dinsdag 26 juni 2007

Kopspijkers Cabaret

In lang vervlogen tijden was het programma Kopspijkers te bewonderen op de publieke omroep elke zaterdagavond. Het leukste onderdeel was steevast het cabaret. Jack Spijkerman nam de week door met mensen die deel uitmaakten van het nieuws. Zij werden gespeeld door o.a. Owen Schumacher, Erik van Muiswinkel, Thomas van Luyn, Mike Boddé en de absolute ster Paul Groot. Een ijzersterk format, in volle bloei al legendarisch.

We weten hoe het afgelopen is. Spijkerman werd verleid door de euro's van John de Mol en vertrok naar Talpa. Schumacher en Groot gingen succesvol solo met Koefnoen, Van Luyn en Boddé met De Mike & Thomas Show. Kopspijkers werd Koppensnellers en bleek een slap aftreksel van het origineel. Spijkerman was niet meer serieus te nemen en het cabaret gleed af tot een abominabel niveau. Eeuwig zonde.

Gelukkig bestaat er nog zoiets als internet. Op de website van VARA-cabaret zijn de oude uitzendingen verzameld. Om ons te herinneren aan 'the good old days' heb ik een persoonlijke top-10 gemaakt van de beste cabaretmomenten uit Kopspijkers.

De links leiden naar de overzichtspagina van het cabaret per jaar. U zult na de hyperlink gevolgd te hebben alleen nog even naar de uitzending van de betreffende datum moeten scrollen. Kijk en geniet!

1) 18-10-2003 : Gasten: Herman Heinsbroek (Groot), Prins Bernhard (Schumacher), Hans Liberg (Boddé) en Dick Advocaat (Van Muiswinkel).
Ik bedacht ooit dat Hans Liberg uitstekend te parodiëren zou zijn en prompt stuitte ik op een aflevering waarin Boddé hem werkelijk fenomenaal vertolkt. Magistraal. Met ook nog eens een schitterende toegift van Dick Advocaat. (Eis is dat men enigszins weet wie Hans Liberg is en wat hij doet. Anders is het waarschijnlijk ineens een stuk minder grappig.)
2) 10-05-2003 : Gasten: Ruud Lubbers (Groot), Ferry Hoogendijk (Boddé) en Moeder Balkenende (Schumacher).
Groot is hier op zijn best als Lubbers en ook LPF-querulant Hoogendijk heeft een heerlijke tekst.
3) 21-12-2002: Gasten: o.a. Frits Barend (Schumacher), Henk van Dorp (Boddé) en Jan Mulder (Van Muiswinkel).
Barend & Van Dorp nemen de uitzending over. Uitzending alleen in zijn geheel te zien dus even doorschuiven naar 28 min. 45 sec. Ook zit er nog een optreden van De Poema's tussen, maar het is zeker het wachten waard!
4) 05-06-2004 Gasten: o.a. Dick Advocaat (Van Muiswinkel), Paul Verhoeven (Van Luyn) en Bert Visscher en Peter Heerschop als zichzelf.
De uitzending ontspoort enigszins als de cabaretiers inclusief Spijkerman de slappe lach krijgen. Bovendien zit er een meesterlijk stiltemoment in deze uitzending.
5) 19-03-2005 Gasten: Plato (Van Luyn), Geert Wilders (Boddé) en Rita Verdonk (?).
Wilders en Verdonk onder vuur. Met een glansrol voor Bert Visscher. Ook de uitzending van 26-02-2005 is exemplarisch voor de Wilders-imitatie van Boddé).
6) 19-04-2003 Gasten: Maxime Verhagen (Schumacher), Mat Herben (Groot) en Willem Oltmans (Van Muiswinkel).
Van Muiswinkel is geniaal als Oltmans. Hetzelfde geldt voor Groot als Herben.
7) 23-10-2004 Gasten: Harry Mulisch (Van Luyn), Corrie Konings (?), Arnon Grunberg (?) en Henk Bres (Boddé)
Mulisch wordt goed nagedaan. Zelfs met een echte Mulischesk ongeveer in het midden! Ook Boddé is weer de koning met zijn Bres-imitatie.
8) 11-10-2003 Gasten: Jan-Peter Balkenende (Schumacher), Anton Geesink (Van Muiswinkel) en Johan Remkes (Van Luyn).
Anton Geesink is hier zó grappig. Ook de uitspraak van Balkenende over leiderschap is briljant.
9) 01-11-2003 Gasten: Piet-Hein Donner (Groot), Frits Barend (Schumacher) en Jort Kelder (Van Luyn).
Deze uitzending is taalkundig een meesterwerkje. Het taalgebruik van Donner en Kelder wordt namelijk zo bijzonder mooi nagedaan dat het bijna kunst is. Ook Frits Barend is natuurlijk altijd leuk te parodiëren.
10) 05-03-2005 Gasten: Johan Cruijff (Waas), Simon Vinkenoog (Van Muiswinkel) en de paus (Boddé).
Naar mijn weten de enige vertolking ooit van Vinkenoog. Van Muiswinkel kwijt zich uitstekend van zijn taak.

Deze top-10 is een persoonlijke selectie, maar natuurlijk zijn bijna alle Kopspijkers cabaret-gedeelten op de VARA-site zeer de moeite waard.

2 opmerkingen:

Jeroen Dera zei

Ik mis Bassie!

Marc van Zoggel zei

Ja, die was ook goed, maar vooral van 2001 en 2002, dacht ik. En die staan er niet compleet op. Bassie zit wel een keer in 2003 in een uitzending (15-11-2003), maar dat filmpje doet het niet.