dinsdag 26 mei 2009

Wie verbannen we naar Brussel?

Volgende week gaan we weer naar de stembus. We mogen kiezen wie we het liefst vijf jaar lang naar het verre Brussel verbannen. Maar liefst 736 politici zullen zitting nemen in het Europees Parlement, waarvan 25 Nederlanders.
De campagnes maken weinig indruk. Je krijgt toch een beetje het idee dat de Nederlandse politieke partijen een partijgenoot tot Europese lijsttrekker hebben gekozen die ze hier in den lande het liefst een tijdje kwijt zijn. Dat ze maar al te graag dat buitenbeentje voor een aantal jaren in Brussel parkeren.

Het CDA heeft de stokoude motormuis Wim van de Camp naar voren geschoven. Van de Camp die een tijdje terug bij Pauw & Witteman nog verklaarde warme herinneringen te koesteren aan de lectuur van 'Het zwaard van Damokles' van W.F. Hermans.
Voor de VVD mag het lastigste jongetje van de klas Hans van Baalen het proberen. Hans is in Nederland voor de herinvoering van de dienstplicht. De nieuwe rekruten zullen dan wel moeten leren schieten, want volgens hem zijn we in Afghanistan om te vechten, niet voor de wederopbouw, 'want er staat namelijk niks'.
De PvdA hoopt dat Thijs Berman nog eens vijf jaar onder meer 'vervangend lid commissie verzoekschriften' mag spelen en GroenLinks en D66 presenteren de tweelingzusjes Judith Sargentini en Sophie in 't Veld. Sargentini werd als kleuter al meegesleurd naar antikernwapendemonstraties en Spring in 't Veld vindt dat de publieke omroep naast 'Een Vandaag' ook een 'Brussel Vandaag' moet gaan maken. Clairy Polak kan niet wachten.

De SP heeft de onvermijdelijke Bob Fosko weer de straat op gestuurd in zijn tomatenhesje. 'Moet Brussel de hoofdstad van Nederland worden?' vraagt hij retorisch aan voorbijgangers. En '61,6% van de Nederlanders stemde in 2005 tegen de Europese Grondwet!' roept hij triomfantelijk.
Op de Bob Fosko's van Nederland heeft Vincent Bijlo, visueel beperkte marionet van GroenLinks, het gemunt. 'Jan de Loodgieter' (waar kennen we die naam toch van?) stemde in 2005 tegen omdat hij nou eenmaal te dom en te stom is om te begrijpen hoe belangrijk Europa wel niet is, zo oreert Bijlo. Hij vergeet voor het gemak even dat zijn partijgenote Farah Karimi destijds met het idee kwam het volk maar eens te raadplegen. Dat stond vast niet op het A4'tje dat ze Bijlo in de handen hebben gedrukt. Waarom? Zodat hij kan spieken als hij zijn tekst kwijt is? Hij is immers Koning Eenoog, zullen ze daar ter linkerzijde wel gedacht hebben...

De Partij voor de Dieren wil het Europese landbouwbeleid radicaal omgooien. Die duivelse boeren krijgen immers veel te veel subsidie voor verderfelijke zaken als bio-industrie en genetisch gemanipuleerde gewassen.
Dat de boeren wel genoodzaakt zijn efficiënter en dus grootschaliger te werken en daarvoor ook meer subsidie nodig hebben, komt juist door de stortvloed aan schijnbaar natuurbeschermende wetjes en regeltjes waar de Dierenpartij zo'n voorstander van is. Al die restricties en heffingen maken 'diervriendelijk, kleinschalig en regionaal' boeren - het ideaal van de PvdD - nou net onmogelijk. Maar probeer ze dat maar eens aan het verstand te brengen. Ze hebben in ieder geval wel een genetisch gemanipuleerde Marianne Thieme als lijsttrekker, dat dan weer wel.

Het wordt weer stemmen op de minst verschrikkelijke dus. Het invullen van de Stemwijzer hielp in ieder geval weinig. Geen enkele partij sprong er bovenuit. Sterker nog, vijf partijen eindigden nagenoeg gelijk bovenaan. Gedeeld tweede werden VVD, CDA, GroenLinks en PVV. Tsja.
Met een minieme voorsprong won de Europese Klokkenluiders Partij. De succesvolle Robin Hood Paul van Buitenen heeft het stokje overgedragen aan een zekere Engel Vrouwe. Een engel is geslachtloos en een vrouw is een vrouw, maar Engel Vrouwe is een kale meneer die iets te hard probeert op Pim Fortuyn te lijken. Onze Engel is in het dagelijks leven droomduider en in Brussel wil hij namens de EKP ons aller droom verwezenlijken: minder 'bureaucratische rompslomp'. De partij zal dit naar eigen zeggen gaan bewerkstelligen door 'namens de bevolking letterlijk de klok te luiden' (cursivering mvz).

Eén ding is zeker: het wordt een hels kabaal daar in Brussel.

1 opmerking:

Le Bob zei

Zonder enige twijfel: Hans van Baalen. Ik vind Bijlo's impersonatie van Jan de Loodgieter trouwens behoorlijk stigmatiserend en demoniserend. Voor de rechter met die man!