dinsdag 4 november 2008

Ook ex-arbiter Mario van der Ende is het beu

"[...]
Arbitrale verrassingen

Zoals ik ook de afgelopen week vraagtekens plaatste bij de aanstellingen van de scheidsrechters in de Jupiler League, doe ik dat nu weer. Daaruit blijkt namelijk, dat deze competitie door de KNVB niet echt serieus wordt genomen. Natuurlijk is deze League een uitstekend podium voor het ontdekken en ontwikkelen van voetbaltalenten. En dat geldt in mindere mate ook voor scheidsrechters.

Maar clubs op dit niveau mogen toch wel een beetje arbitrale kwaliteit verwachten. Afgelopen vrijdag werden maar liefst vier wedstrijden geleid door scheidsrechters met een amateurstatus (die een vergoeding ontvangen waarvoor een gemiddelde tweedeklas amateurvoetballer z'n neus optrekt). Een keuze die meer gericht lijkt om de kosten die de arbitrage met zich meebrengt wat terug te brengen, dan om de wedstrijden van een kwalitatieve impuls te voorzien. Dit soort arbiters aanstellen, is natuurlijk vragen om problemen want dan krijgen clubs te maken met scheidsrechters die nog lang niet klaar zijn voor het 'grote' werk.

Vrijdag werd dit bijvoorbeeld overduidelijk in de wedstrijd Cambuur Leeuwarden-TOP Oss. Ruim 8.000 toeschouwers in het stadion (iets wat weer eens duidelijk maakt wat een paar overwinningen voor een uitwerking kunnen hebben) zorgden voor een entourage die op de onervaren scheidsrechter Güzübüyük een verlammende werking leek te hebben. Hij zag ook dingen, die niemand anders in het stadion waarnam. Zo gaf hij bijvoorbeeld twee strafschoppen (beide gelukkig gemist) aan de thuisclub voor overtredingen die alleen hij een strafschop waard vond. Aan de andere kant wuifde hij twee duidelijke strafschopgevallen voor de uitclub weg. Wat ook niet kwam, is een rode kaart voor Cambuur-verdediger Michael Jansen die de arm van de doorgebroken TOP Oss-aanvaller Erik Quekel bijna uit de kom trok. Een volkomen uit het verband gerukt kaartenbeleid. Als toegift werden er -- waarschijnlijk voor het eerst in het betaald voetbal -- acht minuten 'blessuretijd' aan de normale speeltijd toegevoegd.

Na afloop mocht de scheidsrechter zijn verhaal nog even voor de RTL-camera's vertellen. Zijn uitleg was vervolgens net zo krom als het merendeel van zijn beslissingen. Ook hier blijkt weer dat mensen onder (een beetje) druk dingen doen die voor anderen onbegrijpelijk zijn. Daarom lijkt een verplicht persoonlijkheidsonderzoek voor (aankomende) scheidsrechters -- voordat zij op het betaald voetbal worden losgelaten -- bepaald geen overbodige luxe. Het zou een beter inzicht geven in de persoon en een groot aantal verrassingen (zoals die bij Cambuur Leeuwarden-TOP Oss) kunnen reduceren. Want laten we eerlijk zijn: op dit soort surprises zit toch niemand in het betaald voetbal te wachten?"

Bron: column Mario van der Ende op http://www.elfvoetbal.nl/
Directe link: http://www.elfvoetbal.nl/?action=column&column=mariovdende

Geen opmerkingen: