zondag 15 november 2015

Zeven dagen lang (264)

9 t/m 15 november

MAANDAG Achtervolgingswaanzinnig
Opvallend hoe vaak je vandaag de dag het woord 'paranoia' hoort of leest waar er in feite 'paranoïde' bedoeld wordt. Gisteren bijvoorbeeld nog Dirk-Jan van Baar in een verder zeer lezenswaardig stuk op de site van de Volkskrant, over Wilders in het licht van Janmaat: 'Bij de boekpresentatie [...] werd verteld dat hij in zijn laatste jaren compleet paranoia was.' Zelfs een gelauwerde taalvirtuoos als Herman Finkers - Groenman-taalprijswinnaar 2011 - bezondigt zich eraan in zijn geniale programma Na de pauze: 'Dus toen werd ik achterdochtig, en paranoia.'

DINSDAG Tijd voor BraboTwitter
Avondprogrammering RTL5: Roy Donders - stylist van het Zuiden gevolgd door Nieky Holzken - de knock-out van Brabant
Het is dat wij voldoende zelfspot hebben, anders zou ik zeggen dat wij hier te kampen hebben met discriminerende stereotypering van de Brabander.

WOENSDAG Docu
Prachtige documentairefilm gezien: Plaza man (2014) van Kasper Verkaik, over de Amerikaan Robert Groden, die zijn achttiende verjaardag vierde toen John F. Kennedy vermoord werd en sindsdien zijn leven wijdt aan het onthullen van de ware toedracht. Indringend portret van een man die zelf ook ruiterlijk toegeeft dat er inmiddels sprake is van een obsessie. De makers laten hem in zijn waarde en vellen geen oordeel over de zin of onzin van zijn complottheorie.

DONDERDAG Wij middenmannen
'Ik ben gedwongen radicaal in het midden te hangen.' Wederom een Parool-column van Theodor Holman die me uit het hart gegrepen is. Op de laatste zin na dan.

VRIJDAG Parijs (I)
Ik keek naar A Beautiful Mind toen het nieuws over Parijs doorsijpelde. Een film waar ik altijd veel goeds over hoor en die ik nu eindelijk eens zelf kon gaan zien. Over de briljante maar schizofrene wiskundige John Nash. Het contrast. De bibliotheek van de befaamde Princeton-universiteit als setting, een kroonjuweel van educatie, wetenschap, verlichting. En dan die terroristen met hun blinde haat, hun duistere fanatisme, hun perverted minds.  

ZATERDAG Parijs (II)
GeenStijl-auteur Pritt noemt François Hollandes keuze om IS 'Daesh' te noemen 'oliedom wegkijkisme'.
In IS. Tot alles in staat (2015) van Hans-Jaap Melissen lees ik echter op p. 127: 'Eigenlijk is Daesh gewoon de Arabische afkorting van ISIS. Maar Daesh heeft een ongunstige bijbetekenis in het Arabisch: een druktemaker, iemand die niet helemaal spoort. ISIS wil dat je hun volledige naam uitspreekt.' IS treedt hard op tegen mensen die de naam Daesh gebruiken. Dan zou het dus juist het tegendeel van wegkijken zijn wat Hollande doet, eerder een provocatie.

ZONDAG Parijs (III)
Voor de Rob de Wijks van deze wereld (en voor iedere geïnteresseerde): het opinieartikel van Elma Drayer in Vrij Nederland van 9 december vorig jaar is actueler dan ooit:
'Maar ga je halzen afsnijden omdat je geen stageplaats kunt vinden? Zweepslagen uitdelen omdat je laveert tussen twee culturen? Vrouwen verkrachten omdat je in een schotelwijk woont? Als het deze omgevingsfactoren waren die de hartstocht voor de jihad deden ontvlammen, dan zouden er beduidend meer moslims geradicaliseerd zijn dan de paar honderd waarvan nu sprake is. Bovendien is een niet onaanzienlijk deel der huidige jihadgangers van autochtone komaf. En heeft een niet onaanzienlijk deel hoger onderwijs genoten. Dus hoezo zou radicalisering te wijten zijn aan het falende Nederlandse integratiebeleid? Aan armoede, uitsluiting en achterstand? Aan de strapatsen van Geert Wilders? Het is, met permissie, te veel eer – voor Nederland én voor de PVV-leider.'
Lees hier het hele artikel.

Geen opmerkingen: