maandag 6 juli 2009

Grootverdieners

Er is weer ophef ontstaan over de hoogte van de salarissen van enkele medewerkers van de publieke omroep. Eerder was er al rumoer toen bekend werd dat Paul de Leeuw zo'n €650 000 per jaar mocht opstrijken. Ook Matthijs van Nieuwkerk is een grootverdiener bij de VARA. Nu is ook publiek gemaakt dat vier presentatoren van de TROS meer verdienen dan Jan-Peter Balkenende en daarmee de Balkenende-norm overschrijden. Naar verluidt gaat het om Antoinette Hertsenberg, Ivo Niehe, Lucille Werner en Jaap Jongbloed. Dat maakt het extra zuur, dat rijtje namen.

Van Paul de Leeuw en Matthijs van Nieuwkerk begrijp ik best dat ze vorstelijk beloond worden. Ze zijn uniek in hun soort en daarmee onvervangbaar. Iedereen die weleens een aflevering van Ranking the Stars heeft gezien sinds De Leeuw dat programma niet meer presenteert, zal dat beamen. En de kwaliteit van De Zomer Draait Door, een Van Nieuwkerkloze versie van het succesvolle De Wereld Draait Door, is bedroevend en fysiek pijnlijk om te zien. De Leeuw en Van Nieuwkerk profiteren van de economische wet van de schaarste, zo simpel ligt dat.

Maar het TROS-kwartet doet de wenkbrauwen fronsen. Antoinette Hertsenberg? Iedereen kan voor Radar gevoelvol knikken naar klagende KPN-klanten en tegen beter weten in quasi-dreigend van een pief van Ziggo eisen dat er nu eindelijk eens iets aan de klantvriendelijkheid zal worden gedaan. Ivo Niehe? Iedereen kan kritiekloze vragen stellen aan beroemdheden en voor de zevenendertigste keer Hans Liberg een veer in zijn reet steken. Lucille Werner? François Boulanger was veel beter. Jaap Jongbloed? Is er droger kloot dan Jaap Jongbloed?

Toevallig verscheen vandaag ook een overzicht van grootverdieners uit de sport op NOS Teletekst. Onbetwiste koploper over 2008 was Tiger Woods. De golfer mocht 71,5 miljoen euro bijschrijven. Collega Phil Mickelson moest met 'slechts' 38 miljoen genoegen nemen met een tweede plaats. Golf is dus de ultieme sport om eenvoudig rijk te worden: je wordt er niet moe van, het is niet levensgevaarlijk en een zwoegend hulpje draagt je materiaal voor je. Enige nadeel is dat je een blazer moet dragen, maar dat is nog wel te verteren.

De top tien wordt vervolledigd door twee voetballers (David Beckham op drie en Lionel Messi op zeven), twee basketballers (LeBron James op vier en Shaquille O'Neal op tien), twee autocoureurs (Kimi Räikkönen op vijf en Fernando Alonso op negen) en twee mij totaal onbekende sporters: de Filipijnse bokser Emmanuel Pacquiao op zes en de Amerikaanse honkballer Alex Rodriguez op acht. We weten meteen waarom Ferrari en Renault mordicus tegen een budgetlimiet in de Formule I zijn. En vergane glorie is blijkbaar geen hindernis om nog steeds te cashen, getuige Beckham en O'Neal. Eén sporter ontbreekt in dit rijtje die er absoluut in thuishoort: Roger Federer. Wat een geweldenaar, tijd dat Gilette hem wat meer gaat betalen.

En toch is daar de vraag: wat is het allemaal waard, dat grootverdienen? Ik stel mijzelf die vraag vaak als ik 's ochtends Edwin Evers op de radio hoor. Evers is dj en verdient meer dan een miljoen euro per jaar. Miljonair worden door slap te ouwehoeren. Lang ben ik jaloers geweest op Evers. Zijn leven leek mij het ideale leven. 's Ochtends vroeg een paar uur zwetsen en drie keer per minuut in een scheur liggen met je sidekicks, en dan verder de hele dag voor jezelf. Je kunt 's morgens weliswaar niet in je nest blijven liggen met een prei in je reet, maar het bankafschrift aan het eind van de maand maakt het gepiep van de vroege wekker elke keer weer tot een prachtige symfonie.

De laatste keer dat ik er zo over dacht, was toen ik terugkwam uit Engeland. Ik had net enkele dagen met mijn broer doorgebracht, 's ochtends vroeg stonden we in de file op weg naar huis, ik maakte me na drie gelukkige dagen weer zorgen over de toekomst en over de radio klonk regelmatig de secondenlange lach van Edwin Evers, weer heel relaxed de plaatjes aan elkaar lullend. En toch moet Evers weinig zelfrespect hebben. Er zal immers niemand zijn die hem echt bewondert, zoals we een Federer bewonderen. Evers is geschikt om filerijdende forenzen eventjes te vermaken, niet om onsterfelijkheid te bereiken. Evers verdient veel geld met zijn vlotte babbel, maar hij zal rap vergeten worden vanaf het moment dat hij niet meer op de radio is. Daar moet je op den duur ontzettend ongelukkig van worden.

Geen opmerkingen: