woensdag 1 augustus 2007

Top 600: (10) Blink 182 - Easy Target

Beluister het lied

Het grote moment is daar, we zijn aanbeland bij de mooiste tien liedjes uit de top 600. Op nummer tien staat een lied van de veelvraat uit de lijst, de band met de meeste noteringen, Blink 182. Easy Target is de titel van het uitverkoren nummertje.

De voornaamste reden voor deze hoge notering: het intro. 'Easy Target' figureert op het laatste album van de groep en staat op een plaats die het intro doet vlammen. Voorafgaand aan Easy Target staat namelijk het belabberde 'Always', een lied dat je luisterplezier tijdelijk doet kelderen. Als het intro van 'Easy Target' dan echter inzet, ben je weer helemaal bij de les en borrelt de geestdrift omhoog. Zo vergaat het mij althans nog elke keer.

Ook de rest van het nummer is erg sterk, met strakke ritmes en een prominente rol voor drummer Travis Barker. Het aangrijpende achtergrondverhaal dat bij het liedje hoort plaatst de tekst in een nieuw daglicht. De producer van de band was in zijn tienerjaren als niet-zo-populaire jongen verliefd op een populair meisje, maar zij zag hem niet staan. Na een tijdje zocht ze echter toenadering en hij kon zijn geluk dan ook niet op toen ze hem bij haar thuis uitnodigde. Vol van hoop fietste hij naar haar huis, zo snel als hij kon.

Daar aangekomen wachtte hem echter de meest onaangename verrassing. Het meisje stond hem op te wachten met een tuinslang en spoot hem van zijn fiets. Daarop lachtte ze de verbouwereerde jongen uit, geflankeerd door haar échte vriendje. Dacht hij nou echt dat zij hém leuk zou vinden? De jongen fietste zwaar aangeslagen naar huis, koud, nat, eenzaam en een trauma rijker.

De laatste klanken van Easy Target gaan naadloos over in het begin van All of This. Dat lied kent hetzelfde ritme, alleen dan flink vertraagd. Ook thematisch is het te beschouwen als een vervolg op 'Easy Target'. 'All of This' besprak ik enkele weken geleden als zijnde de nr.13. De twee liedjes zijn een briljante twee-eenheid.

Holly's looking dry looking for an easy target
Let her slit my throat give her ammo if she'll use it
Caution on the road lies lies and hidden danger
Southern California's breeding mommy's little monster

Geen opmerkingen: