dinsdag 10 juni 2008

[Euro 2008] Acht momenten

Na de wedstrijden van vandaag zit de eerste wedstrijdronde erop. De algemene indruk van het toernooi tot op heden is: het houdt niet over. Het spelniveau is ondermaats en ook qua attractiviteit en passie komt het toernooi nog niet goed uit de verf. Hieronder een overzicht van de eerste acht wedstrijden in acht opvallende momenten.

1.Van Bronckhorsts rush
Hét moment van Nederland-Italië. Giovanni van Bronckhorst haalt een bal van de lijn en begint meteen in de ruimte op links te sprinten. Hij ontvangt de bal in de diepte van Van der Vaart, steekt het hele veld over en geeft een afgemeten crosspass op Kuijt. De Katwijker kopt in één keer terug op Sneijder, die met een subtiele voetbeweging Buffon verschalkt: 2-0, overwinning binnen. De perfecte counter: snelheid, precisie, effectiviteit.
2.De tranen van Frei
De openingswedstrijd Zwitserland-Tsjechië doet zeer aan de ogen. De Zwitsers zijn onmachtig, de Tsjechen onhandig. De meeste pijn wordt echter niet aan de toeschouwer of tv-kijker toegebracht, maar aan Alexander Frei. De Zwitserse spits raakt bij een ogenschijnlijk onschuldige schermutseling met Grygera zwaar geblesseerd aan de knie. Een EK-droom in eigen land valt in duigen. De arme Frei laat zijn tranen de vrije loop. Kippenvel.
3.Hartstocht in Wenen
Als Pieter Vink na drie minuten spelen bij Oostenrijk-Kroatië de Kroaten een strafschop toekent, die vervolgens benut wordt door De Cruijff van de Balkan Luka Modric, maken Oostenrijk en de rest van Europa zich op voor een monsterscore. Niets is minder waar. De Kroaten zakken in en de Oostenrijkers trekken met hart en ziel ten strijde. Speltechnisch is het bij vlagen belabberd - passes over twee meter komen niet aan - maar wat een inzet, wat een passie. De gelijkmaker blijft uit, maar de harten zijn veroverd.
4.Anonieme topscoorder
Guss Hiddinks Rusland gold vooraf als outsider voor de titel. In de eerste wedstrijd presenteren de Russen zich echter als veredelde amateurs. Geen fatsoenlijke combinatie komt op gang, verdedigend is het een gatenkaas. Spanje wint simpel met 4-1. Dankzij Hiddinks verdedigers is de nietszeggende grijze muis David Villa nu ineens de grootste kanshebber om topscoorder van Euro 2008 te worden. Wat een deceptie.
5.Aurelio's doodschop
Portugal-Turkije was vooraf een mooi affiche vanwege de belofte van een pittige, vurige wedstrijd. Twee befaamde schopploegen in de clinch. Helaas blijken ze teleurstellend aardig voor elkaar. Portugal domineert met frisse spelers als Bosingwa en Moutinho. Vlak voor het eind is daar dan toch de lochte doodschop. Even daarvoor geeft Servet al een voorproefje - zijn schop is echter eerder lompheid dan kwade wil. Aurelio zaagt Simão even later op kniehoogte doormidden.
6.Slome Grieken
Griekenland is in de Alpen om de Europese titel waardig te verdedigen. Dat doel komt tegen Zweden echter in het geheel niet tot uitdrukking. De Grieken ogen sloom, inspiratieloos, inzetloos. Dieptepunt is het een volle minuut lang overspelen van de bal door de drie centrale verdedigers. Een hels fluitconcert stijgt op. Enige hoogtepunt zit vloekend en tierend op de bank: Koning Otto met zijn blauwe joggingbroek en enorme Membership Card.
7.De rug van Don Leo
Polen kan tegen aartsvijand Duitsland geen vuist maken. Spelmaker Krzynowek loopt over het veld alsof hij hét mannetje is, maar slaagt er niet eens in fatsoenlijk een bal aan te nemen. Een andere Pool, Lukas Podolski, scoort de 2-0 op typsich Duitse wijze: met een overdosis geluk belandt de bal voor zijn linker. Don Leo Beenhakker staat dan al met zijn rug naar het veld. Volgens de commentator om te overleggen met de bank, hopelijk ook om zijn afkeer te laten blijken.
8.Applaus van Domenech
In een werkelijke slaapverwekkende vertoning houdt Roemenië Frankrijk op 0-0. De Franse arrogantie Raymond Domenech applaudiseert na het laatste fluitsignaal. Want de verdediging heeft niets weggegeven. Met twee ultradefensieve ploegen valt er ook niets weg te geven. Makelélé gaat weer eens op een tegenstander staan; hij lost zijn belofte dus in. Vrijdag is het tijd voor de genadeklap...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed gekozen, maar David Villa is wel een goede spits. Naast de geweldige Van Bronckhorst vond ik het prachtig dat Engelaar en Boulahrouz in de basis stonden en het geweldig deden.

Bob van Tiel zei

Top lijstje, Marc! Sinds vandaag zijn er nog twee momenten aan toe te voegen:

9. De aftocht van Bastian Schweinsteiger.

10. De oorbel van de coach van Kroatië.