vrijdag 15 mei 2009

TOP Oss is dood, leve FC Oss

Met een 1-0 nederlaag in Dordrecht is vanavond een einde gekomen aan het seizoen 2008-2009 voor TOP Oss, en daarmee aan het bestaan van TOP Oss. Vanaf komend seizoen zal er sprake zijn van FC Oss.

Het voorbije seizoen was een mager seizoen, zeer mager in feite. Een korte maar felle opleving in periode 5 leverde zowaar een periodetitel en dus een ticket voor de play offs op. Een echte prijs, de derde in vier jaar, een alleszins lovenswaardige prestatie voor een marginale club als TOP. Maar ook binnen periode 5 was het in feite erg wisselvallig allemaal. Twee formidabele wedstrijden, VVV-thuis 4-2 en Excelsior thuis 3-1, hebben de periodetitel opgeleverd. Omdat de concurrentie steeds punten liet liggen, was zelfs een 3-2 nederlaag in de laatste, beslissende wedstrijd uit bij RBC niet fataal. De KNVB had echter niet alle wedstrijden op dezelfde avond gepland, waardoor pas een dag later officieel de titel gevierd kon worden. De 3-2 in Roosendaal viel overigens pas in de blessuretijd, bij 2-2 was het ter plekke al feest geweest; eeuwig zonde.

Na de gewonnen periodetitel werd er de resterende acht wedstrijden niet een keer meer gewonnen. De hoop dat de ploeg na wat gas terug genomen te hebben in de laatste wedstrijden van de competitie weer scherper zou spelen om zo in vorm te raken voor de play offs, bleek een ijdele. In de tweekamp tegen FC Dordrecht in de eerste ronde van de play-offs was TOP dan ook machteloos en op alle fronten de mindere van de tegenstander. De thuiswedstrijd afgelopen dinsdag ging lange tijd gelijkop, al speelde het gemis van een echte spits - Quekel geblesseerd, Sanou geschorst - TOP duidelijk parten. En net toen de Ossenaren extra druk gingen zetten en er zowaar enkele kansjes volgden, toen sloeg Dordrecht toe: 0-1 uit een afgeslagen voorzet, 0-2 door een meesterlijke vrije trap van ex-TOP-speler Marcel van der Sloot. Erg mooi was wel dat Van der Sloot na afloop ook het Osse publiek bedankte en dat de supporters de verloren zoon met respect en bewondering trakteerden op een applaus. Het Osse publiek dat klein van aantal en opvallend tam was. Blijkbaar went het snel, zo'n toetje.

In periode 5 werd uit met 0-2 gewonnen van rode lantaarn FC Omniworld. Het zou de enige uitoverwinning blijven dit seizoen, wat ronduit slecht is. Zelfs een 0-3 voorsprong na 60 minuten in Emmen was niet genoeg: 4-4. Ook thuis hield het niet altijd over. Naast de heerlijk sfeervolle potten tegen VVV en Excelsior sprongen alleen de wedstrijden tegen FC Zwolle (3-1) en vijand FC Den Bosch (2-1) er in positieve zin uit. Emmen-thuis (2-1) was nog legendarisch door het scoreverloop (0-1 achter, 89ste minuut 1-1, 90ste minuut 2-1, beide doelpunten Tony de Groot). Dik verloren werd er evenwel ook niet, alleen RKC-uit (4-0) valt misschien in die categorie. De 14de plaats in de eindrangschikking is zeer matig. Gedenkwaardig was wel de bekerwedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord (0-0, 3-0 na verlenging). De traditioneel slechte seizoensstart bleef dit seizoen eens een keer achterwege met een vierde plaats na zes wedstrijden. Daarna werd het minder, op de korte piek in periode 5 na dan uiteraard.

Eén speler leek in zijn eentje verantwoordelijk voor die uitschieter: Emrullah Güvenç, een Vlaamse Turk van anderhalve meter hoog. Güvenç kwam er in de winterstop bij en veroverde meteen de harten van de supporters met zijn niet aflatende werklust, agressieve duelkracht en - niet te vergeten - zijn uitstekende veldspel. Güvenç kreeg terecht een contract aangeboden en toen hij getekend had zakte ook hij ver weg. Ik suggereer niet dat er een verband is tussen beide zaken, het is eerder zo dat een nieuwe speler altijd fris en goed begint en daarna een terugslag krijgt. Dat gold ook voor Karim Fachtali, huurling van NEC en topscorer met 12 doelpunten. In de voorbereiding en in periode 1 maakte de vleugelspits veel indruk en aan het eind van het seizoen pikte hij stiekem heel wat doelpuntjes mee, maar daartussenin was Fachtali maandenlang ergerniswekkend uit vorm.

