donderdag 19 februari 2009

Het einde van Fortuna

Fortuna Sittard was twee weken geleden vermoedelijk voor het laatst op bezoek in Oss. De club staat op het punt voorgoed te verdwijnen. De plannen voor een fusie met Roda JC zijn concreter dan ooit. Dat is niet alleen spijtig maar ook zeer verkeerd. Tien redenen waarom de fusieclub FC Limburg een wanproduct is.

1) Er zal alleen in naam sprake zijn van een fusieclub. Roda JC is in alle opzichten een grotere club dan Fortuna Sittard. De thuisbasis zal het huidige stadion van Roda worden, maar weinig spelers van Fortuna zullen de voorkeur krijgen boven die van Roda.
2) De naam FC Limburg suggereert een club voor de hele provincie. Noord-Limburg kiest echter voor VVV Venlo en op een steenworp afstand ligt Maastricht waar MVV vanzelfsprekend de voorkeur geniet.
3) De wens van FC Limburg een 'Heerenveen van het zuiden te maken' is een waanbeeld. sc Heerenveen trekt zoveel bezoekers omdat het een groot achterland heeft. Alleen in Leeuwarden moeten ze niks hebben van Heerenveen, de rest van de provincie voelt zich verbonden met de club uit Heerenveen. In Limburg is met vier profclubs de homogeniteit ver te zoeken. Roda en Fortuna is bovendien als water en vuur, net als Roda en MVV en Fortuna en MVV trouwens. De derby's trekken ongemeen veel bezoekers.
4) Uit een enquête is gebleken dat van de huidige Fortuna-aanhang slechts vier procent bereid is mee over te stappen naar de nieuwe fusieclub. Van Roda zal het percentage iets groter zijn, maar nog steeds heel weinig. FC Limburg zal het van een nieuwe generatie moeten hebben die niet vertrouwd is met de traditionele sentimenten. Daar gaan echter jaren overheen en die kostbare tijd is er niet.
5) Ook van de huidige sponsors is een groot deel sponsor uit clubliefde, uit een gevoel van verbondenheid met club en stad. Ook zij zullen niet zomaar hun geld geven aan een steriele fusieclub.
6) Het is een illusie te denken dat supporters lieven een sterke fusieclub in de subtop van de eredivisie hebben dan hun eigen club diep gezonken naar de kelder van de eerste divisie. De binding is aan het eind van de dag nog altijd groter dan de hang naar succes.
7) De twee clubs zouden te weinig supporters trekken en daardoor geen bestaansrecht hebben. Als we echter publieke belangstelling als criterium gaan hanteren, dan kunnen veel culturele activiteiten er wel mee ophouden. Elke betaaldvoetbalclub voorziet in een behoefte, hoe klein het aantal mensen dat participeert ook is. Voetbal is bovendien de status van belangrijkste bijzaak in het leven reeds lang ontgroeid.
8) Financiële problemen nopen Roda JC ertoe andere geldbronnen aan te boren. De fusie moet daarin de belangrijkste stap zijn. Het is echter een schande om na eigen wanbeleid Fortuna op te slokken om zelf uit de put te geraken. Ook Fortuna zit al jaren financieel in zwaar weer en Roda lijkt van deze zwakte te willen profiteren door een duivels dilemma voor te leggen: of je fuseert met ons, of je verdwijnt uit het betaalde voetbal.
9) Beide clubbesturen lijken niet te beseffen dat er volop kansen liggen om de eigen club te redden. Een collectief van Fortuna-supporters heeft door onvermoeibare inzet en praktisch handelen op eigen houtje(!) al bijna een sluitende begroting voor het nieuwe seizoen rond. Wat een management dus al jaren niet of ternauwernood voor elkaar krijgt, lukt een onbezoldigd opererende groep fans in korte tijd wel.
10) Roda JC gaat dit seizoen degraderen. De fusieclub moet dus een niveautje lager beginnen en dat is meteen al funest voor de continuïteit.

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee eens!