donderdag 7 augustus 2008

FC Oss?

De Olympische Spelen in Beijing zijn gisteren en vandaag al van start gegaan met de eerste wedstrijden in het voetbaltoernooi. Morgen is de openingsceremonie en barst het spektakel pas echt los, Erik van Muiswinkel ten spijt. Morgen begint ook weer de mooiste competitie van de wereld: de Eerste Divisie, oftewel de Jupiler League. Iedereen kan van iedereen winnen en dat maakt geen enkele wedstrijd in deze divisie voorspelbaar. Titelfavorieten zijn de gedegradeerde clubs VVV en Excelsior, terwijl ook RKC, FC Den Bosch en FC Zwolle kans maken. Outsiders zijn FC Emmen en sc Cambuur. Vooral de Friezen hebben zich enorm versterkt, en dat terwijl ze qua begroting omlaag moesten... Cambuur heeft overigens een recente geschiedenis van 'versterken' en 'opnieuw beginnen' en steeds zijn de woorden groter dan de daden.

Wat betreft TOP Oss is elk nieuw seizoen weer een onbeschreven blad. Het kan vriezen en het kan dooien, en vaak wisselen deze gesteldheden elkaar wekelijks af. Op het eerste gezicht lijkt de selectie er niet sterker op geworden met het vertrek van het centrale verdedigingsduo Niek Ripson (FC Emmen) en Leon van Dalen (ASWH) en flankspeler Wouter van den Herik. Nieuw zijn aanvaller en NEC-huurling Karim Fachtali en de verdediger Geoffrey Galatá (Telstar) en Abraham Kabana Sita (Espérance Guider), een grote, vervaarlijke neger die niets en niemand ontziet (zie foto). De gemoederen werden de laatste weken echter beziggehouden door iets heel anders: de indentiteitsverandering. Vanaf het seizoen 2008-2009 zal TOP Oss een naamswijziging ondergaan en ook de clubkleuren en het clublogo zullen veranderen. De insteek is de club los te maken van de amateurtak om zo een club voor 'alle' Ossenaren te worden.

Ik begrijp deze beweegreden. TOP Oss is qua structuur, logo en clubkleuren nog altijd sterk verbonden met de amateurtak TOP (Tot Ons Plezier). Dit huwelijk kan inwoners die verbonden zijn aan de andere amateurclubs als Margriet en OSS '20 afhouden van supporterschap van de proftak omdat zij deze nog altijd zien als een verlengstuk van de amateurs. In feite is een profclub er voor iedereen en door de geplande scheiding hoopt men dan ook meer supporters aan te trekken. Het heikele punt is echter de naamsverandering. De media brachten naar buiten dat TOP Oss verder zou gaan als FC Oss. Voorzitter Zwanenburg benadrukte echter dat dit slechts een van de opties is en dat de media te snel de 'nieuwe' naam als definitief naar buiten hadden gebracht. De supporters mogen meebeslissen. Zeer democratisch, maar ik vermoed dat Zwanenburg gewoon teruggeschrokken is van de heftige reacties op de naamswijziging. Op de officiële website stond immers op 17 juli het bericht 'TOP Oss vanaf seizoen 2009-2010 FC Oss'. Misschien is de interne communicatie niet in orde, maar anders stond de naam FC Oss wel degelijk reeds vast.

Hoe dan ook, nu mogen 'we' schijnbaar zelf met suggesties komen. En dat is nog niet zo makkelijk. Een verandering naar 'FC' + naam van de stad wordt vaak toegepast. Buurman Den Bosch is ooit overgestapt van BVV Den Bosch naar FC Den Bosch, PEC Zwolle werd FC Zwolle enz. Probleem is echter dat het eenlettergrepige 'Oss' niet zo lekker bekt. 'FC Den Bosch' loopt nou eenmaal beter dan 'FC Oss', helaas. De suggesties die gedaan worden getuigen niet van veel verbeeldingskracht. Dieptepunt is 'Ossasuna', een variant op het Spaanse Osasuna. Maar - aan de andere kant -, het ís ook moeilijk:

Real Oss
Oss United
Oss City
Fortuna Oss
Go Ahead Oss
Oss Hotspur
Oss Rovers
Oss Wanderers
Borussia Oss
Bayern Oss
Werder Oss
Club Oss
Voorwaarts Oss
Verbroedering Oss
Eendracht Oss
Lokomotiv Oss
Dinamo Oss
Oss Rangers
Inter Oss
Sporting Oss
Racing Oss
Atletico Oss
Olympique Oss
Rapid Oss
Sturm Oss
Oss-spor

Het is allemaal niks. Misschien is een combinatie als FC Oss United dan nog het beste. Iemand een suggestie?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

joss (en emma)

Anoniem zei

Overduidelijk Super Slecht

Anoniem zei

DOS Oss, Oss the Boss... Het moet iig iets pakkends zijn ;-). Maar het is inderdaad lastig. FC Oss klinkt wel erg inspiratieloos. Zag trouwens dat ze de eerste wedstrijd verloren hadden. Balen... Fijne vakantie nog!