dinsdag 5 augustus 2008

Een rondje nieuws en politiek


Voice over: "Uw talkshow in komkommertijd. Dit is... Wauwel en Witte man!"
Witte man: "Goedenavond, we bespreken vandaag de gebeurtenissen in Nederland in de voorbije maand juli met vier gasten: voormalige mediamastodont Hanneke Groenteman, voormalig hippe seksuologe Goedele Liekens, voormalig literaire schrijver Leon de Winter, en tot slot een man zonder nadere eigenschappen. Laten we beginnen met het meest schokkende nieuws: in de vroege uren van 10 juli werd de 28-jarige politieagente Gabriëlle Cevat doodgeschoten door een 49-jarige man van Arubaanse afkomst. Cevat wilde de man aanhouden omdat hij gevaarlijk rijgedrag vertoonde. Verschrikkelijk nieuws. Mevrouw Groenteman?"
Hanneke Groenteman: "Inderdaad een drama. Maar hoor ik je nou zeggen 'van Arubaanse afkomst'? Alle media maken melding van het feit dat de vermoedelijke dader een 49-jarige man van A-ru-baanse afkomst is... Het is toch niet functioneel om dat steeds te zeggen?"
Witte man: "Leon de Winter, bent u het daar mee eens?"
Leon de Winter: "Inderdaad! De media zijn antisemitisch!"
Wauwel fronst zijn wenkbrauwen.
Witte man ritselt met zijn papieren, zegt dan vlug: "Meneer zonder nadere eigenschappen, bent u het met mevrouw Groenteman eens?"
Man zonder nadere eigenschappen: "Sterker nog: waarom wordt steeds de leeftijd van de dader genoemd? De 49-jarigen worden zo stelselmatig gestigmatiseerd!"
Wauwel fronst zijn wenkbrauwen.
Witte man: "Geen afkomst, geen leeftijd?"
Man zonder nadere eigenschappen: "En waarom wordt steeds gezegd dat de dader een man is? De man wordt zo stelselmatig gestigmatiseerd!"
Leon de Winter: "Inderdaad! De media zijn antisemitisch!"
Wauwel fronst zijn wenkbrauwen.
Witte man: "Meneer... neemt u ons nu in het ootje?"
Man zonder nadere eigenschappen: "Verre van. Ik probeer alleen maar aan te tonen dat de opmerking van mevrouw Groenteman de plank mis slaat. Het noemen van de afkomst van de dader is niet meer - maar zeker ook niet minder - dan het verstrekken van relevante, vanzelfsprekende informatie, net zoals de vanzelfsprekendheid van het noemen van de leeftijd en het geslacht door niemand betwist wordt. De media hebben de plicht het publiek zo objectief mogelijk te informeren. Daar hoort dus ook het noemen van de afkomst van de dader bij. Mevrouw Groenteman ziet deze berichtgeving automatisch als een waardeoordeel en is - vanzelfsprekend - bang voor de reacties die het oproept. Maar dat is een symptoom van de verkrampte houding van de - het spijt me zeer - oude garde. De jongere generaties hebben weinig op met de sfeer van verdachtmaking en selectieve berichtgeving. In het informatietijdperk blijft niets lang verhuld. Iedereen komt alles te weten over iedereen. De tijd dat de elite bepaalde wat wel en wat niet nieuws was, is definitief voorbij. De mensen vergaren hun informatie en trekken daar zelf de voor de hand liggende conclusie uit - afgezien van een handjevol debielen met tunnelvisie en kwade bedoelingen. Voor de overgrote meerderheid die te goeder trouw is, is nieuws informatief. Als uit statistische gegevens blijkt dat de kans dat de dader van een strafbaar feit van Antilliaanse afkomst is 33 á 34 keer groter is dan dat hij van autochtone afkomst is, dan is dat voor hen significante en daarmee relevante informatie. Informatie die bovendien aansluit bij de dagelijkse ervaringswereld van de mensen. Politici als Wilders willen daarmee aan de slag. Als de oude garde dan vervolgens haar pijlen richt op het wegzetten van Wilders als een gevaarlijke charlatan, dan voelen de mensen zich niet serieus genomen en geen mens zo eenzaam als de mens die niet serieus genomen wordt. Minachting voor Wilders is dan eensklaps synoniem aan minachting voor 'het volk'. Dan groeit de sympathie voor Wilders. Of de Venlonaar wel (de juiste) oplossingen aandraagt, is dan een kapitale kwestie die nooit aan de orde komt. En dat is de schuld van de gevestigde partijen, van de oude garde.
Witte man: "En toch bepaal ik hier nog steeds wat nieuws is. Volgende onderwerp! Vijf Nederlandse meisjes zijn tijdens een werkvakantie in Kenia verkracht door een groep Keniaanse mannen. Mevrouw Liekens, een verschrikkelijke gebeurtenis..."
Goedele Liekens: "Allez, uit seksuologisch onderzoek naar seksuele fantasieën van vrouwen blijkt dat de verkrachtingsfantasie nochtans glansrijk op nummer één staat. Ook hoog in de top tien staat de fantasie waarin de vrouw door een grote neger keihard..."
Witte man grijpt in: "Tijd voor de ZAP Service!!!!"

2 opmerkingen:

Bob van Tiel zei

Pas maar op dat de AIVD dadelijk niet voor je deur staat, Marc... Maar ik ben het helemaal met je eens. Stop de vergroentemantisering van Nederland!

Anoniem zei

Briljant stuk, voornamelijk de rol die erin is weggelegd voor Leon de Winter :) Fenomenaal!