Keeper Wilko de Vogt prolongeerde terecht zijn titel van 'speler van het jaar', door de supporters gekozen. De Vogt was constant, begeesterd en won weer heel wat punten voor TOP. Positieve verrassing was Roel van de Sande, een middenvelder met een bochel en een vreemde looppas. Maar wat een inzet! Van de Sande zat vorig jaar al als amateur bij de selectie, maar speelde toen exact een halve wedstrijd. Hij kreeg nog een jaar de kans en verdiende terecht een plek in de basiself en vervolgens een profcontract. Ook Geoffry Galatá bleek een aanwinst als betrouwbare verdediger. Van de Sande en Galatá waren met respectievelijk negen en tien gele kaarten wel grootverdieners qua kaartensaldo. TOP Oss was in het algemeen de club met veruit de meeste kaarten dit seizoen.

Dat brengt mij op een opmerking over de scheidsrechters. Nergens worden zoveel kaarten gegeven als in de Jupiler League. Dat ligt echt niet aan het voetbal. De arbiters trekken voor elke scheet een kaart, ze fluiten als ware het zaalvoetbal. Enkele heren maakten het dit seizoen bovendien wel erg bont. Uiteraard was er het drama Gözübüyük, waar ik al eerder over schreef en wat doordrong tot de hoogste regionen van scheidsrechtersland. Gözübüyük hebben we overigens na zijn wanprestatie nergens meer gezien, ook de KNVB heeft hem wijselijk in de luwte gehouden. Andere scheidsrechters vielen keer op keer op door hun manier van fluiten en dat is altijd een slecht teken. Mannen als Sanders en Winter roepen altijd weerstand op en dan is er geen sprake meer van een off day maar van structureel tekortschieten. Ook de arbiters De Groot en Diks hebben regelmatig TOP gefloten, maar het feit dat zij nauwelijks een belletje doen rinkelen is een goed teken. Een goede scheidsrechter is immers een onopvallende scheidsrechter.

De toekomst tot slot. Publiekslieveling Charles Kazlauskas kreeg een verlaagde aanbieding na jaren trouwe dienst en vertrekt daarom naar Helmond. Gelijkt heeft-ie. Talent Bart van Hintum - een van de laatste linksbacks die nog een bal via een diagonale pass 'over de hele' precies op de stropdas van de rechtsbuiten kan leggen - zal waarschijnlijk ook vertrekken. Hij slaat de eredivisie meteen over, onder meer het ambitieuze Sint-Truiden heeft belangstelling. De Groot, Thijssen en Van Engelen komen tekort en moeten weg. Zaak is nu bijtijds vervangers aan te trekken zodat niet weer halverwege het seizoen ingegrepen hoeft te worden. Maar ja, de financiën hè. Een primeur heeft de club al wel. Nu al is namelijk bekend dat er tijdens het seizoen van trainer gewisseld gaat worden. Dirk Heesen neemt in de winterstop de plek in van Hans de Koning.

We gaan dus in ieder geval verder als FC Oss. Sommige supporters hebben al gezegd hierom niet meer terug te zullen komen na de zomerstop. Dat zou jammer zijn. Ik begrijp dat de naam TOP voor velen veel betekenis heeft, de perikelen in Eindhoven en Sittard hebben echter bewezen dat het veel erger kan. Bovendien vermoed ik dat het snel zal wennen. Niemand in Zwolle roept nog om PEC Zwolle, niemand in Den Bosch om BVV Den Bosch, niemand in Dordrecht om Dordrecht '90. Ik heb mijn seizoenkaart in ieder geval maar weer een jaartje verlengd, er is immers niets waar ik altijd weer zo naar toeleef als naar die vrijdagavond in het stadion.

Nieuw thuisshirt:

1 opmerking:

Anoniem zei

Na 81 jaar een naam met karakter bij het oud vuil. En het dan nog goedpraten ook. Dordrecht '90 stamt uit 1990 en is naar de verdommenis geholpen door lieden als Bert Zwanenberg, leuke vergelijking.