zaterdag 25 oktober 2008

R.I.P. TOP Oss

Zoals voorspeld zijn we inderdaad bij de neus genomen: TOP Oss wordt FC Oss en daar kan geen supporter meer iets aan veranderen.

Gisteren werd bekend dat de club definitief heeft gekozen voor de naam FC Oss. Vanzelfsprekend is er door de supporters woedend gereageerd. De club is nota bene onlangs nog akkoord gegaan met deelname aan een door de Fanclub georganiseerde forumavond om over de eventuele naamsverandering te debatteren. Eerder was er al contact gezocht met de supportersvereniging om de fans te betrekken bij de plannen en om hun mening serieus te nemen. Zo mochten de supporters eigen ideeën voor een nieuwe naam aandragen. Nu meldt de club "dat er geen alternatieven zijn binnen gekomen"! De Fanclub reageert:

"Een aantal weken terug heeft het bestuur van de BVO TOP Oss inderdaad contact gehad met het bestuur van Fan Club De Trouwe Oss. De strekking van de boodschap was of wij als bestuur wilden informeren bij onze achterban of er alternatieve namen bedacht zijn voor FC Oss. Bovendien was de vraag of wij wellicht hierover mee wilden denken. Uiteraard waarderen wij het feit dat de BVO ons in dit soort besluitvormingen wil betrekken, echter hebben wij destijds te kennen gegeven dat het navragen over de naamswijziging maar één antwoord zou opleveren; het sowieso niet wijzigen van de naam TOP Oss."

Uiteraad wil niemand van de naam TOP Oss af. De naam TOP Oss (Tot Ons Plezier Oss) is een begrip, geniet landelijke naamsbekendheid en staat symbool voor clubliefde van velen. De gemeente Oss heeft zelfs nog laten weten een naamsverandering in FC Oss niet opportuun te achten.

Tot overmaat van ramp staan nu ook de clubkleuren ter discussie. Tot 5 november mogen de fans stemmen op drie opties: rood/wit, zwart/wit of blauw/wit. Iedereen stemt op rood/wit, de huidige clubkleuren. Afgezien daarvan wordt vooral de laatste mogelijkheid als grievend ervaren. Blauw en wit zijn namelijk de kleuren van aartsrivaal FC Den Bosch. Een verandering naar blauw/wit zou een voorzetje zijn voor Henk Kesler. De despoot van de KNVB gaf eerder al blijk van machtswellust door FC Eindhoven een brief te sturen met de vraag of de club zich niet eventjes wilde opheffen. Hij wil nu dat clubs gaan fuseren en noemt maar liefst vijf mogelijke fusies. Het gaat om MVV/Fortuna Sittard/Roda JC; Helmond Sport/FC Eindhoven; Haarlem/Telstar; FC Groningen/Veendam en Go Ahead Eagles/AGOVV Apeldoorn. Te gek voor woorden natuurlijk. Van fusies zou hier geen sprake zijn, eerder van vijandelijke overnames door de grootste club.

Het bestuur van TOP Oss hanteert als belangrijkste argument voor de naamsverandering: van FC Oss een voetbalclub voor alle Ossenaren te maken. Die Ossenaren die nu nooit naar het stadion komen, zullen echt niet ineens wel gaan komen als de naam verandert. En de huidige trouwe schare fans ziet zich vervreemden van de club. Het mes is bot aan beide kanten.

Geen opmerkingen: