woensdag 18 juli 2007

Top 600: (11) Linkin Park - My December

Beluister het lied

Vandaag weer een tophit uit de melancholieke lijst. De top-10 nadert met rasse schreden. Net buiten die top-10 gevallen is het prachtige 'My December' van Linkin Park. Het nummer heeft een zeer aparte status binnen het oeuvre van de band. Het is namelijk nooit officieel uitgebracht. Op geen enkele cd figureert het, alleen op het album Reanimation is een (minder interessante) geremixte versie te beluisteren.

'My December; is echter ongekend populair bij fans. Ook ik ken het een bijzondere status toe. Het is zo'n lied dat mooi is en dat ook altíjd is. De meeste liedjes worden minder leuk na verloop van tijd, maar 'My December' onttrekt zich aan deze wetmatigheid. En is daarmee een ware klassieker.

Het nummer wijkt in alle opzichten af van wat iedereen van Linkin Park gewend is. Geen riffs, raps en schreeuwvocalen, maar een gevoelige ballad. Chester Bennington's zachtwarme stem die momenteel meer uitgewerkt wordt, komt hier al tot volle ontplooiing. De tekst gaat over zo'n typische december-eenzaamheid. De feestdagen roepen een sfeer van geluk en samenzijn op, maar zelf ben je je in die dagen bewuster van je eigen eenzaamheid dan anders. Het ritmische pianodeuntje roept samen met de tekst die sombere emotie perfect op.

Eigenlijk is het volkomen begrijpelijk dat dit nummer niet op een regulier album is opgenomen. Het past zowel thematisch als muzikaal niet bij de sfeer van deze albums. Dat verhindert echter niet dat 'My December' als een schitterende zuil in het muzikale landschap van LP staat opgericht.

And I give it all away
Just to have somewhere to go to
Give it all away
To have someone to come home to

Geen opmerkingen: