zondag 29 juli 2007

80

'Er is één ding erger dan tachtig worden, en dat is géén tachtig worden' (H.Mulisch)

Vandaag - 29 juli - is Harry Mulisch 80 jaar geworden. Hoe wordt deze gebeurtenis gevierd?

De landelijke en regionale media besteden vrij uitgebreid aandacht aan de verjaardag van de auteur. Een kleine greep: in Nova was gisteravond een reportage te zien waarin schrijvers aan het woord kwamen die vertelden over hun relatie tot Mulisch. In de GPD-bladen (o.a. Brabants Dagblad) verscheen gisteren een dubbelpaginagroot interview. De uitgave van HP/De Tijd van vorige week was een 'bewaarnummer' dat geheel en al gewijd is aan Mulisch.

Ook de uitgeverij van Mulisch' werk - De Bezige Bij - laat de verjaardag van haar topauteur niet ongemerkt voorbijgaan. Een dezer dagen verschijnt een eenmalige gebonden jubileumeditie van De aanslag. Deze uitgave is - 25 jaar na de eerste druk - alweer de vijftigste druk en wordt aangeboden tegen een speciale prijs van €5. In augustus verschijnen nog twee boeken over Mulisch. Het eerste, Onsterfelijk leven, bevat gebundelde interviews, het tweede, Lachspiegel, de verzamelde spotprenten van de afgelopen 60 jaar.

Speciaal is dat zes bekende auteurs die Mulisch hun voorbeeld noemen een eerbetoon aan de maestro geven door ieder een novelle te schrijven die geïnspireerd is op het werk van hem. Elke week zal een novelle uitgebracht worden.

26 juli: Abdelkader Benali - De eeuwigheidkunstenaar (gebaseerd op De procedure, De ontdekking van de hemel, Siegfried, De pupil en Voer voor psychologen).
2 augustus: Doeschka Meijsing - De eerste jaren (De pupil)
9 augustus: Marcel Möring - Een vrouw (Twee vrouwen)
16 augustus: Elsbeth Etty - Maak jezelf maar klaar (De ontdekking van de hemel)
23 augustus: Jesscia Durlacher - Wat gebeurde er met Cathy M.? (vroege werk)
30 augustus: A.F.Th. van der Heijden - Mim (De versierde mens)

Op 15 september wordt de tachtiger geëerd tijdens het Mulisch-feest in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Geen opmerkingen: