zondag 6 april 2008

Vlaanderens Mooiste

De Ronde van Vlaanderen vind ik persoonlijk de mooiste klassieker van het jaar. 'Vlaanderens mooiste' springt eruit door de schitterende sfeer - als het wielermaffe Vlaanderen zich ooit afscheidt van Wallonië heeft het al een nationale feestdag - en door de zwaarte van de koers. Meer dan 250 kilometer lang, kasseistroken, steile puisten als de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen, verraderlijke omstandigheden, Vlaamse wegen (smal, gevaarlijk). Hier worden de mannen van de jongens gescheiden. De Ronde van Vlaanderen betekent afzien, doodgaan, ballen hebben om te winnen.

Hoe gevaarlijk koersen in Vlaanderen is, werd vandaag weer bewezen. Angel Gómez kwam akelig ten val. Een typisch Vlaams obstakel + slecht zicht door de regen + een vermoeide Spanjaard = een paar botbreuken:


Stijn Devolder won vandaag verdiend na een mooie krachtinspanning. De show werd echter gestolen door Sebastian Langeveld. De pas 23-jarige Nederlander debuteerde met verve. Hij reed bijzonder sterk, demarreerde een aantal malen en was gezichtsbepalend in de finale waarin hij Devolder bijna wist bij te halen. Ook Niki Terpstra (straf optreden op de Muur) en Martijn Maaskant finishten voorin. In dit filmpje een sfeerimpressie van de doorkomst op de Muur (met op 0:25 in het lichtblauw Terpstra). Met zulk wielergek publiek moet het net een beetje minder pijn doen:

Geen opmerkingen: