zondag 30 oktober 2016

Zeven dagen lang (299)

24 t/m 30 oktober

MAANDAG Ce(n)suur
Waarom zie je eigenlijk nooit oude films op tv? Ik bedoel écht oude klassiekers. Citizen Kane, It's a Wonderful Life, Casablanca. Het gaat eigenlijk nooit verder terug dan Once Upon a Time in the West. Is zwart-wit not done of zo?

DINSDAG Rolkofferhel
De discussie over de gigantische drukte in de binnenstad van Amsterdam blijft een non-discussie zo lang men om de hete brij heen blijft draaien en de werkelijke oorzaak en dus ook de meest voor de hand liggend oplossing angstvallig verzwijgt: de coffeeshops. 
Of denkt burgemeester Van der Laan dat al die toeristen naar Amsterdam komen omdat het zo'n mooie stad is?

WOENSDAG Bijzondere beschrijving van een berk
'de perkamentachtige, thee-met-veel-melk-witte bast [...].'
Anton Valens, Het compostcirculatieplan, 2016, p. 57

DONDERDAG Acht keer tegen RKC
Tiende column voor Staantribune online: 'Competitief en aantrekkelijk'.

VRIJDAG Muziek
Gershon Kingsley*, 'Popcorn' (1969)
* Deze baas is vandaag 94 jaar oud geworden. Kingsley maakte dit nummer met de 'moog'-synthesizer en creëerde zo een van de eerste elektronische muziekplaten ooit. Zie ook de reportage uit 2011 in Top 2000 a gogo waarin hij zit te genieten van zijn oude werk.

ZATERDAG Oekraïnereferendum
'Weet u wat een vacuümbom is? [...] Europa moet eensgezind zijn tegen deze agressie, tegen Assad maar ook tegen Rusland, die op dit moment in Aleppo daaraan bijdraagt. Ik heb gewezen op Oost-Oekraïne, de Krim, en het grote belang dat Europa ook daar eensgezind is, en als Nederland het associatieakkoord afwijst is die eensgezindheid op dat belangrijke punt gebroken.'
Aldus Mark Rutte gistermiddag op een persconferentie. Behalve een schaamteloze leugenaar is MP Rutte dus ook een ranzige straatveger van zijn eigen straatje. Er is maar één iemand verantwoordelijk voor de huidige patstelling en dat is Rutte zelf. Als het geopolitiek werkelijk zo'n vaart loopt dan had hij tweehonderd dagen geleden meteen moeten zeggen: we hebben kennisgenomen van de uitslag van het referendum maar menen die toch naast ons neer te moeten leggen, en wel hierom. Dat was legitiem geweest, want het was een raadgevend referendum. Maar hij koos voor een niet-bestaande derde optie: niets doen, het voor zich uit blijven schuiven, zodat hij zich nu zo diep in de nesten heeft gewerkt dat hij zijn toevlucht moet nemen tot patjepeeërretoriek waar zelfs die van Poroshenko met z'n dreigementen over MH17 nog mild bij is. 
Bovendien: het was toch SLECHTS EEN HANDELSVERDRAG?? Daar werden de tegenstanders immers voortdurend mee om de oren geslagen: hoe kon je nu tegen handel zijn! Zo zien we ten enenmale dat de leugens die zo gretig aan het 'nee'-kamp werden toegeschreven vooral in het andere kamp te vinden waren en zijn.

ZONDAG Pinchhitter
Mijn artikel over een bijzondere voetbalwedstrijd op 2 december 1951 is verschenen op Literatuurmuseum.nl: Het legendarische debuut van Harry Mulisch.

1 opmerking:

stefan zei

Goed bezig vriend!