woensdag 24 oktober 2007

Top 600: (5) Papa Roach - Sometimes

Beluister het lied (YouTube)

Opnieuw een mijlpaal: we hebben de beste 5 liedjes bereikt. Op nummer 5 vinden we Papa Roach met het imponerende Sometimes. Nog eens de top 5 overziend zag ik als gemene deler dat ik bij elk liedje - althans bij vier van de vijf - een soort van 'eureka-moment' beleefde bij het luisteren. Daarmee bedoel ik dat er in het liedje een passage of een fragment zit, waarbij ik dacht: 'ja! dit is het!' Een fragment waarbij ik overstag ging, zogezegd. Bij 'Sometimes' was dit gevoel misschien wel het sterkst.

Papa Roach dus. 'Sometimes' staat op het album 'Getting away with Murder'. Dit is het album van de band waarop de muziek serieuzer, volwassener is dan op eerdere cd's. Exemplarisch in dat verband is dat de zanger in de credits gewoon onder zijn echte naam Jacoby Shaddix vermeld staat, waar eerder het puberale Coby Dick gehanteerd werd. Op dit album lijken de woede en de angst die de eerdere albums kenmerkten meer gekanaliseerd te zijn, meer als inspiratiebron te hebben gediend dan als expressiemiddel (schelden en schreeuwen).

Shaddix zingt contemplatief over zijn drankprobleem ('I count the days that we have spent apart / I've got a bad liver and a broken heart') en de blik wordt zelfs naar buiten gericht in de meer geëngageerde nummers, bijvoorbeeld in 'Tyranny of Normality': 'The media is the seduction of human desire [...] Our culture has become complacent and has no desire'. In de afsluiter 'Do or Die' is zelfs een positief geluid te horen ('It's never too late to live your life, the time is now, it's do or die'). Dit laatste vind ik persoonlijk minder geslaagd. Hoogtepunt op het album is zonder twijfel Sometimes.

Het lied begint met een kabbelend akoustische-gitaarloopje. Na een paar seconden zet Shaddix in, enigszins zemelend zingend. Alle tekenen wijzen erop dat we hier te maken hebben met een ballad. Dan, ineens, totaal onverwachts, midden in een zin, zetten de overige gitaren in en gaan muziek- en zangtempo en het volume omhoog (in het filmpje op 00:31). Een prachtige vondst, en de rest van het lied maakt de sensatie vervolgens compleet.

I’m dreaming about tomorrow
I’m thinking of yesterday
I consume myself in sorrow
This moment in time is what I betray

[...]

When you cut me in two
I never thought I would bleed
(© Papa Roach)

Geen opmerkingen: