zondag 20 december 2015

Zeven dagen lang (269)

14 t/m 20 december

MAANDAG Parijs
Klimaatakkoord: landen spreken af dat temperatuurstijging onder de 2 graden moet blijven. Daar spreekt toch geen enkele ambitie uit! Een temperatuurdaling van minstens 15 graden, naar wij dachten. Anders krijgen we nooit een Witte Kerst.

DINSDAG 'De onderste steen'
D66-leider Pechtold dreigt met een motie van wantrouwen tegen Rutte wegens het uitblijven van een fatsoenlijk antwoord op vragen over de Teevendeal. Vreemd dat hij daar nu pas aan denkt, bij deze storm in een glas water, terwijl de schandelijke houding van de regering inzake de MH17-ramp al veel langer een motie van wantrouwen waardig is.

WOENSDAG December
'After silence, that which comes nearest to expressing the inexpressible, is music.' Woorden van Paul Anka, in het boekje bij zijn Songs of December (2012). Wat een sublieme plaat is dat toch.

DONDERDAG Wanprestatie + raaskallen = droombaan
Guus Hiddink nieuwe trainer van Chelsea. Dat is alsof Ivo Opstelten de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt.

VRIJDAG Geldermalsen (I)
De Volkskrant vraagt zich af: opnieuw moeten media terugkomen op berichten dat relschoppers van elders kwamen. Hoe komt dat?
Omdat de reflex is: er wordt een hek omgegooid, dus het zullen wel weer voetbalhooligans zijn. Dat is zo vorige eeuw... (Update: zie ook de column van Sjoerd Mossou)
Ten eerste ervaart de boze burger een enorme kloof met de bestuurlijke elite, te meer daar in het internettijdperk schimmige dealtjes niet lang verborgen blijven. Zo werd al snel duidelijk dat een AZC voor de gemeente een middel is om een financieel debacle af te wenden. 
Ten tweede wordt de boze burger al maanden door Wilders c.s. tot 'verzet' opgehitst. In het geval van een dossier zo beladen als dit is dat een explosieve cocktail.

ZATERDAG Geldermalsen (II)
Veelzeggend dat de PVV een debat over 'Geldermalsen' weigert. Wilders' mantra dat 'kom in verzet' puur democratisch verzet betreft is dus niets waard. Zwijgen is stilzwijgend instemmen in dit geval. Annabel Nanninga heeft een bevlogen column over deze kwestie geschreven. 'Op het moment dat het gemeentehuis van Geldermalsen werd bestormd, verloren asielcritici hun morele gelijk', schrijft zij: 'Willen "wij" (en daarmee bedoel ik de weldenkende mensen die tegen islamisering en asielinstroom zijn) het debat en de besluitvorming op constructieve wijze naar ons toetrekken, dan zullen we voorbeeldig moeten zijn. Bestaande procedures en gezond verstand gebruiken om onze zin te krijgen. [...] En accepteren dat je in een democratie niet altijd krijgt wat je wilt. Als een verwend kind gaan dreinen dat "de polletiek niet lui-huisteeerrt" is potsierlijk, u wordt wel gehoord maar u bent niet de enige met belangen.'

ZONDAG RT van de week

Geen opmerkingen: