zondag 3 juli 2016

Zeven dagen lang (286)

27 juni t/m 3 juli

MAANDAG Persbericht
Tijdje niet geblogd. Wegens verhuizing. Zonder 10.000 euro subsidie. Toch alles goed gegaan. Einde dienstmededeling.

DINSDAG Euro 2016 (I)
De beste commentator is hij die er met zijn commentaar voor zorgt dat ik net op tijd opkijk van mijn boek om het doelpunt niet te missen.

WOENSDAG Men spot in deze tijden niet met den zoen
Zesde column voor Staantribune online: 'Zoenende voetballers en een WAG uit 1922'.

DONDERDAG Brexit
Pechtold: 'Brexit leert mij: Europa is voor mensen niet vanzelfsprekend.' 
En ik slaakte maar weer eens een ontiegelijk diepe zucht.
Europa is de naam van een continent en als zodanig een geografisch, historisch en cultureel gegeven. We kunnen niet ineens tot Afrika gaan behoren. Wat daarentegen voor steeds meer mensen allesbehalve vanzelfsprekend is, is de institutionele bestuursvorm die men dat continent wil opleggen: de EU.
Je kunt pro-Europees zijn en anti-EU. Sterker: hoe meer men Europa liefheeft, hoe meer men tegen deze EU zou moeten zijn.
Maar ze blijven het doen, de Pechtoldjes, stug Europa zeggen waar de EU bedoeld wordt. Dat is echt kwade trouw, want hij weet heus wel beter. Het is allang niet meer alleen maar irritant, het is kwalijke arrogantie.

VRIJDAG Euro 2016 (II)
Niet dat Gareth Bale zijn kapper heeft meegenomen naar Frankrijk is het verontrustende, maar dat Bale zijn kapper meegenomen heeft en dat dit kapsel het dan geworden is.

ZATERDAG Muziek
Freddie Aguilar, 'Anak' (1980)

ZONDAG Crisis
'Frankrijk werd afgelopen jaar het meest getroffen door terreuraanslagen en president Hollande kondigde niet alleen de noodtoestand af, maar stelde ook een reeks grondwetswijzigingen voor die onmiddellijk tot veel weerstand leidde. Je kunt zeggen: terwijl het land de grenzen sloot, was het debat meer open dan ooit. Tegelijkertijd zagen we hoe Duitsland een heel andere weg bewandelde en in hetzelfde najaar meer dan een miljoen vluchtelingen verwelkomde en zweeg over de problemen die dat met zich meebrengt. Je kunt zeggen: het land opende grenzen en sloot het debat.'
Paul Scheffer, De vrijheid van de grens, 2016, p. 82

Geen opmerkingen: