zaterdag 7 juni 2008

[Euro 2008] Groep D

Met het EK in het vizier vliegen de prognoses ons om de oren. Zoggel waagt zich niet aan een voorspelling, maar kan het niet laten te analyseren. In de luttele uren die ons nog scheiden van Euro 2008: vrijmoedige overpeinzingen bij de deelnemende landen. Vandaag: Groep D.
Rusland Dat alle Chinezen op elkaar lijken is een cliché. Een cliché is echter een pejoratieve term voor een absolute waarheid. Dat alle Russen op elkaar lijken, hoor je niet zo vaak. En toch herken je een Rus direct. Blokkig hoofd, brede kaaklijn, donkere oogopslag. Guus Hiddink mag dit keer de Russen een onvergetelijke eindronde bezorgen. Boer Guus slaagt er steeds weer in op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. In '98 met een zeer sterk Oranje op een machtig mooi WK, in '02 met Korea als gastland, in '06 met het stormachtig in opkomst zijnde Australië, en nu in '08 met een ijzersterk Rusland. Hiddink doet het met louter Russische Russen, d.w.z. Russen die in de Russische liga spelen. Het halve keurkorps van Dick Advocaats succesvolle Zenit Sint-Petersburg vormt de spil van het elftal. Bovendien is de Russische competitie net pas weer begonnen, terwijl de spelers van de traditionele toplanden een loodzwaar seizoen in de benen hebben. Alleen de blessure van Pogrebnijak en de schorsing van Arsjavin doen zeer. De robuuste Russen kunnen niettemin weleens gaan verrassen. Na Hi-Dung Gu nu ook Hiddinktsjev?

Zweden Zweden is het sc Heerenveen van het landenvoetbal: niemand heeft er een hekel aan, het wekt sympathie op, maar de echte top is onbereikbaar. Scandinavische schoonheid zal vooral op de tribunes te zien zijn - mooi blond is Zweeds blond -, op het veld razen de ellebogende Ibrahimovic en zijn blonde landgenoten rond. Let daarbij ook op Daniel Majstorovic, ex-Twente en bewezen bruut. Zlatan en Daniel: de ellebogentweeling. Henrik 'Henke' Larsson mag ook nog komen opdraven. Nee, om de Zweden zullen de tegenstanders geen peentjes zweten. De tv-kijker hoopt op veel 'sfeer'beelden van de toeschouwers.

Spanje Spanje is elk toernooi weer topfavoriet en maakt er elk toernooi weer een faliekante mislukking van. Wie Fabregas en Fernando Torres in zijn team heeft, is per definitie topfavoriet en daarom zingt het ook nu weer rond: Spanje gaat het nu eindelijk waar maken. Maar weer geldt: de señores puffen en kreunen. Een Primera Division in de benen, doodop is wat ze zijn. De wil is er wel, maar de verzuring slaat nu al in de kuiten en dijen. De 103-jarige bondscoach lijkt ook al niet de aanjager te zijn die de Spaanse furie kan ontketenen. Wordt het ooit nog wat met Spanje?

Griekenland Vier jaar geleden werd Griekenland Europees kampioen. Hoe het zo ver kwam, zal wel altijd een mysterie blijven. Guppenoog Angelos 'Harry' Charisteas heerste in de zestien als een onaantastbare koning. Meest opvallende verschijning was echter doelman Antonios Nikopolidis. Louter grijze haren op de schedel, de kijker speurde onwillekeurig naar een rollator langs het doel. Niko Polidis bleek echter een onpasseerbare poortwachter. Anno 2008 staat hij er weer met rugnummer 1. Ook de gottliche Otto Rehhagel is nog steeds bondscoach. Men ziet de precaire situatie: Eén keer een wonder verrichten is een wonder. Twee keer een wonder verrichten is een illusie.

Geen opmerkingen: