijk team aan de start. En dan is Rémy di Gregorio nog gepasseerd. Le Mével werd overgenomen van het gestopte Crédit Agricole. Grote onbekende is de Wit-Russische kampioen Yauheni Hutarovich. De naam is intrigerend genoeg.

Caisse d'Epargne
111.Pereiro 112.Arroyo 113.Rui Costa 114.Coyot 115.Gutiérrez 116.Pasamontes 117.Rojas 118.Sánchez 119.Urán
Geen Alejandro Valverde. De Spaanse alleskunner is door de Italiaanse bond geschorst en omdat de Tour dit jaar kort door Italië rijdt, is Valverde een startverbod opgelegd. Daarmee is Caisse d'Epargne in één klap ontmand. Ex-winnaar Oscar Pereiro en de afzichtelijke Luis León Sánchez moeten het volgens de kenners nu gaan doen. Ik verwacht meer van de verrassende Portugees Rui Costa en het olijke Colombiaantje Rigoberto Urán. En de onopvallende David Arroyo blijft ook altijd een gevaarlijke outsider.

Cofidis
121.Moncoutié 122.Augé 123.Dumoulin 124.Duque 125.B.Fernández 126.Kern 127.Minard 128.Moinard 129.Pauriol
Volgens de aankondiging heette het dat Cofidis dit jaar alles op het klimwerk zou gaan zetten, maar zonder Monfort en Chavanel zal dat niet meevallen, denk ik. Belangrijkste troef is nu Amaël Moinard, die vorig jaar een van de grote verrassingen was. Misschien kunnen ook Rémi Pauriol en Christophe Kern een volgende stap maken. Lambal David Moncoutié doet ook weer mee - hij kaapte in de Dauphiné nog een ritzege weg voor de neus van Gesink. Hopelijk wint hij niks deze Tour.

Lampre
131.Ballan 132.Bandiera 133.Bruseghin 134.Furlan 135.Loosli 136.Righi 137.Santambrogio 138.Sapa 139.Spilak
Een zeer zwak team, dit Lampre. Geen Cunego, geen Tiralongo, geen Marzano, geen Vila. Marzio Bruseghin is de enig overgebleven klassementsrenner. Wereldkampioen Alessandro Ballan is kopman. Voor de vorm echter, want hij heeft dit hele jaar nog geen deuk in een pakje boter gereden. Sapa, Spilak en Bandiera zijn volslagen onbekenden voor mij. Alleen de jonge Mauro Santambrogio zou misschien kunnen reveleren. Als dit Lampre niet veelvuldig gaat aanvallen, dan zie ik het somber in.

Bbox - Bouygues
141.Voeckler 142.Arashiro 143.Bonnet 144.Fédrigo 145.Haddou 146.Lefèvre 147.Pichot 148.Rolland 149.Trofimov
Bouygues reed jarenlang met negen avontuurlijke Fransen de nationale ronde. De lichtblauwen zijn echter steeds serieuzer gaan selecteren en dit jaar staat er een ploeg om rekening mee te houden. Pierrick Fédrigo is sterker geworden, Yury Trofimov aast op eerherstel en uit de inboedel van Crédit Agricole werd de veelbelovende Pierre Rolland opgepikt. Neem daarbij een moslim (Saïd Haddou) en een Japanner in de Tour (Yukiya Arashiro) en het moge duidelijk zijn: de Fransen zijn internationaler dan ooit. Trekt Voeckler tenminste niet alle aandacht naar zich toe.

Quick-Step
151.Chavanel 152.Barredo 153.Davis 154.De Jongh 155.Devolder 156.Pineau 157.Rosseler 158.Tossato 159.Van de Walle
Chaos troef rondom Quick-Step. Mag cokesnuiver Tom Boonen nou wel of niet meedoen? Bij het schrijven van deze prognose was er nog steeds geen duidelijkheid. Dat is allemaal in het voordeel van één man: Stijn Devolder. Vorig jaar reed hij een ijzersterke Dauphiné maar zakte vervolgens fysiek en door de hoge verwachtingen ook mentaal volledig door het ijs. Dit jaar hebben we hem nog niet gezien en staat hij niet in de schijnwerpers: Devolder is mijn geheime tip. Met Jérôme Pineau en Carlos Barredo heeft hij goede helpers. Steven de Jongh mag Boonen of Allan Davis op gang trekken.

Katjoesja
161.Karpets 162.Botcharov 163.Horrach 164.Ignatjev 165.Ivanov 166.Napolitano 167.Pozzato 168.Trussov 169.Vandenbergh
Team Katjoesja is een nieuw Russisch team met foeilelijke shirts en miljoenen Russische roebels. De ene topper na de andere werd aangetrokken, vooral sprinters. Robbie McEwen en Gert Steegmans kunnen resp. mogen niet meedoen, Danilo Napolitano is er echter ook nog. Met Vladimir Karpets, Alexandre Botcharov en Serguei Ivanov hebben de Russen drie troeven voor het klassement, terwijl de wat onbekendere Ignatjev en Trussov ook niet misstaan. Pipo Pozzato verdient weer bakken met geld zonder iets te presteren.

Agritubel
171.Moreau 172.Bouet 173.Calzati 174.B.Feillu 175.R.Feillu 176.Gonzalo 177.Lelay 178.Lequatre 179.Vogondy
Weinig verandering ten opzichte van vorig jaar bij deze Franse formatie, met een wildcard toegelaten tot de Tour. Ik blijf nog steeds geloven in Sylvain Calzati, Eduardo Gonzalo en David Lelay hebben klimpotentieel, Nicolas Vogondy is aanvaller pur sang. Christophe Moreau kan 7e worden, 70e of 170e. Het kan vriezen of dooien, maar zijn coupe soleil verandert nooit. Leuk is het gezamenlijke optreden van de sprintbroertjes Brice en Romain Feillu.

Milram
181.Gerdemann 182.Ciolek 183.Fothen 184.Fröhlinger 185.Knees 186.Terpstra 187.Velits 188.Wegmann 189.Wrolich
Milram was altijd een beetje het Heracles Almelo van de Tour de France: leuk, aanvallend ploegje, goed en fanatiek van start, maar na het stormachtige begin zakt het langzaam in en zie je ze nergens meer. Dit jaar is alles anders. Met Linus Gerdemann, Markus Fothen en Peter Velits krijgt Christiaan Knees serieuze steun in de bergen, Gerald Ciolek is een sprinter om rekening mee te houden. Milram heeft slim gebruik gemaakt van het door Kohl geïnitieerde uiteenvallen van Gerolsteiner. Niki Terpstra krijgt een mooie vrije rol.

Skil-Shimano
191.Lemoine 192.Beppu 193.De Kort 194.Geschke 195.Hivert 196.Hupond 197.Rooijakkers 198.Timmer 199.Van Hummel
Yes! Eindelijk weer een tweede Nederlandse ploeg. Als je de selecties vergelijkt zou die andere Nederlandse formatie, Vacansoleil, eerder in aanmerking komen, met grote namen als Cooke, Lhotellerie en Carrara. Skil moet het toch hebben van de onbekende verrassing. De drie Fransen ken ik niet, net als de Duitser Simon Geschke. Met Fumiyuki Beppu doet zowaar een tweede Japanner mee. De vier Nederlanders moet vooral aanvallen, leren en genieten. Kenny van Hummel is een uitstekende sprinter (2de op het NK) die zich misschien eens een keer van voren kan laten zien in de massasprint.

Kortom, Alberto Contador gaat de Tour de France winnen voor Evans en Sastre. Lance Armstrong wordt vijfde, Denis Menchov achtste. Stijn Devolder gaat verrassen, net als Pierre Rolland en Jussi Veikkanen. Robert Gesink moet de witte trui laten aan Roman Kreuziger. De groene trui is voor Heinrich Haussler, de bolletjestrui gaat naar Amaël Moinard.

Verder worden er weer een aantal renners positief bevonden, zal Maarten Ducrot opnieuw met schitterende zinnen op de proppen komen, zal Mart Smeets minstens drie keer tijdens 'De avondetappe' 'mag ik dat zeggen?' zeggen en zal Nico Dijkshoorn niet worden uitgenodigd om aan te schuiven voor dat programma.

Het gaat beginnen. Eindelijk.

6 opmerkingen:

Jerry zei

Veel kijkplezier!
Echt jammer van Dekker.
Ik zou het wel grappig vinden als Armstrong wordt gepakt op doping.
De Tour is voor mij altijd weer spannend hoeveel dopinggevallen er nu weer ontdekt worden en hoeveel coureurs er voor het einde afstappen.

ditisstefan zei

Bedankt voor deze uitgebreide voorbeschouwing :). Een klein detail, echter:

Monaco is toch geen Frankrijk? Dan begint deze grote ronde toch ook niet in het organiserende land?

Marc van Zoggel zei

Je hebt gelijk, Meeuw! :)

Anoniem zei

Leuke voorbeschouwing Marc, ik ben benieuwd of je gelijk hebt met alles. Cancellara heeft in ieder geval alweer een etappe op zijn naam staan.
Klein opmerkingkje bij het astana alinea: Volgens mij heeft Lance Armstrong er al 7 gewonnen en zal dus strijden voor zijn 8ste touroverwinnng. Veel kijkplezier de komende tijd!
Groetjes Thomas

Anoniem zei

Hee Marc, je tip over Veikkanen blijkt nu al weer goud waard. Nog een foutje bij de ronaldo's van Astana, je hebt 2x Leipheimer geschreven ipv van Popovitsch is miste hem al.
Thomas van Zoggel

Marc van Zoggel zei

Thomas, we staan weer quitte. Ik help jou met Rutger Kopland, jij mij met Astana. Bedankt!