zondag 8 februari 2009

Vliegtuigdoden

Afgelopen dinsdag was het exact een halve eeuw geleden: The Day the Music Died. Rock 'n roll-pionier en levende legende Buddy Holly kwam jammerlijk om het leven bij een vliegtuigcrash, samen met medepioniers Ritchie Valens en The Big Bopper en piloot Roger Peterson. Sindsdien zijn vele artiesten uit de lucht gevallen. Een bloemlezing.

50s: Buddy Holly / Ritchie Valens / The Big Bopper (1959)Een falende jonge, onervaren piloot wordt vaak beschouwd als de hoofdoorzaak van de moeder aller vliegtuigcrashes waarbij beroemde artiesten het leven lieten. Ritchie Valens was pas 17, Buddy Holly 22 en J.P. Richardson, alias The Big Bopper, 28. Holly was een opvallende verschijning met zijn enorme bril en voor die dagen vernieuwende rockmuziek. Grote hits zijn 'Peggy Sue', 'Because I Love You' en 'That'll Be the Day'. Valens kennen we van 'Donna' en 'La Bamba' en The Big Bopper scoorde in Amerika één hit, 'Chantilly Lace'. Piloot Roger Peterson (21) maakte in de stormachtige winternacht van 3 februari 1959 een inschattingsfout bij het opstijgen. Hij crashte het toestel in een maïsveld. De lichamen van de drie zangers werden in de omgeving gevonden. Ze waren op slag dood bij het neerkomen. Don McLean mythologiseerde de gebeurtenis als 'the day the music died' in zijn 'American Pie'.

60s: Otis Redding (1967)
Op 7 december 1967 nam Otis Redding (26) een nieuw nummer op, getiteld 'Sittin' on the Dock of the Bay'. Drie dagen later crashte zijn vliegtuig in de dichte mist op het bevroren Lake Monoma in Wisconsin. Op slag dood waren Redding en vier van de zes leden van zijn begeleidingsband The Bar-Kays. Eén lid vloog apart en de ander overleefde - als enige - het ongeluk. Hij schoot net voor de crash wakker, gespte zijn veiligheidsgordel los en kon zich met behulp van een stoelkussen drijvende houden tot de reddingswerkers kwamen. Redding is nog altijd een referentie in de muziekwereld. Andere bekende hits van hem zijn 'I've Got Dreams to Remember' en 'I've Been Loving You Too Long'.

70s: Jim Croce (1973)
Pas dertig jaar oud was Jim Croce, in Nederland vooral bekend van het prachtige 'Time in a Bottle', toen hij omkwam bij een vliegtuigcrash. Samen met onder anderen zijn compagnon Maurice Muehleisen en komiek George Stevens was Croce op 20 september 1973 aan boord gegaan van een gecharterd vliegtuig dat opsteeg vanaf het vliegveld van Louisiana. De kist slaagde er niet in voldoende hoogte te winnen, kwam in aanraking met een boom en stortte neer. De ongeluksboom was de enige boom in de wijde omgeving...

80s: Ricky Nelson (1985)
Op oudjaarsavond 1985 was Ricky Nelson (45) in een DC-3 op weg naar Dallas, Texas om daar een nieuwjaarsconcert te geven. Zijn verloofde en zijn Stone Canyon Band vergezelden hem. Kortsluiting in het verwarmingssysteem veroorzaakte brand aan boord. Het vliegtuig stortte neer, alle passagiers kwamen om. De bemanning wist zich wel in veiligheid te brengen. Nelson was een van de succesvolste artiesten van de late jaren vijftig en vroege jaren zestig en een van de eerste tieneridolen. Bekende hits zijn 'Hello, Mary Lou' en 'Have I Told You Lately That I Love You'.

90s: John Denver (1997)
John Denver (53) was een grote artiest met een flinke staat van dienst toen hij op 12 oktober 1997 besloot te gaan vliegen met zijn privé-vliegtuigje, een eenmotorig toestel. Nabij Monterey, California stortte hij neer. Zijn gezicht was onherkenbaar verminkt, aan de hand van zijn gebit moest de zanger geïdentificeerd worden. Denver's grootste hits zijn 'Take Me Home, Country Roads', 'Calypso' en 'Annie's Song'. Denver crashte toen hij per ongeluk de stuurknuppel toucheerde terwijl hij de benzineschakelaar - die achter de piloot was bevestigd, in plaats van zoals gebruikelijk tussen de benen - wilde bedienen.

00s: Aaliyah (2001)
R&B-zangeres Aaliyah (22) kwam om toen haar vliegtuigje crashte op de Bahama's. Daar had zij net een videoclip opgenomen. De piloot bleek onder invloed van alcohol en drugs en bovendien was het toestel te zwaar beladen omdat Aaliyah en haar management per se alle opnamespullen aan boord wilden hebben, daarmee het maximumgewicht overschrijdend. Aaliyah brak in 1994 op 15-jarige leeftijd door onder leiding van R.Kelly, die blijkbaar toen al 'begaan' was met jonge meisjes. Bekendste hits zijn 'Are You That Somebody?' en 'Try Again'.

Tot slot nog iets over John Denver. Is het toeval dat:
- John Denver als enige van bovenstaande artiesten alleen aan boord was?
- John Denver op wel heel lullige wijze zijn vliegtuigje naar de grond stuurde?
- John Denver zijn gezicht onherkenbaar verminkt was?
- John Denver een hit scoorde met 'Leaving on a Jet Plane'?
- John Denver geboren is in Roswell, New Mexico?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

mooi stukje, goed dat travis barker niet aan die rijtje is toegevoegd. al hoor je niks meer van hem en/of hoppus.

Marc van Zoggel zei

Jawel, ik las dat Barker, Hoppus en DeLonge eenmalig weer samenkomen. Ze gaan iets presenteren, de Grammy's of zo, maar (nog) niet optreden.

Bob van Tiel zei

Wel Jim Croce, of all people, en niet Ronnie Van Zant?!

Anoniem zei

MARC, check dit: Hi. We’re blink-182. This past week there’ve been a lot of questions about the current status from us. To put is simply, We’re back.We mean, really back. Picking up where we left off and then some. In the studio writing and recording a new album. Preparing to tour the world yet again. Friendships reformed. 17 years deep in our legacy.

Summer 2009

Thanks and get ready…


hoe toevallig!:D blink is back jonge

Marc van Zoggel zei

Juist!
Zie ook http://www.mtv.com/news/articles/1604564/20090208/blink_182.jhtml

Anoniem zei

Keith Green is ook in het vliegtuig verongelukt met enkele van zijn kinderen.