vrijdag 27 juni 2008

Tourselectie Rabobank

De sportliefhebber komt deze zomer niets te kort. Met het EK Voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen is er geen moment rust. Over een week gaat de Tour weer van start. Rabobank heeft inmiddels de negen renners bekendgemaakt.

Denis Menchov
De zwijgzame Rus heeft tot nu toe beter gepresteerd in de Vuelta dan in de Tour. Daarom is dit keer gekozen voor een andere voorbereiding: de Giro i.p.v. de Dauphiné. Hopelijk verschijnt hij nu in topconditie aan de start. Bovendien is hij door het wegvallen van Rasmussen en Boogerd nu de absolute kopman. Dat kan een voordeel zijn - de rest rijdt in zijn dienst - maar ook een nadeel als daarmee de druk te hoog wordt.

Laurens ten Dam
Vorig jaar brak Ten Dam, rijdend voor UniBet plotseling door als klimmer. Ik schreef toen dat Breukink maar eens met hem moest gaan praten. Dat is gebeurd en Ten Dam rijdt dit jaar voor Rabobank. Vorige week reed hij formidabel in Zwitserland met als beloning de tiende plaats in de eindstand. Ten Dam debuteert in de Tour en het is dan ook afwachten hoe hij zich zal houden. Met het wegvallen van Boogerd en ook Thomas Dekker is de laatbloeier wel ineens de enig overgebleven Nederlandse klimmer.

Juan Antonio Flecha
Flecha is de enige Spanjaard die graag in het voorjaar over kasseien rijdt. Bovendien is hij met zijn aanvalslust ook een vaste waarde voor de Tour. Flecha zit altijd wel een keer mee met een ontsnapping. Hopelijk zal hij ook in dienst rijden van Freire om diens sprint voor te bereiden. Dat doet hij dan ongetwijfeld zonder morren.

Oscar Freire
Freire blijft altijd een enigszins wispelturige renner. In de sprint kan hij iedereen verslaan, maar het lukt hem niet vaak genoeg zich goed te positioneren in de laatste kilometer. Freire is wel de best klimmende sprinter. Veel concurrenten zullen de laatste week niet halen en dat vergroot voor hem de kans op een zege in de laatste etappe.

Sebastian Langeveld
Jonge renner met veel talent. Het is mij echter nog niet duidelijk hoe hij zich in de bergen houdt. In de Ronde van Vlaanderen reed hij erg sterk. Waarschijnlijk gaat hij dan ook vooral mee om te aanvallen en om ervaring op te doen.

Koos Moerenhout
Ervaren renner die Menchov in de bergen zo lang mogelijk zal moeten bijstaan. Toen hij nog voor Phonak reed, bleek hij ineens zelf ook erg goed te kunnen klimmen, nadien is dat er niet meer uitgekomen. Wie weet hervindt hij dit jaar weer zijn klimmerscapaciteiten.

Joost Posthuma
Posthuma kende een goed voorjaar en lijkt in topvorm te zijn. Tijdrijden is zijn specialiteit, maar ook in het middengebergte kan hij steeds beter mee. Hij moet vooral proberen in bergetappes vroeg in de aanval te gaan. Als het peloton de vluchters de ruimte geeft, kan hij het lang volhouden.

Bram Tankink
De kwieke Tankink moest jarenlang beulswerk verrichten voor Tom Boonen. Vorig jaar bleek hij ineens ook goed te kunnen klimmen. Hij had dus meer in zijn mars dan alleen knecht spelen en Rabobank haalde hem binnen. Het gevaar is dat hij nu voor Freire moet gaan doen wat hij voor Boonen deed. Hopelijk wordt dat overgelaten aan Flecha en mag Tankink zijn eigen gang gaan.

Pieter Weening
Door een blessure heeft Weening weinig gereden in het voorjaar. Een Tourselectie zat er dan ook niet in. Door het wegvallen van Dekker is hij toch de negende renner geworden. In de Dauphiné liet hij zien dat hij terug was. Weening stond stil in zijn ontwikkeling, maar mag nu geheel fris aan de Tour beginnen. Hopelijk laat hij zijn klimtalent weer eens zien, al blijft het twijfelachtig of hij zijn belofte ooit zal inlossen.

De ploeg
Zonder Rasmussen is Menchov de enig overgebleven klimmer. Thomas Dekker was eigenlijk nummer twee, maar door een diepe vormcrisis (de tweede in drie jaar) blijft hij thuis, en dat is maar goed ook. Hopelijk kan Laurens ten Dam zijn goede vorm van de laatste weken vasthouden. Het team lijkt echter te zwak om Menchov aan de eindzege te helpen. Zes Nederlanders is wel veel, voorheen waren het er altijd vier of vijf. Tankink, Moerenhout, Posthuma, Weening... het zijn allemaal redelijke klimmers die Menchov een tijdje moeten kunnen ondersteunen, maar zij zullen er toch snel afwaaien als de favorieten tempo gaan maken. Het eindklassement lijkt dan ook te hoog gegrepen, een dagzege is het voornaamste doel.

Geen opmerkingen: