woensdag 17 juni 2009

De Ham en de Kreeft

Weer twee opmerkelijke berichten vandaag uit de politieke arena, gelezen op nu.nl. Volgens Boris van der Ham (D66) moet het kabinet de jeugd 'excuses aanbieden vanwege het paniek zaaien over de seksualiserende samenleving'. De jeugd zou volgens Van der Ham 'heus wel weten wat ze doen' en 'niet als probleem' willen worden gezien. Het beleid van dit christelijke kabinet zou haaks staan op recente onderzoeken die uitwijzen dat het 'heel erg meevalt met het uit de band springen van de jeugd' en met de invloed van seksueel expliciete videoclips.

Boris van der Ham denkt klaarblijkelijk dat hij voor de jeugd kan spreken. Excuses eis je alleen als je je geschoffeerd of beledigd voelt en dat is iets persoonlijks. Van der Ham doet het voorkomen alsof de jeugd zich massaal beledigd zou voelen door Rouvoet cum suis. Degenen die zich niet aangesproken voelen door de zorgen om seksualisering - de meerderheid - zijn per definitie ook niet beledigd. Ze weten heel goed waar de zorg daadwerkelijk naar uit gaat: naar de kleine groep jongeren die opgroeit in achterstandswijken van grote steden, daar waar straatcultuur, na-aapgedrag en vriendengroepen met een grote leeftijdvariantie veel voorkomen.

Het lijkt erop dat de enige die zich vooral beledigd voelt Boris van der Ham is, Van der Ham die vorig jaar nog de kennisquiz van het waardeloze programma 'Spuiten & Slikken' won. Hij vindt zeker ook dat dit programma positief omgaat met de thema's seks en drugs.

Nog opmerkelijker was het bericht dat de Nederlandse Moslim Partij in 2010 aan de gemeenteraadsverkiezingen wil meedoen. Dat is op zich geen vreemd nieuws, moslims vormen nu eenmaal een grote groep in Nederland, raarder was de verdere inhoud van het bericht. Het begon al met de drie gemeenten waar de NMP zetels denkt te kunnen winnen: Amsterdam, Almere en de Noordoostpolder. Amsterdam is logisch, Almere als reserve-Amsterdam allicht ook, maar de Noordoostpolder? Wil men aldaar een kolonie beginnen? Dat lijkt me nu juist niet de bedoeling van zo'n partij.

Bizar was het speerpunt dat naar voren werd gebracht: 'het vooroordeel uit de weg ruimen' dat in de islam man en vrouw niet gelijk zijn. Alsof dat de niet-islamitische Nederlanders onder de neus gewreven moet worden. Die vermaledijde autochtone Nederlanders ook altijd met hun vooroordelen, lijkt de boodschap te zijn. Als de partij dit principe nu eerst eens duidelijk maakte aan de eigen godvrezende moslims die met de Koran in de hand hun vrouw verbieden enig sociaal leven buitenshuis te onderhouden en hun opdragen met een hoofddoek over straat te gaan. De partij is nog niet opgericht of zij schiet al in een verdedigende houding, in plaats van zich eerst eens introspectief op de eigen achterban te richten, zoals Aboutaleb en Marcouch bijvoorbeeld wel doen.

Partijvoorzitter is Henny Kreeft uit Emmeloord (ah! daar is de Noordoostpolder al, de partijvoorzitter wil blijkbaar een baantje reserveren voor zichzelf), een bekeerling dus. Jammer, jammer, geen vuriger gelovigen dan bekeerlingen. Het cv van deze meneer wekt al helemaal verbazing: Kreeft was in het verleden actief voor 'D66, de Lijst Pim Fortuyn en de lokale partij ONS Noordoostpolder'. Zo de wind waait, zwemt de kreeft. Over bekeerlingen gesproken: What's next? Abdoelah van der Ven als partijideoloog?

Qua timing kiest de NMP wel voor het juiste moment. Deze week kwam Wilders immers negatief in het nieuws met de onzinnige uitspraak dat miljoenen in Europa wonende moslims Europa uitgezet moesten worden. Racist! riepen de Mohamed Rabbaeae van Nederland in koor. Hoe etnocentrisch en islamofoob je Wilders ook kunt noemen, racisme is nu net iets waar je hem absoluut níet van kunt betichten. Dat bleek wel uit nóg bonter nieuws dat uit Engeland kwam. Daar bleek een partij twee zetels voor het Europees Parlement te hebben behaald die alleen blanken als lid accepteert, de British National Party (BNP). Een onvervalst racistische partij dus.

Dan geef mij toch maar een Nederland met Wilders. Dan neem ik een armetierige Moslimpartij en een D66'er die als enige weet 'waar de g-spot bij de man zit' wel op de koop toe...

Geen opmerkingen: