dinsdag 20 mei 2008

Kampioenen

Echt voetbal

Afgelopen weekend was in meerdere opzichten een mooi voetbalweekend. FC Twente hield Ajax in de ArenA op 0-0 en bereikte zo de voorronde van de Champions League. De Tukkers verdienen het om het eens op het hoogste podium te proberen. Zij bouwen al jaren aan een sterk team en - belangrijker nog - een gedegen, betrokken organisatie. Het argument dat het beter voor het Nederlandse voetbal is als Ajax de voorronde mag spelen, gaat niet meer op na de faliekante mislukkingen tegen respectievelijk FC Kopenhagen en Slavia Praag.

Ook in Den Haag viel het dubbeltje de juiste kant op. ADO Den Haag promoveerde ten koste van RKC Waalwijk naar de eredivisie. De Hagenezen maken in alle opzichten meer aanspraak op een startbewijs in de hoogste afdeling dan de Waalwijkers: een prachtig nieuw stadion, een fanatieke, levendige achterban, een slapende reus uit een grote stad.

Iets minder echt voetbal

De grootste prestatie werd echter geleverd in de virtuele voetbalwereld. In mijn vorige tussenbalans meldde ik trots dat de FC TOP Oss bovenaan stond. Een serie nederlagen deed vervolgens echter het kampioenschap vervliegen. In het nieuwe seizoen ging het vanaf dag 1 crescendo. Afgelopen zondag werd ik dan ook - twee wedstrijden voor het einde - kampioen van de zesde divisie. Door slechts één keer gelijk te spelen en verder alles te winnen werd de titel met een straatlengte voorsprong behaald:

1.FC TOP Oss 12 - 34
2.FC Baloverhetdak 12 - 24
3.Perfect Circle 12 - 23
4.FC Goofy 12 - 22
5.Heman and the N00bs 12 - 15
6.FC Papecity Heroes 12 - 12
7.FC Tictac 12 - 10
8.FC Kaal 12 - 0

Zondag volstond de benauwde 0-1 bij Perfect Circle om de champagne te ontkurken. Spelverdeler Jaap van Ewijk tekende voor de winnende treffer. Uit het persbericht: '...Feestelijke taferelen op het veld en op het uitvak. De leden van de technische staf vielen elkaar huilend in de armen, de spelers waren door het dolle heen, de supporters hielden niet op met feesten en springen.' De sleutel van het succes ligt in de homogeniteit van het team. In geen enkele linie was FC TOP de beste, maar het team kende ook geen enkele zwakke plek. De verdediging was haast onpasseerbaar (slechts 11 tegengoals), het middenveld slaagde er vaak genoeg in voldoende balbezit te vergaren om vervolgens kansen te creëren en in de spits was Ronald van Bon goed op dreef met 12 doelpunten (1 op 1).

Enkele reacties:
Coach Freddy Roelens: 'Amai, het is de plezantste dag uit mijn leven. Ik ben ontzettend fier op de ploeg. Voorafgaand aan het seizoen viseerde ik een plaatsje bij de eerste drie, van een kampioenschap durfde ik niet te dromen. Maar bon, wij hebben het zeker en vast verdiend!'
Spits Ronald van Bon: 'We hebben een hechte ploeg, iedereen gaat voor elkaar door het vuur. Dat is belangrijker dan individuele kwaliteit.'
Middenvelder Joaquin Cenador: 'I zink we had very much luck zis year, but we deserve victory.'
De tegenstander PC: 'PC is er klaar mee. Naast de vele blessures en rode kaarten weer ongeloof bij PC: weer op de meeste fronten beter en geen kans gehad. Klopt geen ruk meer van dit spel!'

Eén overwinning in de resterende twee wedstrijden volstaat nu voor directe promotie. Anders moet promotie afgedwongen worden via play-offs. Wanneer we promoveren werpt de vraag zich op of er versterkingen aangetrokken moeten worden. De prioriteit lijkt te liggen bij een nieuwe keeper en een nieuwe spits. Laten we afwachten wat financieel mogelijk is. Eerst wordt het kampioenschap gevierd d.m.v. een huldiging zondag na de thuiswedstrijd tegen Papecity.

Het EK

Na een korte pauze begint de koorts weer door Nederland te gieren: het Europees Kampioenschap nadert. Uiteraard zal Zoggel dit niet onbecommentarieerd voorbij laten gaan. Om in de stemming te komen alvast de EK-hit van het moment. Een typisch EK/WK-liedje: abominabele tekst, maar perfect voor in de kroeg en uitermate geschikt om mee te blèren.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

En zojuist won Man Utd de Champions League!!! Wat een finale, geweldig!

Marc van Zoggel zei

Inderdaad, nog een prachtige winnaar!